Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш і розташ. ост.doc
Скачиваний:
774
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.41 Mб
Скачать
    1. Висновки за розділом 5 «Механізоване відділення на марші»

Марш – важливий вид тактичних дій. Від правильної організації маршу залежить один з основних показників ефективності дій підрозділу  його маневреність. Успіх маршу в значній мірі визначається якістю підготовки командирів підрозділів, і тому числі – командирів відділень. Командир відділення повинен:

  • знати алгоритм роботи, обсяг та порядок підготовки відділення до маршу у складі колони підрозділу і дій в якості дозорного відділення;

  • знати нормативні параметри маршу, порядок його здійснення у складі колони підрозділу і в якості дозорного відділення;

  • вміти організувати спостереження і управління відділенням в ході маршу, правильні дії підлеглих під час зустрічі з противником, особливо при діях його із засад;

  • вміти організувати швидке усунення несправностей машини і повернення машини в стрій;

  • добиватися від підлеглих суворого підтримання дисципліни маршу.

Якщо відділення призначене дозорним, командир відділення, крім того, повинен зрозуміти свою особисту велику відповідальність за безпеку підрозділу, що охороняється. Він повинен добитися розуміння особистої відповідальності й кожним солдатом відділення.

Особливе значення для успішного виконання бойового завдання дозорним відділенням має правильна організація дій відділення під час огляду місцевості і місцевих предметів, морально-психологічна підготовка солдат до раптової зустрічі з противником, до дій противника із засад.

Розташування механіованого відділення на місці

        1. Загальні положення

Розташування на місці – організоване розміщення підрозділів у вихідному районі, районі зосередження, районі очікування, районі відпочинку, базовому районі, визначеному районі та в інших.

При розташуванні на місці підрозділ повинен бути в постійній готовності до відбиття нападу противника, здійснення маневру до нового району і до виконання інших завдань, які раптово виникають.

    1. Вимоги до району розташування підрозділів, його вибір і підготовка

Район розташування призначається, як правило, на місцевості, яка повинна:

  • мати природні укриття і забезпечувати захист підрозділів від зброї масового ураження та високоточної зброї;

  • забезпечувати:

  • розосереджене і приховане розміщення підрозділів;

  • швидкий збір і проведення маневру в по­трібному напрямку;

  • зручність розміщення та відпочинку особового складу;

  • сприятливі санітарно-епідемічні умови.

Район розташування батальйону включає позиції (маршрути дій) сторожової (безпосередньої) охорони, механізованих (танкових) рот, райони розташування мінометної (артилерійської) батареї, гранатометного і протитанкового підрозділів, підрозділів технічного забезпечення і тилу.

Потрібно уникати розташування підрозділів поблизу важливих об'єктів (фабрики, заводи, залізниці, мости, вузлу доріг, вздовж шосейних доріг, автострад, на берегах рік, озер, поблизу складів, заправних пунктів ї таке інше), насе­лених пунктів, по яких противник може нанести масо­вані вогневі, ядерні та хімічні удари. Не допускається розташування підрозділів під лініями електромережі, поблизу газо- та нафтопроводів.

Підрозділи займають райони розташування по мірі підходу з маршу, відразу розосереджуються і маскуються. Зупинка колон підрозділів на дорогах в очікуванні розташування у визначеному районі не допускається.

При розташуванні підрозділу в районі, звільненому від противника, заздалегідь організовується його ретельна розвідка й очищення від дрібних груп та розвідувально-сигналізаційних приладів противника. Виявлені мінні поля, заміновані об’єкти та заражені ділянки місцевості позначаються й охороняються. У разі необхідності на шляхах руху проробляються проходи або позначаються об’їзди. За наявності часу проводиться суцільна очистка району від мін. Для позначення пунктів і місць, несприятливих через санітарно-епідемічний стан, виставляються відповідні знаки.

Інженерне обладнання району розташування починається негайно з прибуттям до них підрозділів, а за можливістю,  й завчасно.

У районі розташування батальйону (роти) поблизу машин особовий склад обладнує відкриті або перекриті щілини, а за наявності часу влаштовує бліндажі і сховища. Для озброєння і військової техніки, зенітних і чергових вогневих засобів, підрозділів на позиціях охорони, а також ракет, боєприпасів, пального й матеріальних засобів обладнуються окопи й укриття.

За умов холодної пори року або тривалої непогоди, якщо немає часу на улаштування укриттів поза населеними пунктами, розташування підрозділів здійснюється в населених пунктах; при цьому цивільне населення евакуюється з районів розташування підрозділів.

У населених пунктах підрозділи розташовуються, як правило, ближче до окраїн. Як укриття використовуються підвальні приміщення будинків, місцеві сховища та інші міцні споруди.

Місця розташування підрозділів, озброєння і військової техніки, позиції охорони і чергових вогневих засобів, сліди від машин ретельно маскуються. Радіо- і тепловипромінювальні об’єкти маскуються спеціальними покриттями (екранами), поблизу них обладнуються оманні об’єкти (теплові пастки). Маскування перевіряється візуальним спостереженням.

З метою забезпечення маневру розвідуються наявні дороги. У районі розташування і на підступах до нього розвідуються і підготовляються шляхи для виходу підрозділів з нього і маневру під час відбиття нападу противника.