Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

40. Чинники, що визначають макросередовища фірми.

Макросередовище складається з елементів, які прямо не пов'язані з підприємством, але впливають на формування загальної атмосфери менеджменту. Макрооточення створює загальні умови перебування організації у зовнішньому середовищі.

Чинники макросередовища найчастіше класифікують за такими групами: економічні чинники (пов'язані з обігом грошей, товарів, інформації та енергії); політичні чинники (впливають на політичні погляди та поділяють людей на окремі політичні групи і знаходять вираження в діяльності та прийнятті рішень місцевими органами влади та уряду); соціально-демографічні чинники (впливають на рівень і тривалість життя людей, а також формують їхню ціннісну орієнтацію); технологічні (пов'язані з розвитком техніки, обладнання, інструментів, процесів оброблення та виготовлення продуктів, матеріалів і технологій) тощо.

Усі чинники макросередовища знаходяться у стані сильного взаємозв'язку. Зміна одного з чинників обов'язково приводить до того, що відбувається зміна інших чинників.

42. Проектував продуктів та процесів у сфері послуг, які є важливими з точки зору управління операціями.

Всі фірми реалізують функцію операцій. Терміни виробництва і операції взаємопов’язані, але під виробництвом в основному розуміється випуск товарів і переробка сировини, а термін операції ширше, і включає не тільки виробництво товарів, а і надання послуг. Вся система виробничої діяльності фірми називається операційною системою і складається із трьох підсистем: переробної, забезпечення та планування і контролю.

Ефективність операцій – це ринкова вартість виробничих виходів, поділена на загальну величину витрат фірми. Проектування операційної системи включає етапи: проектування виробів та процесів у виробництві, визначення виробничих потужностей, місця їх розміщення, проектування підприємства і розробку виробничих операцій.

Особливості проектування у сфері послуг: по-перше, споживач присутній у виробничому процесі, чи має більш тісний контакт із споживачем ніж у сфері промислового виробництва; по-друге, існує більш висока ступінь індивідуалізації продукту у відповідності з вимогами споживача; по-третє роботи у сфері послуг більш трудомісткі. Все це робить управління операціями у сфері послуг більш складною справою з точки зору забезпечення ефективності.

При управлінні функціонуванням операційної системи необхідно розглядати проблеми і рішення, пов’язані з плануванням виробничого процесу та контролем за його ходом.

41. Стреси, фактори, що їх викликають і шляхи уникнення.

Стресова ситуація - це явище, яке виникає внаслідок пере- або недовантаження працівників робочими завданнями, психологічною несумісністю, незадовільними умовами праці та безліччю інших чинників. Зовнішні ознаки того, що людина переживає стрес - психічні та нервові розлади, захворювання, агресивність, апатія, роздратування, неадекватна реакція на те, що відбувається, зайва ворожість, сарказм, ігнорування оточуючих або незначна увага до міжособових стосунків у колективі. Стрес - явище розповсюджене. Його можуть викликати як фактори, що пов'язані з впливом організації на свого співробітника, так і чинники, що зумовлені особистим життям людини, його світосприйняттям і менталітетом.

Організаційні фактори можна умовно розподілити на п'ять підгруп: а) невідповідність між змістом праці і можливостями конкретного працівника. На практиці це надто велике, надмірне завантаження, безліч невідкладних обов'язків чи надто мале, незначне навантаження, що залишає багато вільного часу. Обидві такі ситуації небажані. б) конфлікт ролей, коли до працівника одночасно ставляться протилежні чи взаємовиключні вимоги. Сюди належить також і ситуація, коли людина отримує розпорядження "через голову” безпосереднього функціонального керівника; в) будь-яка невизначеність (обов'язків, повноважень, пільг, можливостей, ролі та ін.), тобто ситуація за якої працівник не володіє повною, достатньою чи достовірною інформацією про те, чого від нього чекають чи у яких умовах йому доведеться діяти; г) нецікава, монотонна робота; д) незадовільні фактори оточуючого середовища та гігієни - шум, пил, забруднення, вібрація, освітлення у недопустимих межах, порушення температурного режиму, висока ймовірність вірусних чи професійних захворювань, загроза фізичних ушкоджень чи моральних травм.

Особові чинники надто суб'єктивні та індивідуальні для формування в певні категорії. Під ними розуміють все те, що породжує депресію, агресивність і відчуття душевної кризи чи неспокою.

Уникнути стресу чи послабити стресовий стан можна використовуючи систему вибору пріоритетів у роботу, тобто розподіляючи завдання на невідкладні, дуже важливі, термінові, шаблонні, другорядні, несуттєві, зайві тощо.

Необхідно вміти знаходити час для відпочинку, вчасно сказати "ні", коли досягнута максимальна межа завантаження роботою, розмежовувати і справедливо розподіляти обов'язки і обсяги робіт.