Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш і розташ. ост.doc
Скачиваний:
774
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.41 Mб
Скачать
        1. Щілини і бліндажі

Щілини і блінда-жі є найбільш масовими укриттями для особового складу, що забезпечують захист від вогню противника і відпочи-нок особового складу.

Щілини. Щілини при-значаються для відділень, артилерійських обслуг тощо.

Довжина щілини приймається із розрахунку0,5 м на людину, що ховається.

Вони можуть влашто-вуватися приєднаними до окопів на відділення, до парних і одиночних окопів, окопів для техніки, траншей (рис 6.16), ходів сполучення і інших споруджень, а також влаштовуватися окремо (рис. 6.17).

При наявності часу і матеріалів над щілиною влаштовують перекриття із колод діаметром не менш 14 см із ґрунтовою насипкою товщиною не менше 60 см. Перед укладанням ґрунту нещіль-ності між елементами перекриття закладають тра-вою, гилками, дернинами, а за можливістю – водо-непрохідним матеріалом. Для підвищення захисних якостей щілини ділянку траншеї, що підходить до неї, протяжністю 2,5 м перекривають колодами.

Услабких ґрунтах для запобігання зруйнуван-ню крутості щілин слід одягати місцевими матеріалами або паперо-вими мішками із землею. При відсутності круглого лісу для влаштування перекриття щілини можуть використовуватися інші місцеві матеріали

Бліндажі. Бліндажі при обладнанні районів розташування підрозділів влаштовуються на кожне відділення. Залежно від матеріалів, що є, бліндажі зводять їх тонкомірних колод, жердин і підтоварнику, мішків із землею та оболонок, елементів хвилястої сталі ФВС та інших будівельних матеріалів.

Бліндажі влаштовуютьдовжиною 3,6 м, ємністю на 8 осіб (місць для відпочинку лежачи – 4, для відпочинку сидячи – 4) або довжиною 2,5 м, ємністю на 4 людини (місць для відпочинку лежачи – 3, сидячи – 1).

Вхід в бліндаж обладнують дверним щитом з завісою, що герметизує, а при наявності часу і матеріалів – захисним дверним блоком БД-50 із пиломатеріалів або захисно-герметизуючим входом «Лаз» промислового виробництва. Ділянка траншеї (ходу сполучення) довжиною 2,5 м перед входом у бліндаж перекривається колодами діаметром не менше 14 см з шаром ґрунту товщиною не менш 0,8 м. При слабких ґрунтах крутості ділянки траншеї (ходу сполучення), що перекрита, одягають місцевими матеріалами або мішками із землею.

Для вентиляції бліндажу влаштовується вентиляційний короб із заслінкою, для обігріву – пічки.

Освітлення бліндажу здійснюється, як правило, керосиновими ліхтарями. Речові мішки, протигази і предмети екіпіровки особового складу зберігаються на ліжках (в головах) і під сидіннями; особиста зброя знаходиться при собі.

Бліндаж безврубної конструкції із лісоматеріалу на відділення (рис. 6.18) споруджують із круглого лісу діаметром 8...16 см. З’єднання елементів остову в кутах учиняється без врубування: накат споруди спирається на ґрунт, а забірка стін – на верхні і нижні розпірні рами.

При вході у бліндаж обладнується перекрита ділянка траншеї, яка прилягає, вхід обладнується дверним блоком БД-50 і завісою, що герметизує. Для влаштування бліндажу безврубувальної конструкції на відділення (екіпаж) обсяг витягнутого ґрунту складає 45 м3 (40) люд.-год., лісоматеріалу – 4,5 (3,8) м3, дроту – 5 кг.