Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

60. Фінансова стійкість підприємства

Фінансова стійкість підприємства - це такий стан його фінансових ресурсів, їх розподілу і використання, який забезпечує збереження ніши міжнародного ринку, розвиток підприємства за рахунок росту прибутку і капіталу при збереженні платоспроможності та кредитоспроможності в умовах допустимого ризику зовнішньоекономічної діяльності.

Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалежності підприємства щодо володіння своїм майном і його використання. Цей ступінь незалежності можна оцінювати за різними критеріями:

- рівнем покриття матеріальних обігових коштів (запасів) стабільними джерелами фінансування;

- потенційною спроможністю підприємства покрити термінові зобов'язання мобільними активами);

- часткою власних або стабільних джерел у сукупних джерелах фінансування.

Наведеним критеріям відповідають коефіцієнти - коефіцієнт фінансової стійкості (стабільності), коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) коефіцієнт фінансової залежності, коефіцієнт фінансового ризику До них можна додати:

- коефіцієнт маневреності робочого капіталу - відношення вартості робочого капіталу (власних оборотних засобів) до суми джерел власних засобів. Він характеризує ступінь мобільності використання власних коштів підприємством (рекомендоване значення >0, 5);

- коефіцієнт співвідношення залученого і власного капіталу (коефіцієнт фінансування) відношення всієї суми залучених засобів та суми власних коштів (рекомендоване значення залежить від характеру зовнішньоекономічної діяльності).

Під фінансовою стійкістю підприємства розуміють його платоспроможність в часі, з дотриманням умови фінансової рівноваги між власними та залученими коштами. Фінансова стійкість підприємства передбачає, що ресурси, вкладені в підприємницьку діяльність, повинні окупатися за рахунок грошових надходжень, а отриманий прибуток забезпечувати самофінансування та незалежність підприємства від зовнішніх джерел формування активів.

52.Сутність системи фірмового бізнесу. Управління ефективністю фірми як процес прийняття рішень.

Ефективність комерційної діяльності компанії має економічний характеру і вимірюється зазвичай кількісними показниками.

Це увиразнює зв’язок між процесом прийняття управлінськихрішень та управління фінансами компанії. Застосування тих чиінших фінансових інструментів управління дає можливість при-ймати обґрунтованіші і стратегічно зорієнтовані управлінські рішення як у фінансовій, так і в управлінській сфері діяльностікомпанії. Ефективність процесу управління суттєво залежатимевід системи прийняття управлінських рішень. Аналіз управлінських даних бухгалтерського обліку, безумовно, може прислужити-ся підґрунтям прийняття розумних рішень. Результати такогоаналізу дадуть змогу можливість зрозуміти процеси, що відбува-ються всередині компанії.Дедалі більше наукових публікацій, присвячених ролі фінан-сового менеджменту в управлінні компанією загалом і в форму-ванні її стратегії зокрема, з’являються останнім часом

1.Загальна модель управління фінансами в організації включає в аналіз системи прийняття управлінських рішень2. Система фінансового управління являє собою систему принципів, методів ство-рення й реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуван-ням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства та організацію обігу капіталу.