Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш і розташ. ост.doc
Скачиваний:
774
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.41 Mб
Скачать

Механізоване відділення у сторожовій охороні

      1. Організація охорони батальйону при розташуванні його на місці

Сторожова охорона організовується із завданням не допустити проникнення розвідки противника до підрозділів, які охороняються, завчасно виявити появу наземного противника, попередити про нього війська, які охороняються, і в разі нападу противника завзято обороняти зайняту позицію.

Сторожова охорона здійснюється сторожовими загонами у складі батальйону (роти), сторожовими заставами у складі роти (взводу), сторожовими постами у складі відділення (бойової групи), секретами у складі бойової групи (2...3 солдати).

Батальйон при розташуванні на місці охороняється безпосередньою, а в разі загрози нападу противника – і сторожовою охороною, яка виставляється батальйоном на визначених йому рубежах і на позиціях.

Сторожова охорона повинна перехоплювати всі основні дороги і підступи до району розташування. Сторожова охорона батальйону здійснюється сторожовими постами у складі відділення (танка), які виставляються за потреби на загрозливі напрямки на віддаленні до 1500 м, на прихованих підступах – секретами у складі 2...3 осіб, які виставляються на віддаленні до 400 м від району розташування батальйону, а в межах району розташування – безпосередньою охороною, яка включає парні патрулі та постійне чергування спостерігачів на командно-спостережному пункті батальйону (роти).

Крім того, в батальйоні призначається черговий підрозділ у складі взводу. Він розташовується у вказаному командиром батальйону місці та перебуває в постійній готовності до знищення диверсійно-розвідувальних груп противника і виконання інших бойових завдань, які раптово виникають, а також для гасіння пожеж у районі розташування та поблизу нього.

      1. Організація охорони в роті, взводі і відділенні

У роті організовується безпосередня охорона, яка здійснюється:

  • патрульними, які обходять розташування роти;

  • чергуванням спостерігачів на командно-спостережному пункті роти і на позиції кожного відділення;

  • добовим нарядом, який призначається для охорони особового складу, озброєння і техніки.

Охорона у взводі (відділенні) організовується з метою недопущення несподіваного нападу наземного противника, проникнення його розвідки і забезпечення часу і вигідних умов для розгортання і вступу в бій.

Вона організовується командиром взводу (відділення) на основі отриманого завдання, умов обстановки і наказу командира роти (взводу), а при діях у відриві від головних сил – самостійно. Охорона здійснюється спеціально призначеним спостерігачем, в обороні, крім того, – черговими вогневими засобами, а при розташуванні взводу на місці окремо від роти – і парними патрульними для обходу району розташування взводу.

      1. Місце механізованого відділення (бойової групи) у сторожовій охороні і порядок несення ним (нею) служби

За розпорядженням старших командирів відділення (або бойова група з його складу) може виконувати завдання щодо охорони підрозділів, пунктів управління, інших об’єктів.

У сторожовій охороні відділення (бойова група) може діяти як сторожовий пост:

  • від батальйону, у разі його розташування на місці;

  • від роти (взводу), яка (який) діє в сторожовій заставі.

Сторожовий пост виставляється на найбільш імовірному напрямку дій противника. Він несе службу, як правило, протягом доби. Поодиноких солдатів противника сторожовий пост захоплює в полон або знищує і доповідає про це командиру, який виставив пост. Під час наступу сил противника, що переважають, сторожовий пост негайно вступає в бій і стійко утримує зайняту позицію до наказу на відхід.

Сторожовий пост у складі відділення займає і обладнує позицію на відстані до 1500 м від підрозділу, який охороняється.

Сторожовий пост у складі бойової групи виставляється на відстані підтримки вогнем БМП (БТР) від сторожової застави. Бойова група призначається у складі трьох військовослужбовців, один з яких – старшим.

На сторожовому посту обладнуються основна і запасна позиції для вогневих засобів, окопи, відриваються траншеї та ходи сполучення. Сторожовий пост повинен добре проглядатися з боку застави і прикриватися вогнем танків, БМП (БТР) і артилерії.