Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

35. Внутрішньо-фірмове планування і господарчо-комерційні зв’язки.

Внутрішньо-фірмове планування - це створення системи довгострокових, середньострокових і короткострокових оперативних планів: стратегію і тактику діяльності фірми; прогноз розвитку зовнішнього оточення; цілі функціонування; інші системоутворюючі чинники.

Процес внутрішньо-фірмового планування являє собою комплекс необхідних розрахунків виробничо-економічного характеру, спрямованих на встановлення і реалізацію довгострокових та поточних цілей виробничо-господарської і збутової діяльності підприємства у визначені планові періоди часу.

Практичне значення системи внутрішньо-фірмового планування полягає в тому, що з її допомогою забезпечується тісний зв'язок всіх напрямків діяльності фірми, починаючи з маркетингу та закінчуючи збутом готової продукції.

Основними інструментами процесу внутрішньо-фірмового планування можуть вважатися окремі плани, що надаються кожним структурним підрозділом чи відділом сучасного промислового підприємства, але в підсумку становлять єдиний план розвитку всього підприємства.

Організація внутрішньо-фірмового планування побудована на забезпеченні грамотного управління фінансами як для отримання прибутку підприємством, так і поступового розширення обсягів господарської діяльності відповідно до чинних економічними процесами в державі.

Господарські зв’язки між постачальниками і покупцями — важлива функція комерційної діяльності. Такі зв’язки відображають не тільки суто комерційні, й економічні, організаційні, адміністративно-правові, фінансові відносини, що складаються між учасниками торгових операцій.

Договір (контракт) — це комерційний документ, у якому встановлюються права та обов´язки сторін (контрагентів). Він узгоджується і підписується покупцем і продавцем або їхніми довіреними особами. Значення договірної свободи зводиться до того, що учасникам комерційної діяльності надається можливість вирішувати, чи буде між ними укладений договір, а якщо буде, то яким буде його зміст.

Договір повинен складатись з урахуванням чинного законодавства. Він сприяє чіткої та раціональної організації господарсько-договірних зв´язків. Нормативні акти створюють правовий режим, що забезпечує рівність партнерів і захист їхніх інтересів. Правовими джерелами, що регламентують договірні відносини, є Цивільний та Господарський кодекси України, закони, відомчі нормативні акти, статути.

Основні види договорів, що застосовуються в комерційній діяльності: • договори на передачу товару у власність (купівля-продаж, поставка, контрактація, бартер); • договори про передачу майна у тимчасове користування (оренда, лізинг, прокат); • договори про надання послуг (транспортні договори, експедиційне обслуговування, доручення, комісія, консигнація, зберігання товарів на товарному складі, на участь у ярмарку, на рекламу продукції, кредитний договір, страхування комерційних ризиків); • договори на передачу результатів інтелектуальної діяльності (франчайзинг, ліцензійний договір про передачу ноу-хау, ліцензійний договір на товарний знак).