Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety (2).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
701.03 Кб
Скачать

4. Сказ. Його причини, морфологічні ознаки, кінець.

Сказ  — гостре вірусне інфекційне захворювання людини ітеплокровних тварин, яке виявляється в специфічному ураженні центральної нервової системи, що у людей та більшості вищих тварин закінчується смертельно. Зараження відбувається через слину хворої на сказ тварини при укусі або ослиненні ушкодженої шкіри. Інкубаційний період сказу триває досить довго — у середньому 1—3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознакихвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджені випадки одужання після прояву симптомів). Сказ викликає РНК-рабдовирусами, що має пулевідной форму і володіє двома специфічними антигенами: розчинний AgS і поверхневий AgV &. У процесі реплікації вірус сприяє виникненню в нейронах специфічних включений – еозинофільних тілець Бабеша-Негрі

Хвороба має три періоди:

Продромальний (період провісників)

Триває 1-3 дні. Супроводжується підвищенням температури до 37,2-37,3°С, пригніченим станом, поганим сном, безсонням, занепокоєнням хворого. Біль у місці укусу відчувається, навіть якщо рана зарубцювалась.

Стадія порушення

Триває від 4 до 8 днів. Виражається в різко підвищеній чутливості до найменших подразнень органів чуття: яскраве світло, різні звуки, шум викликають судоми м'язів кінцівок. Хворі стають агресивними, буйними, з'являються галюцинації, марення, відчуття страху.

Стадія паралічів

Настає параліч очних м'язів, нижніх кінцівок. Важкі паралітичні розлади дихання викликають смерть. Загальна тривалість хвороби 5-8 днів, зрідка 10-12 днів.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страхуЗвірі втрачають обережність і вдень з'являються у населених пунктах, нападають на людей і тварин. З метою попередження сказу ветеринарною службою ведеться боротьба зі сказом серед собак, знищення бродячих тварин, профілактична вакцинаціясвійських тварин.

При несвоєчасно проведених щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. На сьогодні зафіксовано лише три випадки одужання без застосування щеплення.[1]

5. Перикард. Його види

Перикард або серцева сумка являє собою тонкий, але щільний мішок, в якому знаходиться серце. Перикард відгороджує серце від інших органів грудної клітини, сприяє кращому наповненню передсердь серця кров'ю, не дозволяє серцю зміщуватися і перерозтягуються при виконанні фізичного навантаження. Перикард складається з двох так званих листків, між якими є порожнина. Внутрішній листок перикарда здатний виробляти рідину, своєрідне «мастило», що полегшує тертя його листків. У нормі в порожнині перикарда міститься близько 25 мл рідини.

6. Сап. Паталого-анотомічна характеристика

Сап - контагіозне зоонозное бактеріальне хронічне інфекційне захворювання, що викликається бактерією Burkholderia mallei і протікає по типу септикопіємії з утворенням специфічних гранульом і абсцесів (сапних вузликів) і проявляється виразковим ринітом і лімфаденітом, гнійно-некротичними ураженнями шкіри. В основному сап вражає коней, мулів і ослів. Паталого-анатомічна картина характеризується появою лімфаденітів та лімфангоїтів, гранульом в легенях септикопіємічним процесом та метастатичними абсесами

7.Місцева анемія. Її причини, види, морфологічні ознаки.

Анемія-місцеве недокрів'я,зумовлене недостатнім припливом артеріальної крові. Може бути короткочасна(гостра) або тривала(хронічна). Гостра анемія виникає при здавлювані артеріальних судин або спазмі їх внаслідок дії судинозвужувальних речовин,а також при спаданні серцевої діяльності,рефлекторних факторів. Хронічна -виникає внаслідок недостатнього функціонального навантаження органа,нервових розладів,зменшення просвіту артерій при тромбозі. Ознаки-блідість органа,зниження його температури,а на розрізі видно суху без кровну поверхню. Після усунення її причин не залишає змін в органах,проте навіть короткочасна анемія спричинює омертвіння,важкий розлад функцій органа,іноді смерть.

8.Дія фізичних факторів (променистої енергії, атмосферного тиску, іонізуючого випромінювання) на організм тварини.

Дія фізичних факторів на організм: 1)дія крайніх високих температур-місцево-викликає опіки,загально-викликає сонячний чи тепловий удар.2)дія низьких крайніх температур-місцево-обморожування,загально-переохолодження(простуда),замерзання.3)дія атмосферного тиску-якщо тиск підвищується то в організмі він знижується і навпаки(супроводжується кровотечами з носа,вух,рота).4)дія електричного струму-місцево-опіки,загально-смерть. Тварини більше піддаються електричному струму.

9.Піроплазмоз.патоморфолгічна характеристика.

Піроплазмоз-гостра або хронічна трансмісивна,природно-осередкова хвороба собак,котів,хутрових і м'ясоїдних звірів,що характеризується пропасницею,пригніченням,анемією,жовтяничністю слизових оболонок,розладом с.с. та н.системи,розладом функцій органів травлення. Трупи виснажені. Слизові та серозні оболонки анемічні й жовтяничні. Серце гіпертрофоване,на епі-та ендокарді крововиливи. Селезінка збільшена,темно-вишневого кольору,пульпа її розм'якшена. Печінка збільшена,світло- вишневого кольору. Жовчний міхур переповнений густою жовчю. Нирки збільшені,гіперемійовані,темно-вишневого кольору,капсула легко знімається. Сечовий міхур заповнений сечею червоного кольору,на його слизовій оболонці-точково плямисті крововиливи. Лімфовузли збільшенні,гіперемійовані,соковиті на розрізі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]