Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл.ефект. фірми..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
497.15 Кб
Скачать

19. Управління ефективністю виробничого чинника “праця”.

Найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є трудові ресурси. Система управління персоналом є основною системи управління фірмою. Основою формування цільової направленості системи управління персоналу є соціальна мета. Загальна головна задача служби управління персоналом фірми є забезпечення відповідності якісних і кількісних характеристик персоналу цілям фірми (економічним, науково-технічним, виробничо-комерційним і соціальним). Нове управлінське мислення фірма розглядає як сукупність різних структурних утворень. Класична теорія управління персоналом оперує трьома основними факторами – це люди, фінансова політика, техніка і технологія, але на перше місце ставляться люди. Сьогодні моделі трудових відносин і управління людським фактором повинні бути серйозно реформовані в напрямку суттєво кращого (на порядок) використання творчих здібностей людини. Творчі здібності людини проявляються через його компетенцію. Компетенція – це раціональне сполучення здібностей, особистісних якостей і мотивації персоналу фірми, які розглядаються у часовому інтервалі. А автори теорії мотивації (очікувань) розглядають ефективність (результативність) як функцію від умілої мотивації, тобто:

ефективність = ƒ (компетенція х мотивація).

Звідси виходить, що для підвищення ефективності роботи фірми необхідно: по-перше, розвивати компетенцію кожного робітника, по-друге, удосконалювати форми мотивації праці.

20. Ефективність виробничого чинника “капітал” фірми.

Капітал є одним із ключових факторів виробництва. Термін „капітал” означає запас матеріальних благ. Але капітал включає не тільки матеріальні, а й нематеріальні елементи. Капітал нерідко трактується як сума грошей, або ж інвестиційні ресурси, які використовуються у виробництві товарів та послуг, на їх доставку споживачу. Капітал фірми поділяється на основний та оборотний. Основний приймає участь у виробничому процесі і переносить свою вартість на готовий продукт частинами, поступово. Мірою споживання основного капіталу виступає знос, грошовим виразом якого є амортизаційні відрахування. Оборотний капітал – це фінансові ресурси, вкладені в об’єкти, використання яких здійснюється фірмою у рамках одного відтворюваного циклу, або у рамках відносно короткого календарного періоду (як правило, не більше одного року).

Для характеристики використання основного капіталу використовують систему показників, що включають узагальнюючі та часткові техніко-економічні показники. Узагальнюючі показники відображають використання усіх основних виробничих засобів, а часткові – використання окремих їх видів. Найбільш загальним показником використання основного капіталу є фондовіддача. Ефективність використання оборотних коштів характеризуються швидкістю їх обертання. Кількість оборотів (коефіцієнт оборотності) розраховується діленням вартості реалізованої продукції за діючими оптовими цінами за певний період на середній залишок оборотних активів за той же період.