Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
67.7 Кб
Скачать

Управління витратами

Тема 1: «Загальна характеристика витрат»

    1. Поняття витрати.

    2. Витрати як процес формування і використання ресурсів.

    3. Класифікація витрат і її практичне значення.

    4. Різноманітність витрат і її групування за її певними ознаками.

  1. Поняття витрати.

Будь яке підприємство починаючи процес виробництва або приймаючи рішення щодо його розширення повинне бути впевнене в його прибутковості.

Порівняння витрат і результатів діяльності підприємства дозволяє оцінити ефективність роботи підприємства. Без такого порівняння виникають непоправні помилки при виборі економічної політики підприємства, прийняття важливих управлінських рішень, виборі видів підприємницької діяльності, визначенні оптимальних обсягів і структури випуску продукції (робіт, послуг), а також цін на них.

Основний фінансовий результат діяльності підприємства – це прибуток, який є джерелом і основою засобів для його подальшого розвитку.

Підвищити прибуток можна збільшуючи обсяг виробництва або цін на продукцію, що випускається, проте це не завжди можливо і доцільно. Тому система розвитку підприємства в умовах значних економічних обмежень, підвищення фінансового результату безпосередньо зв’язане із зменшенням витрат.

Практично на кожному підприємстві існують резерви для зниження витрат до раціонального рівня, що дозволяє домогтися підвищення економічної діяльності та конкурентоспроможності.

Для мінімізації ризику вкладень у таку сферу потрібен суровий контроль процесу виробництва, детальний його облік та виявлення факторів, які впливають на сам процес виробництва і витрати необхідні для його здійснення.

Чітка побудова бухгалтерського обліку витрат відповідно до змін, що відбуваються в його організації і техніці ведення, підвищує роль обліку як основного засобу одержання достовірної інформації, для прийняття економічно обґрунтованих рішень і попереджень ризику у виробничо-господарській діяльності підприємств у системі оподаткування, у складанні балансу, звіту про фінансові результат.

Управління витратами доцільне у всіх сферах діяльності підприємства і має велике значення для всіх містись виникнення і центрів витрат.

Вчені економісти Заходу ґрунтовно розробили проблему витрат виробництва виходячи з потреб зростання його ефективності. Вони виходили з обмеженості ресурсів і можливості альтернативного їх використання.

Австрійський економіст Ф.Візер та американський економіст Дж. Кларк вивели категорії вмінені витрати, тобто приписувані комусь, віднесені на чийсь рахунок. Це дійсні витрати виробництва на даний товар, який дорівнює найвищій корисності тих благ, які суспільство могло б отримати, якби по іншому використовувались витрачені виробничі ресурси.

Вибір певних ресурсів для виробництва даного товару означає неможливість виробництва якогось альтернативного товару. З цього виходить, що існує корисність від якої відмовляються, або непряма корисність, яку можна отримати від використання альтернативних ресурсів або виробництва не альтернативного товару.