Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

36. Бізнес-план – основа фірми.

Реалізація будь-якої серйозної комерційної ідеї має розпочинатися з розробки бізнес-плану.

Бізнес-план - це специфічний документ, який являє собою структурований за найголовнішими напрямками та оформлений відповідним чином план організації, розвитку бізнесу чи проекту. Бізнес-план являє собою програму підприємницької діяльності; він описує підприємство, продукцію чи послуги, які плануються, ринки їхнього збуту, фінансові потреби та прогнозовані фінансові результати.

Бізнес-план представляється як спрямована модель діяльності підприємства, яка використовує всі напрацювання традиційного планування, пов'язаних з основними категоріями ринкової економіки: бізнесом; конкурентною боротьбою; діяльністю маркетингових підрозділів; комерційним ризиком; стратегією фінансування; досягненням беззбитковості та необхідного рівня рентабельності; якісним обслуговуванням споживачів.

Розробка добре продуманого і організованого бізнес-плану реально збільшує шанси стати успішним підприємцем.

Переваги бізнес-планування полягають у тому, що він: визначить, чи є у бізнесу шанс стати прибутковим; надасть оцінку початкових витрат, а також суму, необхідну для капіталовкладень і фінансування; переконає інвесторів і кредиторів фінансувати ваш бізнес; надасть оцінку доходу (визначаючи ринок - хто стане вашим споживачем - і відсоток очікуваного охоплення ринку, якого ви зможете досягти); допоможе бізнесу заробляти гроші із самого початку, розробивши ефективну маркетингову стратегію: допоможе конкурувати на ринку, й вгадає потенційні проблеми, з метою їхнього вирішення до того, як вони стануть незворотними.

Бізнес-план є першою і найкращою можливістю для підприємця зацікавити потенційного інвестора. Він описує продукт або послугу і визначає ринок у кількісних і якісних вимірах, а також дозволяє інвесторам оцінити здатність менеджерів керувати компанією та якість цього управління.

Бізнес-план важливий через те, що розробка змушує керування проаналізувати: бізнес-ідеї; корпоративні цілі; керівну групу; продукт; маркетингову стратегію; конкурентів; резерви й устаткування; короткострокові і довгострокові потреби в капіталі.

Бізнес-план є не тільки внутрішнім документом фірми, але й може бути використаний для залучення інвесторів. Перед тим, як ризикнути деяким капіталом, інвестори повинні бути впевнені в ретельності опрацювання проекту й вірогідності інформації щодо його ефективності.

Правильно складений бізнес-план має аргументовано відповісти на питання: чи варто вкладати кошти в задуману справу й чи дасть вона прибуток, який виправдає затрачені зусилля та кошти?

37. Комплексний підхід в управлінні продуктивністю фірми.

Продуктивність у широкому розумінні - це відносна ефективність та економічність організації, причому одним із головних чинників ефективності є якість. Інше розуміння продуктивності характеризує її як демонстративну характеристику, що відображає у порівнянні наскільки ефективно працює організація: як вона використовує ресурси; яка її система управління; наскільки доцільна її організаційна структура; яка кваліфікація її працівників і їх мотивація до праці; які технології і методи роботи вони використовують тощо. Забезпечення стійкого й значного зростання продуктивності підприємства є складним завданням, тому необхідно створення ефективної системи управління нею.

Метою управління продуктивністю підприємства є оптимізація співвідношення виробленої продукції та затрачених ресурсів, що передбачає реалізацію комплексу стратегічних та оперативних заходів, практичних дій, спрямованих на її досягнення. Сучасне управління продуктивністю потребує наявності таких структурних елементів: загальної політики менеджменту продуктивності; методів вимірювання та оцінки продуктивності; методів контролювання та підвищення продуктивності; ефективного впровадження всіх елементів.

Іншим підходом до удосконалення існуючих наукових засад управління продуктивністю підприємства є впровадження системного підходу, який передбачає дотримання таких основних принципів: композиції, тобто узгодження спільної і окремої мети; забезпечення пропорційності на всіх стадіях виробничого процесу; надання уваги найбільш слабкому елементу системи; онтогенезу, що враховує послідовність стадій життєвого циклу підприємства (товару); інформованості, що виділяє інформаційне забезпечення як головну умову конкурентоспроможності; стійкості, що висуває вимоги до побудови системи і до її функціонування.

Одним із напрямів забезпечення зростання продуктивності підприємства чи організації є урахування макрорівневих чинників продуктивності. Їх врахування відповідним чином сприяє зростанню продуктивності підприємства в цілому

Комплексний підхід щодо управління продуктивністю підприємства дозволить вирішити проблему зниження продуктивності вітчизняних підприємств через виявлення пріоритетів в управлінні ресурсами, з урахуванням потреб ринку, і розробку на їх основі ефективних заходів з підвищення продуктивності в цілому.