Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами підр.pdf
Скачиваний:
382
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

В,

В = NЦ

2

 

С

 

С NCЗО СП

 

 

 

1

 

 

 

СП

 

 

 

СПг

 

 

 

0

 

 

N

Nбг

Nб

 

Рис. 9.1. Динаміка витрат (С), виручки (В)

та точка беззбитковості (Nб)

 

 

П

+

 

 

 

 

 

Прибуток

0

 

 

 

Nб

N

 

 

Збитки

 

 

 

 

Рис. 9.2. Динаміка прибутку (збитків) залежно від обсягу виробництва

Унаслідок наявності постійних витрат (СП) виробництво продукції до певного її обсягу (точки беззбитковості Nб) є збитковим, оскільки загальні витрати в сумі змінних і постійних (С) більші за виручку — С > В. Сфера збиткового виробництва (NЗб) на графіках знаходиться в межах

0 NЗб Nб.

(9.10)

Із зростанням обсягу виробництва за умови, що змінні витрати на одиницю продукції менші за ціну, тобто СЗО Ц, збитки зме-

177

ншуються й у точці беззбитковості вони дорівнюють нулю. Це добре видно на графіках рис. 9.1 і рис. 9.2. На рис. 9.1 точка беззбитковості визначена графічно.

На практиці беззбитковий обсяг виробництва обчислюється, як правило, аналітично. Необхідна для цього формула виводиться досить просто. В точці беззбитковості виручка дорівнює сукупним витратам, тобто:

NбЦ NбСЗО СП.

(9.11)

Звідси маємо відому формулу

Nб СП . (9.12)

ЦСЗО

Учисельнику цієї формули постійні витрати, у знаменнику — маржинальний прибуток на одиницю продукції (питомий маржинальний прибуток).

Устартовий період роботи підприємства, коли N 0, збитки

дорівнюють постійним витратам. Із збільшенням обсягу виробництва і продажу на один виріб, N 1, збитки зменшуються на

питомий маржинальний прибуток ( Ц СЗО ). Після досягнення

точки беззбитковості відповідно зростає прибуток.

Аналіз беззбитковості виробництва можна розширити варіацією показників формули (9.12). Так, часто представляє інтерес, як вплине на беззбитковість виробництва зміна ціни, змінних, постійних витрат. Це легко обчислюється згідно із зазначеною залежністю.

Беззбитковий обсяг виробництва за формулою (9.12) визначається у натуральному вимірі для однопродуктового виробництва. У багатопродуктовому виробництві такі обчислення ускладнюються, оскільки постійні витрати є переважно непрямими. Для визначення точок беззбитковості для різних виробів у натуральному вимірі тут можливі два варіанти:

розподіл всіх постійних витрат між виробництвом різної продукції з подальшим визначенням точки беззбитковості для кожного виробу за формулою (9.12);

обчислення обсягу беззбиткового виробництва у встановленій пропорції випуску окремих виробів, виходячи із середньозваженої величини їх маржинального прибутку.

Перший варіант прийнятний передусім для непов’язаного спеціалізованого виробництва різних виробів, для якого більша частка постійних витрат може розглядатися як витрати прямі. Це

178