Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГІНЕКОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
476
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
662 Кб
Скачать

Добровільна хірургічна стерилізація (дхс)

Цей ефективний і економічний метод являє собою хірургічне втручання, направлене на створення безповоротної штучної непрохідності труб (жіноча ДХС) або сім’явивідних протоків (чоловіча ДХС), в результаті чого процес запліднення стає неможливим

Жіноча ДХС (трубна оклюзія) проводиться як при традиційній лапаротомії (під час кесарського розтину, аднексектомії), так і при міні-лапаротомії або шляхом лапароскопії (найменш травматичне втручання). Труби при цьому пересікаються, або електрокоагулюються.

Контрацептивний ефект жіночої ДХС дорівнює 0,05-0,4 вагітностей на 100 жінок/рік.

ДХС може проводитись як за медичними показаннями (тяжкі екстрагенітальні захворювання, злоякісні новоутворення), так і за бажанням жінки (при наявності рубців на матці після кесарського розтину і наявності в сім’ї двох і більше дітей).

ДХС не проводять при наявності гострих запальних захворювань органів малого тазу, при маткових кровотечах неясного генезу та у випадках, коли жінки не дають письмової добровільної свідомої згоди на операцію.

Добровільна чоловіча стерилізація (вазектомія) – це операція пересічення сім’явивідних протоків (vasa deferentia), після чого еякулят не містить сперматозоїдів.

Операція проводиться амбулаторно, під місцевим знеболюванням. Контрацептивна ефективність становить 0,1-0,15 вагітностей на 100 жінок/рік. Вазектомія не забезпечує захисту від вагітності протягом перших 3-ох місяців після операції, або якщо при розгляді сім’яної рідини під мікроскопом у ній присутні сперматозоїди (тому цей час користуватися презервативами).

Операція не змінює статевої функції і може бути проведена чоловікам будь-якого репродуктивного віку, тим, що вже мають потрібну кількість дітей, а використання інших методів контрацепції не бажане або не можливе.

Невідкладна (посткоітальна) контрацепція - нк

Не повинна використовуватися часто.

Показання: лише після незахищеного статевого акту у тому випадку, коли вагітність не планується чи небажана, або коли презерватив порвався чи зісковзнув, при сексуальному насильстві. В окремих випадках - коли статевий контакт був у фертильні дні при використанні природних методів ПС (також при помилковому підрахунку фертильних днів), якщо пацієнтка турбується про можливу вагітність (невдача при використанні інших методів, жінка забула випити таблетки або пропустила термін наступної ін’єкції ДМПА та ін.).

Після проведення невідкладної контрацепції допомагають жінці зробити поінформований вибір регулярного контрацептивного методу.

Ефективність сягає 96%, якщо використовувати НК при незахищеному статевому акті, який відбувся не більше 72 години тому. Висока ефективність методу невідкладної контрацепції досягається за рахунок введення доз гормонів, які значну перевищують дозу тих, що є в звичайних контрацептивних препаратах.

Для НКможна використовувати:

  • однофазні низькодозовані КОК,

  • чисто прогестинові таблетки,

  • ВМС, які містять у собі мідь.

Чисто прогестинові таблетки, які містять левоноргестрел, дають таку ж саму ефективність, як і КОК, проте останні мають меншу кількість побічних ефектів.

Низькодозовані КОК, які містять 30 мкг етинілестрадіола в якості естрогена та 150 мкг левоноргестрела (або 150 мкг дезогестрела, або 75 мкг гестодена) у якості гестагена.

Режим вживання (за схемою Yuzpe): перша доза (4 таблетки) приймається якомога раніше, проте не пізніше 72 годин після незахищеного статевого контакту, друга доза (4 таблетки) приймається через 12 годин після першої дози.

При використанні високодозованих КОК (50мкг етиніл-естрадіолу): в перші 72 години приймають 2 таблетки, через 12 годин повторюють прийом ще 2 таблеток.

Чисто прогестинові таблетки -750 мкг левоноргестрела (Постинор, Ескапел)

Режим вживання: 1 таблетка приймається якомога раніше, проте не пізніше ніж 72 години після незахищеного статевого контакту і приймається ще 1 таблетка через 12 годин.

Можуть бути використані інші гормональні засоби:

Даназол як блокатор стероїдогенезу в жовтому тілі та препарат з антигонадотропною дією, застосовується для невідкладної контрацепції в двох режимах:

– по 200мг в день на протязі 5 діб;

– по 400-600мг двічі на протязі доби.

Міфепристон (гінопристон) – простагландиновий засіб, блокатор ендогенного прогестерону. Може використовуватися як одразу після статевого акту, так і через 7-10 днів після затримки місячних (викликає міні-аборт).

ВМС, які мають у своєму складі мідь, можуть бути застосовані для невідкладної контрацепції протягом 5 днів після незахищеного статевого контакту лише при відсутності протипоказань.

У випадках, коли після використання одного з методів посткоітальної контрацепції менструація затримується більше ніж на три тижні, жінці необхідно звернутися до лікаря з метою виключення вагітності.

Якщо жінка приймала таблетки невідкладної контрацепції на фоні вагітності, пояснюється, що це не несе шкідливих впливів на внутрішньоутробний розвиток плода. Однак рішення про виношування вагітності залишається за жінкою.