Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГІНЕКОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
476
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
662 Кб
Скачать

Гормональна контрацепція

Використовуються:

А) комбіновані (естроген-гестагенні) оральні контрацептиви – КОК

Б) комбіновані пластир (Євра) та вагінальне кільце (Нова-ринг)

В) чисто прогестинові оральні контрацептиви (міні-пілі) - ЧПОК

В) пролонговані ін׳єкцйні контрацептиви – прогестинові (ДМПА) і комбіновані - КІК

Г) імплантаційні контрацептиви – Норплант

Таким чином, гормональні контрацептиви поділяються на комбіновані, які містять естрогеновий та прогестиновий компоненти, та чисті прогестинові.

Молоді жінки здебільшого застосовують оральні контрацептиви (ОК), а жінки більш старшого віку - інші методи контрацепції. Після довгих років досліджень виявили, що естрон пригнічує овуляцію і може використовуватися для контролю за фертильністю. Спочатку були отримані перші орально активні прогестагени (норестерон). Природний гормон прогестерон має невеликий оральний протизаплідний ефект. Тому в подальшому були створені комбіновані оральні контрацептиви (КОК), до складу яких входили естрогени та гестагени (синтетичний прогестин). Перші комбіновані ОК включали у вигляді естрогенів етиніл-естрадіол в великих дозах, що в більшості випадків негативно впливало на соматичний стан жінок. Це були препарати першого покоління. Основні дослідження останніх років були спрямовані на зниження дози естрогенів. Зараз у багатьох випадках використовують ОК, які містять не більше 30 мкг естрогену. Що стосується прогестерону, то метою досліджень є не тільки зменшення дози препарату, але і зміна його якості.

Серед КОК розрізняють: моно, - дво-, і трифазні. У монофазних препаратах (мерсилон, логест, ярина, джаз, новінет, діане 35, жанін та ін.) усі таблетки мають однаковий склад гормонів у кожній таблетці. Широко застосовуються у сучасному світі. Двофазні (антеовін) мають постійну дозу естрогену та різні дози гестагенового компонента – згідно фазам менструального циклу. Застосовують переважно з лікувальною метою. Трифазні (триквілар, три-регол, тризистон) містять таблетки трьох різних складів гормональних компонентів.

Механізм дії всіх КОК:    - пригнічують овуляцію щляхом гальмування ситезу ФСГ та ЛГ;    - змінюють ендометрій, зменшуючи вірогідність імплантації (дія прогестагенового та естрогенового компоненту);    - сповільнюють рух сперматозоїдів у фалопієвих трубах (дія прогестагенового компоненту);   - змінюють густину цервікального слизу, перешкоджаючи проникненню сперматозоїдів (дія прогестагенового компоненту).

Контрацептивні переваги:    - висока ефективність при регулярному прийманні;    - метод не пов׳язаний із статевим актом;    - мало побічної дії;    - метод зручний і легкий в застосуванні;    - пацієнтка може сама припинити прийом;    - термін застосування низькодозних КОК необмежений.   Неконтрацептивні:    - сприяють зменшенню менструальної кровотечі;    - послаблюють менструальний біль;    - сприяють регуляції менструального циклу;    - знижують ризик виникнення раку ендометрію та яєчників;    - знижують ризик розвитку доброякісних пухлин молочної залози і кіст яєчників;    - знижують ризик виникнення ектопічних вагітностей. Недоліки: побічні дії – незначна нудота, зміна психоемоційної сфери (головний біль, погіршення настрою) та маси тіла (пов׳язано з затримкою рідини в організмі), незначні кров`янисто-мажучі виділення зі статевих шляхів у середині менструального циклу; не захищають від ЗПСШ.

Протипоказання до застосування КОК:    - вагітні жінки;    - жінки, які годують грудьми;    - жінки, які мають безпричинні кровотечі зі статевих шляхів (до з'ясування причин кровотеч);    - жінки з захворюваннями печінки в активній фазі;    - жінки, які зловживають тютюнопалінням, особливо у віці після 35 років;    - жінки, які мають інфаркт, інсульт або підвищення АТ в анамнезі (180/100 мм рт.ст.);    - жінки, у яких є порушення згортальної системи крові;    - жінки з ускладненим перебігом цукрового діабету;    - жінки з раком молочної залози;    - жінки з мігренями, що супроводжується неврологічною симптоматикою.

Початок прийому: в перші 5 днів менструального циклу (краще – з першого дня), якщо нема вагітності (якщо прийом почати після 5 дня, рекомендовано допоміжний метод протягом 7 днів).

Правила прийому: по одній таблетці щоденно в один і той самий час. Якщо в упаковці 21 таблетка (таких більшість), то робиться перерва на 7 днів перед початком прийому з нової упаковки, якщо в упаковці 28 таблеток, то починати наступну упаковку без перерви. При порушенні правил приймання таблеток знижується їх контрацептивний ефект.

Монофазними препаратами, якщо їх приймати без перерви, можна відстрочити менструацію на 3 тижні. Оглядати жінку, що приймає КОК, слід через 3 міс., потім – через півроку, надалі – 1 раз на рік.

Індекс Перля КОК становить 0-0,9 вагітностей на 100 жінок/рік. Невдачі обумовлені погрішностями в прийомі препарату. Вірне використання КОК дає практично 100% ефективність.

Трансдермальний гормональний пластир «Евра» призначений для використання 1 раз на тиждень. У складі – етінілестрадіол та норелгнстромін. Використовують перший пластир – з першого дня менструації і змінюється на наступний (другий) раз на тиждень. Після закінчення третього тижня третій пластир знімається й робиться перерва на тиждень, щоб відбулася менструалоподібна кровотеча. Переваги: менше побічних дій, не потребує щоденного вживання, як таблетки.

Гормональне кільце «Нова Ринг» - гнучке, у складі – комбінація естрогену і прогестагену, вводиться жінкою самостійно в піхву (навколо шийки матки) 1 раз на 3 тижні, після 3 тижнів жінка самостійно виймає його і робить перерву на 7 днів, після перерви можна вводити нове. Переваги: менше побічних дій (на вагу тіла, згортальну систему, печінку).

ЧПОК – до складу входить прогестин у мінімальній кількості (ексклютон, чазоретта).

Переваги:

  • єдиний надійний гормональний контрацептивний засіб для жінок, що годують груддю;

  • придатні до використання при станах та захворюваннях, коли не можна рекомендувати КОК (протипоказані естрогени): паління, вік понад 40 років, серцево-судинні захворювання.

Механізм дії: як у всіх гормональних котрацептивах.

Покази до застосування чисто прогестинових оральних контрацептивів    - неродивші жінки;    - жінки, що годують грудьми і мають потребу в контрацепції;    - жінки, які перенесли аборт;    - жінки, що курять (незалежно від віку і кількості сигарет, що палять в день);    - жінки, у яких АТ -180/100 ммрт.ст;    - жінки, у яких є порушення згортальної системи крові;    - жінки, яким протипоказані контрацептиви, що містять естрогени (цукровий діабет та ін.).

Протипокази до застосування ЧПОК    - вагітні жінки;    - жінки, з безпричинними вагінальними кровотечами;    - жінки, що мали рак молочної залози в минулому;    - жінки, що приймають протисудомні або протитуберкульозні препарати;

  • стан після міхуркового занеску;

  • тяжкі захворювання серцево-судинної системи.

Правила приймання: з 1–го дня менструального циклу у безперервному режимі, затримка у прийомі чергової таблетки всього на декілька годин підвищує ризик небажаної вагітності. Жінка, що годує грудьми та використовує ЧПОК в якості додаткового методу, буде захищена від вагітності, навіть якщо вона пропускає прийом таблеток.

У випадку, коли жінка, що не годує грудьми, або годує, але в неї досі відсутні місячні, запізнилась з прийомом чергової таблетки більше, ніж на 3 години, необхідно протягом наступних 48 годин утримуватись від статевих стосунків, або використовувати бар’єрні засоби. Ефективність використання “міні-пілі” становить 0,5-10 вагітностей на 100 жінок/рік.

Побічні дії: кровотечі.

Пролонговані ін׳єкцйні контрацептиви:

Прогестинові – ДМПА (депо-медроксипрогестерону ацетат), або Депо-Провера.

Механізм дії – той же.

Переваги: можна використовувати жінки, яким протипоказаний прийом естрогенів, тривалий контрацептивний ефект, можна при лактації. Зменшується втрата крові під час менструації та болючість менструації. Профілактується рак ендометрію та яєчників. Не потребує щоденного вживання.

Недоліки: неможливість швидко припинити дію, затримка відновлення фертильності, можливі кровотечі, прибавка ваги.

Відносним протипоказанням є захворюавання печінки та інші (див. ЧПОК).

Правила використання: Депо-Провера вводиться парентерально раз на 3 місяці, нористерат - кожні 2 місяці. Контрацептивна ефективність ін’єкційних контрацептивів становить 0,3-1,0 вагітностей на 100 жінок/рік.

Комбіновані ін׳єкцйні контрацептиви – КІК: Циклофем та Месігіна (Мезігіна) –вводяться 1 раз в місяць внутрім`язево. Індекс Перля у КІК коливається між 0,1 та 0,4. Показання, механізм дії, протипоказання – як КОК.

Імплантати- чисті прогестинові контрацептиви у вигляді тонких гнучких капсул, наповнених левоноргестроном, які під місцевим знеболюванням в асептичних умовах імплантують жінці під шкіру внутрішньої поверхні передпліччя або передньої черевної стінки. До них відносять Норплант (6 капсул), Ноплант-2 (2 капсули) . Імплантацію проводять в перші 7 днів менструального циклу, або через 6-8 тижнів після пологів, або безпосередньо після штучного аборту. Контрацептивна дія Норпланта розпочинається через 24 години після введення і триває на протязі 5 років, Норпланта-2 – 3 роки. За бажанням жінки капсули можуть бути видалені раніше.

Переваги над іншими контрацептивними препаратами:    - висока ефективність;    - тривалий термін використання (5 років);    - швидке повернення фертильності після виділення капсул;

  • можна жінкам, що годують грудьми та яким протипоказані естрогени, які палять, мають невелику фіброміому матки, фіброзно-кістозну мастопатію, альгоменорею.

Контрацептивна ефективність становить 0,5-1,5 вагітностей на 100 жінок/рік.

Побічні дії – крім таких, як і у всіх прогестинових, ще й можливий запальний процес в місці імплантації капсул.