Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety (2).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
701.03 Кб
Скачать

78.Особливості розтину трупів врх.

Трупи жуйних розміщують на лівому боці,оскільки з цього боку лежать найбільш великі частини їхнього травного апарату. Розтинають черевну порожнину,видаляючи праву половину черевної стінки. Передусім видаляють великий і малий сальники,відрізуючи їх по лінії прікріплення. У зв'язку з частотою печінково-глистяних захворювань жуйних і пов'язаними з цим спільної жовчної протоки рекомендується печінку й 12ти-палу кишку видаляти разом,не порушуючи цілості спільної жовчної протоки. Шлунковий апарат перед розтином обробляють так: розрізують зв'язки передшлунків,що дає можливість розмістити передшлунки послідовно,і розтинають їх по великій кривизні,а сичуг по малій кривизні. Ця особливість пов'язана з тим,що в ділянці великої кривизни сичуга,на його внутрішній поверхні,розташовані складки слизової оболонки,які найчастіше уражаються при туберкульозі,актиномікозі та інших захворюваннях і тому мають бути збережені для огляду в незайманому вигляді. У передшлунках дуже швидко починають розвиватися аутолітичні прцеси і відшаровуватися слизові оболонки,що стосується не зажиттєвих пат.змін,а належить до трупних явищ. Щоб зручніше було вскити черепну коробку,крім звичних розпилів роблять ще один розпил по середній лінії між рогами. Сильним натиском на роги в обидва боки вдається зняти черепні кістки.

79. Інвазійні хвороби. Їх патогенез.

Інвазія-це процес зараження тварин зоопаразитами з виникненням між ними в подальшому ворожих взаємо відносин. У разі проникнення зоопаразита в організм хазяїна може розвиватися інвазійна хвороба. Найпростішими тваринами вважаються істоти типу амеб,трипанозом та інших одноклітинних тварин. Деякі з цих паразитів живуть у крові,вільно пересуваючись між її форменими елементами; вони розмножуються тут і виділяють продукти обміну,токсичні для організму. Інші є внутрішньоклітинними паразитами і локалізуються всередині еритроцитів(гемоспоридії),в епітеліальних клітинах(кокцидії) або в мускульних волокнах(саркоцисти). Паразити з внутрішньоклітинною локалізацією руйнують уражені клітини. Токсично діють не тільки продуктами обміну паразита,а й тканинні елементи організму,що розпадаються. Різні паразити по різному впливають на хазяїна в залежності від локалізації та шляху зараження,поділяють на: Алергічний вплив-продукти життедіяльності паразита,слина членистоногих і т.д. Ці речовини подразнюють імунну систему хазяїна внаслідок чого штучні клітини імунної системи починають виробляти біологічно активні речовини(гістамін,сератонін)їх підвищена концентрація в сироватці крові негативно впливає на роботу всіх систем органів. Механічний-міграція дрібних личинок,не прохідність того чи іншого органу,у гельмінтів-гачки,присиски і т.д.,у членистоногих колючо-сосучий тип ротового апарату,якими вони пошкоджують органи в місці паразитування. Інокуляторний, Токсичний-токсини гельмінтів є причиною розладів ЦНС,що клінічно проявляється судомами. Трофічний-паразити живляться соками,тканинами і кров'ю хазяїн

80.Крововиливи як окремий вид кровотеч. Види кровотеч по формі, величині, характеру їх причин.

Залежно від форми і розмів вогнищ крововиливів їх поділяють на гематоми, синці і точково – плямисті крововиливи. Гематоми – пухлинноподібні вогнища крововиливів, які утворюються внаслідок того, що під якою – небудь оболонкою органа або між тканинами збирається кров. Причина їх: ушкодження більших артеріальних або венозних судин внаслідок розриву або роз’їдання їх. Гематоми розміром можуть бути від горошини до кулака дорослої людини, або більше. На розрізі виявляють згусток крові. З часом при невеликих крововиливах гематома може безслідно розсмоктатися. Синці – досить великі плоскі криваво – червоні плями, що утворилися в наслідок капілярної кровотечі під яким не будь покривом. Причини: удар тупим предметом, токсичні дії. Синці зазвичай мають добре окреслену форму, спочатку вони червоні, потім через втрату кисню синіють, потім набувають зеленуватого, жовтуватого, коричневого кольору і нарешті зникають. Точково – плямисті крововиливи мають вигляд плоских криваво – червоних плям розміром від крапки до насіння сочевиці або ж смужок, що розміщуються по складках слизових оболонок. Точково – плямисті крововиливи є результатом діапедезного процесу. З часом, після усунення шкідливої дії, вони безслідно зникають. Крововиливи в життєво важливі органи, призводять до тяжких загальних розладів і смерті, навіть при незначних виливах крові. Крововиливи в інших органах спричинюють значні порушення їхніх функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]