Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

57. Особливості конкурентного суперництва між фірмами

Особливості конкурентного суперництва між фірмами в тому, що при оцінці конкурентного суперництва використовується модель Портера, за якою конкуренцією у будь-якій галузі є взаємодія п’яти сил (основнихчинників). Навіть коли всі п’ять сил в суперництві значні, фірма може зберегти свою привабливість для окремих фірм, яким умежах своїх стратегій вдається захистити власні позиції.

При конкурентній боротьбі між продавцями виграє найчастіше той конкурент, в якого товар до продажу має кращі якісні властивості за помірними (низькими) цінами. Саме конкуренція спонукає товаровиробників постійно вдосконалювати асортимент продукції, шукати нові технології, які б з найменшими затратами могли виготовляти високоефективні, які постійно користуються попитом, товари. Тобто конкуренція сприяє розвитку як НТП, так і економіки країни в цілому.

Крім позитивних наслідків, конкуренція несе в собі також негативні, до яких можна віднести такі:

– відволікання значних коштів на невиробничі потреби, зокрема, видатки сучасних фірм на рек­ламу дуже високі, що дає підстави вважати їх нераціональними, адже конкуренти також використо­вують рекламу і рекламні оголошення конкуруючих фірм, і так нейтралізують одне одного;

– конкурентна система не гарантує того, що першочергово будуть задоволені потреби тих споживачів, які є найменш захищеними в соціальному аспекті, а вже потім потреби більш забезпечених верств населення. В умовах конкуренції розподіл доходів відбувається автоматично, а не враховуючи естетичні аспекти цього питання;

– у конкурентному середовищі не враховуються потенційно негативні наслідки рішень, які приймаються, якщо це безпосередньо не стосуватиметься діяльності даного підприємства в майбутньому.

52. Визначення умов ефективного виробництва.

З точки зору економічної теорії, економічна ефективність господарської системи – це склад, при якому неможливо збільшити ступінь задоволення потреб хоча б одної людини, не погіршуючи при цьому становище іншого члена суспільства.

Деякі вчені вважають, що основним фактором підвищення ефективності виробництва є зниження собівартості за рахунок зменшення матеріально-грошових витрат.

Економічна ефективність виробництва визначається не тільки взаємодією природних, технологічних, організаційних й економічних факторів, але залежить і від впливу споживчого попиту населення, умов ринку та взаємозв‘язків між виробниками продукції, переробними підприємствами і підприємствами ринкової інфраструктури. Тобто ефективність виробництва визначається рядом факторів на кожній з трьох стадій – виробництво, реалізація, споживання

56. Особливості формування конкурентної переваги фірми

Конкурентні переваги - це характеристики, властивості послуги або торгової марки, які створюють для підприємства певні переваги над прямими конкурентами. Ці характеристики можуть бути найрізноманітнішими і відноситися як до самого продукту, так і до додаткових товарів чи послуг, що супроводжують базовий.

Послугам притаманні наступні характеристики, які зумовлюють особливості у формуванні конкурентних переваг:

1. Невідчутність: їх не можна повністю відчути до моменту придбання, тому покупець просто змушений довіряти словам продавця, а продавець, в свою чергу, змушений викликати довіру у покупця, для чого продавець прагне підвищити помітність товару; зосередити увагу на перевагах, пов'язаних з послугою; придумати для послуги фірмову назву; залучити до пропаганди когось із відомих людей.

2. Невіддільність від джерела: послугу неможливо відділити від джерела її надання.

3. Несталість якості: якість послуг залежить від постачальника, часу і місця подання.

4. Неможливість зберігання: послугу неможливо зберігати, що виходить з її нематеріальної природи.

Забезпечення конкурентних переваг послуг вимагає врахування ряду наступних важливих моментів, які можна розглядати як умови їх формування (рис.1).

Головною умовою формування конкурентних переваг на ринку обслуговування є цінність послуги. Цінність послуги є результатом відношення до неї споживачів, що визначається через їх специфічний досвід, статус, споживчі вимоги. Тому важливим моментом для появи конкурентної переваги послуги є не просто наявність певної особливості, що властива послузі, а її відповідність потребам конкретного сегмента ринку. Необхідно також пам'ятати що, конкурентні переваги окремих послуг мають тимчасовий характер, тісно пов'язаний із циклом життя послуги й безперервною зміною кон'юнктури ринку.