Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГІНЕКОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
476
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
662 Кб
Скачать

Природнє планування сім׳ї (ппс)

За визначенням ВООЗ, це метод контролю фертильності за допомогою визначення фертильних днів менструального циклу. Природні методи можуть мати місце, якщо жінка може визначити початок та кінець фертильного періоду у своєму менструальному циклі. Фертильний період – це час, коли у жінки може наступити вагітність. ППС передбачає утримування від статевого акту під час фертильної фази. Фертильність досягає піку в середині менструального циклу, що пов’язане з дозріванням і виходом яйцеклітини. Ефективність природних методів середня (9-20 вагітностей на 100 жінок протягом першого року користування). При ППС враховується час збереження життєздатності яйцеклітини (12-24 години) та сперматозоїдів (7-8 діб).

Переваги ППС:    - можна використовувати як для запобігання небажаної вагітності, так і для того щоб наступила вагітність;    - відсутність системних побічних явищ;   -  не потребує грошових затрат;    - метод є оптимальним для пар, які не бажають застосувати інші методи планування сім’ї з релігійних чи інших міркувань.

У той же час подружжя потрібно проінформувати про вірогідність завагітніти, навіть при правильному і послідовному застосуванні ППС, а також, що метод не уберігає від ЗПСШ.

Існують такі методи контролю фертильності:    - календарний (або ритмічний);    - метод базальної температури тіла;    - метод цервікального слизу;    - симптотермальний.

Календарний метод (метод Ogino-Knaus).

Підраховуються дні для визначення початку і кінця фертильного періоду. Для цього треба знати тривалість попередніх менструальних циклів:

- жінці належить записувати тривалість кожного менструального циклу, як мінімум протягом 6 місяців та запобігати вагітності негормональними методами або утримуватись від статевих контактів;

- перший день менструальної кровотечі вважається першим днем менструації;

- відраховують 18 днів із самого короткого менструального циклу – це і буде перший день фертильного (небезпечного) періоду; потім відраховують 11 днів із самого довгого менструального циклу – це визначить останній день фертильного (небезпечного) періоду для цієї жінки. Наприклад: у жінки найдовший цикл складає 30 днів, а найкоротший – 26 днів. Проводиться розрахунок: 26 днів (короткий цикл) – 18 днів = 8 днів; 30 днів (довгий цикл) – 11 днів = 19 днів. У відповідності із розрахунками фертильним є період з 8 по 19 день менструального циклу. Для запобігання вагітності жінці необхідно утримуватись від статевих контактів у цей час.

Безперечно, умовою використання календарного метода є регулярний менструальний цикл. Обмеження даного методу пов’язані з низькою контрацептивною ефективністю (індекс Перля коливається від 14 до 50 на 100 жінок/років), необхідністю довготривалого утримання від статевих контактів. Складності використання календарного методу контрацепції обумовлені індивідуальними коливаннями терміну овуляції при різноманітних захворюваннях, психічному або фізичному напруженні, різкій зміні кліматичних умов.

Метод базальної температури

Базується на зміні ректальної температури тіла одразу після овуляції, запропонований Марією Путнам. Визначаючи фертильний період, вимірюється температура у прямій кишці - вранці, не встаючи з ліжка, в один і той самий час окремим градусником протягом 7-10 хвилин. Відмічається температура на графіку. Базальна температура піднімається на 0,2-0,5 С протягом періоду овуляції. Якщо підвищення температури не відбулося, припускається, що овуляція не відбулася.

Фертильним періодом вважається час від початку менструального циклу до тих пір, коли базальна температура не підвищиться, і протягом 3-х наступних днів.

Якщо у жінки є захворювання з підвищенням температури тіла, метод у цей час застосовувати не доцільно.

Негативними якостями цього методу є відносно низький ефект контрацепції (індекс Перля – 0,3-6,6 на 100 жінок/років), необхідність щоденних вимірювань базальної температури.

Метод цервікального слизу

Характер шийкового слизу змінюється протягом менструального циклу, а особливо в період овуляції. Це і допомагає у визначенні фертильних днів жінки. Спосіб контролю цервікального слизу протягом менструального циклу відомий як метод Біллінга. Даний метод включає характерні зміни цервікального слизу протягом нормального менструального циклу. Використовується за умови відсутності запальних процесів статевих органів.

Жінка визначає фертильну фазу, спостерігаючи за слизовими виділеннями із піхви. В той час, коли є виділення прозорого тягучого слизу, жінка може бути фертильною. Останній день прозорого тягучого слизу називається “днем пік”; це означає, що овуляція вже близька або тільки що відбулася. Після закінчення менструальної кровотечі у більшості жінок спостерігається відсутність виділень із піхви протягом декількох днів – “сухі дні”. Для спостереження за слизом та визначення методу слід утримуватись від статевих контактів щонайменше під час 1 циклу. Спостереження за слизом ведуться протягом дня, оскільки слиз може змінюватись; ведеться запис спостережень з використанням умовних позначок: кровотеча – червоний колір, сухі дні – літера “С”, фертильні дні – літера “Ф”, непрозорий, не фертильний слиз – літера “Н”. При появі слизу або відчуття вологості у піхві – утримуються від статевих контактів. Останній день прозорого тягучого слизу –“пік” фертильного періоду, тому утримуються від статевих контактів ще протягом 3-х днів.

Використання методу Біллінга обмежене низьким контрацептивним ефектом (індекс Перля від 6 до 39,7 на 100 жінок/років). Ця обмеженість обумовлена неможливістю інтерпретувати характер виділень з піхви при запальних захворюваннях статевих шляхів.

Симптомотермальний метод

Цей метод є комбінацією методів цервікального слизу та базальної температури. Індекс Перля цього мультикомпонентного методу становить 2-14 на 100 жінок/років. Перевагою його, як і всіх ППС є доступність і відсутність побічних дій та будь-яких наслідків на жіночий організм.

Перерваний статевий контакт

Це метод планування сім’ї, при якому чоловік повністю виводить статевий член із піхви жінки до еякуляції:

- перед статевим контактом пара домовляється про узгодження дій.

- перед статевим контактом чоловік випорожняє сечовий міхур та витирає головку статевого органа для видалення сперми від попередньої еякуляції.

- перед еяколяцією чоловік виводить статевий орган із піхви, щоб сперма не потрапила на геніталії жінки.

Контрацептивна ефективність становить 15-30 вагітностей на 100 жінок/рік. Низька ефективність може бути пов’язана зі збереженням в уретрі життєздатних сперматозоїдів після недавньої (менше 24 годин тому) еякуляції.

Недоліком методу є можливе зниження сексуальних відчуттів у партнерів, розвиток неврозу, порушення оргазму у чоловіків, імпотенція.