Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
67.7 Кб
Скачать

Тема 3 «Управління витратами»

  1. Функції і побудова системи управління витрат

  2. Управління витратами, як процес цілеспрямованого формування витрат за їх видами, місцями і носіями за постійного контролю їх рівня та стимулювання зниження

  3. Формування планових і фактичних витрат

  4. Особливості обчислення планових і фактичних витрат, їх роль в управлінні підприємством та обґрунтуванні господарських рішень

  5. Функціональний аспект системи управління витрат: нормування, формування, стимулювання витрат, аналіз їх зниження

  6. Система управління витратами

  7. Організація системи управління витратами на підприємстві.

  1. Функції і побудова системи управління витрат

Управління витратами передбачає цілеспрямований вплив на управління витрат, контроль за їх рівнем та економічне стимулювання їхнього зниження .

Система управління витрат включає:

  1. Пошук та виявлення чинників, що впливають на економію усіх видів ресурсів.

  2. Нормування витрат ресурсів

  3. Планування витрат за їхніми видами

  4. Облік та аналіз витрат

  5. Економічне стимулювання, економія ресурсів та зниження витрат

За кожен елемент цієї системи відповідають певні виконавці, структурні підрозділи підприємства. Вони розробляють комплекс заходів спрямованих на зниження сукупних витрат на виробництво і реалізацію продукції.

Можливості зниження собівартості продукції можна виявити і аналізувати за двома напрямками:

  1. За джерелами

  2. За чинниками (факторами)

Визначення витрат під час планування діяльності підприємства – складне завдання, у розв’язання якого важливим фактором є формування на підприємстві системи норм витрачання всіх ресурсів:

  1. Основних

  2. Допоміжних

Норми мають бути обґрунтованими.

Необхідність забезпечення мінімальних витрат на виробництво продукції потребує оптимізації режимів використання ресурсів з урахуванням конкретних умов виконання виробничих завдань, особливостей техніко-технологічної бази підприємства.

Досягнення передового рівня використання ресурсів неможливе без постійних змін у техніко-технологічній базі підприємства відповідно до новітніх результатів НТП.

Система управління витратами (СУВ) – як і будь-яка система управління складається з двох підсистем: тієї, яка управляє, і тієї якою управляють.

Управління витратами на підприємстві здійснюється свідомо суб’єктами управління, якими є: керівники, фахівці підприємства та цього структурних підрозділів.

Об’єктом управління в СУВ є процеси, операції, явища, які виникають на підприємстві під час його господарської діяльності, що розглядається з точки зору здійснення витрат тобто витрачання ресурсів.

Система управління витратами підприємства – це система економічних засобів і методів спрямованого впливу на інтереси галузі, підприємства, працівника з метою оптимального їх узгодження з інтересами споживачів і всього суспільства в цілому по дотриманню відповідних суспільно-необхідних пропорцій у формуванні витрат.

Функції системи управління витратами визначається завданнями, які на неї покладається:

  1. Організація інформаційного забезпечення відповідно до змісту, складу і структури витрат та цільових орієнтирів.

  2. Оцінка можливостей формування витрат в поточному і плановому періоді и діяльності відповідно до умов діяльності підприємства.

  3. Повний аналіз витрат в динаміці і за поточний період.

  4. Прогнозування розміру і рівня витрат застосовуючи можливі методи при різних обсягу виробництва і різних обсягах цільової прибутку.

  5. Планування діапазону допустимих меж рівня витрат тобто їх максимального і мінімального значення.

  6. Нормування витрат у розрізі статей витрат.

  7. Забезпечення своєчасного доведення планового рівня витрат до виконавчих підрозділів в центрі відповідальності окремих осіб.

  8. Контроль і оперативне управління витратами з урахуванням змін умов функціонування підприємства та змін кон’юнктури ринку

  9. Вдосконалення обліку витрат та пошуку резервів у подальшому їх зниженні.

Якість управління витратами на підприємстві характеризується показником їх керованості, тобто можливості оперативного і динамічного впливу на розміри витрат відповідно до змін системи економічних методів і засобів.

Ефективне управління витратами повинно передбачати зменшення і усунення тих витрат, які не є доцільними, результативними для підприємства, тобто які не сприяють збільшенню обсягів виробництва і реалізації продукції, отримання цільового розміру прибутку.

Щоб оптимізувати витрати на підприємстві при їх формуванні доцільно забезпечити виконання таких умов:

  1. Приріст загальної суми витрат не повинен перевищувати приріст виручки від реалізації, тобто наші доходи.

  2. Мінімальний рівень середніх витрат повинен досягатися при такому обсягу виробництва і реалізації, коли граничні витрати за своїм розміром дорівнюють середнім витратам. Подальше збільшення обсягів діяльності призведе до зростання розмірів середніх витрат, що не є ефективним.

  3. Зниження витрат не повинно викликати негативних явищ: зниження якості продукції робіт або послуг, а як наслідок погіршення якісних показників діяльності підприємства.

  4. Розмір витрат повинен бути пов'язаний із забезпеченістю підприємства ресурсами, прогнозовані значення витрат повинні визначатись з урахуванням обмежень по ресурсам, розрахунки, забезпечувати найбільш оптимальне їх використання.

  5. Повинна досягатися відповідність зміни витрат змінам обсягу і особливостей діяльності підприємства, його цільових орієнтирів, вимог покупців до якості і асортименту продукції тощо.