Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш і розташ. ост.doc
Скачиваний:
774
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.41 Mб
Скачать
    1. Внутрішній порядок в районі розташування

У батальйоні (роті) для охорони особового складу, озброєння і військової техніки призначається добовий наряд, склад якого визначається старшим командиром. Кількість змін днювальних і порядок їхньої зміни повинні забезпечити охорону особового складу, озброєння і військової техніки у всьому районі розташування батальйону (роти). Черговий по батальйону (роті) забезпечується засобами зв’язку з командиром підрозділу, штабом батальйону і підрозділами охорони.

У районі розташування обмежується пересування особового складу і техніки. Особовому складу батальйону (роти), який не несе службу в добовому наряді і не виконує завдання в складі підрозділів охорони, забороняється вихід за межі району розташування.

У разі тривалого розташування підрозділу на місці командир підрозділу, крім вирішення звичайних питань, повинен організувати взаємодію з представниками місцевої влади з питань дотримання порядку, поведінки і пересування цивільного населення в районах розташування та провести інші заходи, що знижують рівень небезпеки для цивільного населення. Слід по можливості уникати розташування підрозділу поблизу населених пунктів і об’єктів, що знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права.

Дороги в місці розташуванні батальйону (роти) у разі потреби обладнуються покажчиками напрямку руху, а також дорожніми знаками, які позначають допустиму швидкість руху машин. Забороняється робити написи або виставляти покажчики на місцевості з найменуванням та нумерацією підрозділів та прізвищами їхніх командирів.

Під час розташування на місці підрозділ повинен бути в постійній готовності до відбиття нападу наземного і повітряного противника, знищення його диверсійно-розвідувальних груп, здійснення виходу із району розташування.

    1. Розташування підрозділів в особливих умовах

У горах батальйон (рота) розташовується в місцях, які забезпечують швидкий вихід на дорогу або розгортання для відбиття нападу противника. Не допускається розташування в районах, де можливі обвали, сніжні лавини, повені і селеві потоки. Для укриття особового складу, озброєння і військової техніки використовуються складки місцевості, тунелі, гірські виробки, печери.

У лісі батальйон (рота) розташовується уздовж доріг і просік. На випадок виникнення лісової пожежі підготовлюються шляхи виходу в запасні райони. Гасіння пожежі і рятувальні роботи здійснюються черговим підрозділом, а за потреби і додатково виділеним особовим складом.

Узимку для розташування батальйону (роти) вибираються райони, які захищені від вітру. Особлива увага приділяється підтриманню в прохідному стані доріг для виходу підрозділів із районів розташування. Для обігріву особового складу обладнуються утеплені й опалювані укриття. Двигуни машин за потреби періодично прогріваються. При цьому вживають заходів для запобігання отруєнню особового складу відпрацьованими газами, переохолодженню і обмороженню.

      1. Питання для самоконтролю за темою «Загальні положення щодо розташування підрозділів на місці»

  1. Що мається на увазі під терміном «розміщення підрозділу на місці» і які вимоги ставляться до підрозділу, що розташовується на місці?

  2. Які вимоги ставляться до району розташування підрозділу, як він вибирається і підготовлюється?

  3. Що включає інженерне обладнання району розташування?

  4. В яких випадках допускається і порядок розташування підрозділів в населених пунктах?

  5. Що включає район розташування механізованого батальйону, його розміри?

  6. Як розташовуються роти в районі розташування?

  7. Як розташовуються взводи і відділення в районі розташування?

  8. Як розміщуються бойові машини і особовий склад в районі розташування?

  9. В якому порядку здійснюється фортифікаційне обладнання місць розміщення підрозділів в районі розташування?

  10. Організація внутрішнього порядку в районі розташування?

  11. Особливості розташування підрозділів в горах?

  12. Особливості розташування підрозділів в лісі?

  13. Особливості розташування підрозділів взимку?