Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами підр.pdf
Скачиваний:
382
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Оптимальний розмір замовлення визначається за таким алгоритмом:

М

Попт

, якщо 0 М

Пi

М

Попт

(фаза ефективності — I),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пi , якщо МПопт

 

МПi

М*П (фаза ефективності — II),

МП М

 

 

 

, якщо М

 

М* (фаза ефективності — III).

(12.11)

М

Попт

Пi

 

 

 

 

П

 

 

 

Наприклад, оптимальний розмір замовлення для підприємства складає 200 одиниць запасу. Річна потреба в запасах підприємства дорівнює 2400 одиниць. Ціна одиниці запасів дорівнює 300 грн, а витрати на зберігання запасів складають 5 відсотків від вартості одиниці запасу. Витрати на розміщення одного замовлення складають 125 грн. Через особливості транспортування, розмір партії запасів кратний 100 од. Постачальник пропонує систему знижок, наведену у табл. 12.2.

Таблиця 12.2

СИСТЕМА ЗНИЖОК, ЗАПРОПОНОВАНИХ ПОСТАЧАЛЬНИКОМ

Розмір запасу, од.

Знижка, %

 

 

[0—299]

0

 

 

[300—499]

1

 

 

[500 >]

3

 

 

Припустимо, що менеджер підприємства розглядає можливість збільшення партії замовлень до 300 одиниць.

Така ситуація можлива за умови, що знижка надається за перевищення оптимального розміру замовлення ( МПопт МПi М*П ).

Розрахунок загальних витрат на матеріали за формулами (12.10), (12.11) і порівняння отриманих величин дасть відповідь на запитання: який із варіантів є найкращим для підприємства.

 

 

 

 

М

 

 

 

р

 

П

C

без знижки

М Ц

 

С

МП

Ц

М

 

 

1

 

МП

 

1

2

 

 

 

 

 

 

 

2400 300 2400200 125 2002 300 0,05 723 000 грн.

246

 

 

 

 

 

М

 

 

 

р

 

 

П

 

C

зі знижкою

М Ц

2

 

С

МП

Ц

М

 

 

 

 

 

 

 

МП

 

1

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2400 300 (1 0,01) 2400300 125 3002 300 (1 0,01) 0,05

716 028, 5 грн.

За умови, що Cзі знижкою Cбез знижки доцільно збільшити розмір

партії замовлень з 200 од. до 300 од., оскільки виникає економія витрат на суму 6972,5 грн.

Варто зазначити, що запропонований аналіз надання оптових знижок є неповним, оскільки не враховує впливу більшого розміру замовлення на оптимальний розмір резервного запасу.

 

ВПЛИВ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ ЗАПАСІВ

 

ПІД ЧАС ЇХ ВИБУТТЯ НА ВИТРАТИ

12.4

ПІДПРИЄМСТВА

 

 

Згідно з П(С)БО 9 «Запаси» оцінювання запасів під час передачі їх у виробництво, продажу та іншому

вибутті здійснюється одним із таких методів:

ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

середньозваженої собівартості;

собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

нормативних витрат;

ціни продажу.

Окрім перерахованих методів, у міжнародній практиці використовуються інші методи вибуття запасів: метод останніх за часом надходження запасів (ЛІФО), метод обліку за трансфертними ринковими чи внутрішніми цінами, метод обліку за цінами заміщення та ін.

Для всіх одиниць запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених методів.

Доцільність використання різних методів для визначення собівартості запасів визначається підприємством самостійно. Наприклад, може бути доцільним застосування різних методів визначення собівартості для запчастин, які реалізуються, та таких самих запчастин, що використовуються для власних потреб (ремонт устаткування).

247

Метод ідентифікованої собівартості відповідної одиниці за-

пасів застосовують для тих видів виробничих запасів, що використовуються для виконання спеціальних замовлень та проектів, а також для видів запасів, які не замінюють один одного. Отже, він передбачаєведенняіндивідуальногообліку з кожноговиду запасів.

Цей метод доцільно застосовувати, коли існує можливість визначення (ідентифікації) собівартості кожної списаної одиниці матеріалів, а також коли номенклатура матеріалів відносно невелика і їх можна розглядати як окремі одиниці та легко ідентифікувати. Метод ідентифікованої собівартості дає найточніші результати, якщо є впевненість, що собівартість ідентифікується правильно.

За застосування цього методу рух вартості запасів співпадає з їх фактичним рухом. Впровадження та застосування методу базується на використанні комп’ютеризованих технологій обліку запасів, пристроїв зчитування штрихових кодів (за маркування товарів), і коли кожна одиниця має специфічні, властиві тільки їй характеристики, тобто запаси не є однорідними за своїми споживчими якостями.

Такий метод застосовують у виробництві кораблів, літаків, виконанні індивідуальних замовлень або торгівлі нерухомістю, автомобілями, коштовностями тощо.

У разі використання, реалізації (іншого вибуття) великої кількості одиниць запасів, які є взаємозамінними, зазвичай використовуєтьсяодинзіншихметодівдлявизначеннясобівартостізапасів.

За використання методу середньозваженої собівартості собі-

вартість кожної одиниці визначається шляхом ділення сумарної вартості залишку таких запасів на початок звітного місяця і вартості отриманих у звітному місяці запасів на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця і отриманих у звітному місяці запасів.

Згідно з методом оцінювання за середньозваженою собівартістю вибуття запасів може оцінюватися за:

1) щомісячною середньозваженою собівартістю:

 

 

КЗ

 

ЦЗ

 

 

h

 

 

 

ЦЗ

 

 

 

 

 

П

П

КЗ

З.Мi

З.Мi

 

(12.12)

Ц

 

 

i 1

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЗ

 

h

КЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П

 

З.Мi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де КЗП — кількість запасів на початок місяця;

248

місяціКЗЗ;i — кількість запасів і-тої партії, отриманих у звітному

ЦЗП — ціна одиниці запасу на початок місяця;

ЦЗЗ.Мi — ціна одиниці запасу і-тої партії, отриманого у звіт-

ному місяці.

2) періодичною середньозваженою собівартістю запасів щодо кожної одиниці запасів:

 

 

h

 

 

 

 

 

 

К

Зi

ЦЗi

 

(12.13)

Ц

 

i 1

 

 

,

h

 

 

КЗi

i 1

h

де КЗi ЦЗi — сумарнавартістьзалишку запасівнадату операції;

i 1

h

КЗi — сумарна кількість запасів на дату операції за їх ви-

i 1

буття.

Проблема цього методу полягає, головним чином, у складності відстеження за середньою ціною в умовах, коли виробничі запаси витрачаються щоденно, а також надходять досить часто. Цей метод доцільно застосовувати на підприємстві, де бухгалтерія безпосередньо розташована при складі, а організація документообігу добре налагоджена.

Перевагою його є можливість за належного використання дати об’єктивну картину про стан та рух запасів. Недоліком є те, що простота методу приховує загрозу легкого маніпулювання цифрами в бік завищення або заниження показників витрачених запасів.

Використання методу собівартості перших за часом надхо-

джень запасів (ФІФО) ґрунтується на припущенні, що одиниці запасів, які надійшли першими і вибувають першими. Таким чином, вартість запасів на кінець звітного періоду відображається фактично за вартістю останніх за часом придбання.

Цей метод найчастіше застосовується для таких запасів, як фрукти, овочі та інші продукти харчування, коли перші запаси, що надійшли, повинні реалізовуватись у першу чергу, щоб уникнути збитків від псування.

Перевага методу ФІФО полягає в тому, що він простий у застосуванні, об’єктивний, перешкоджає маніпулюванню даними в

249

сторону штучного завищення або заниження вартості запасів, забезпечує відображення у балансі суми запасів, яка приблизно збігається з поточною ринковою вартістю. Метод ФІФО виправдовує себе в умовах низької інфляції. Застосування ж його в умовах високої інфляції призведе до завищення вартості матеріальних залишків, заниження собівартості готової продукції та, як наслідок, завищення результатів від реалізації.

Саме відображення нереальних доходів, що призводять до невиправданого завищення прибутку, є недоліком методу.

Оцінювання запасів за нормативними витратами полягає у застосуванні норм витрат на одиницю продукції (робіт, послуг), встановлених підприємством з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей та чинних цін. Для забезпечення максимального наближення нормативних витрат до фактичних затверджені норми витрат і ціни у нормативній базі мають регулярно перевірятися і переглядатися.

Застосування методу допускається лише тоді, коли результати оцінювання запасів приблизно дорівнюють їх собівартості.

Метод нормативних витрат застосовується у разі стабільності цін на запаси. У цьому випадку відхилення між нормативними та фактичними витратами на матеріали є несуттєвими. Сума перевищення фактичною собівартістю запасів їх нормативної собівартості включається до собівартості реалізованої продукції.

Оцінювання за цінами продажу заснована на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього процента торговельної націнки товарів. Цей метод можуть застосовувати (якщо застосування інших не виправдано) підприємства, що мають значну й змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торговельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торговельної націнки на ці товари. Остання визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотка торговельної націнки.

Отже, вибір методу оцінювання запасів значною мірою впливає на суму витрат та прибутку підприємства. Неможливо сказати, що один з методів є кращим за інший. Кращий метод — той, який відповідає політиці ціноутворення підприємства.

За допомогою умовного прикладу оцінимо вплив методів вибуття запасів на величину прибутку підприємства, розрахувавши собівартість товарних запасів і залишок запасу на кінець місяця.

250