Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами підр.pdf
Скачиваний:
382
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

10.Як організовується облік витрат, пов’язаних з основними засобами?

11.Схарактеризуйте передумови методу обліку витрат за групами виробів.

12.Порівняйте потенціал методів обліку відповідно за фактичними витратами та за нормами.

13.У чому полягають визначальні характеристики вітчизняного варіанта обліку витрат за нормами?

Розділ 8

КОНТРОЛЬ ВИТРАТ І СТИМУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЇ РЕСУРСІВ

8.18.1. ВИДИ ТА МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ВИТРАТ

Важливою складовою управління витратами, без якої неможлива повноцінна реалізація інших управлінських функцій, є контроль. У широкому розумінні контроль

витрат можна визначити як перевірку фактичних показників споживання ресурсів та здійснення витрат у процесі діяльності підприємства їх запланованим (нормативним) значенням.

До основних завдань контролю витрат належать:

моніторинг — систематичне відстеження динаміки витрат і факторів, що на неї впливають;

виявлення відхилень фактичних показників рівня витрат від їх запланованих значень;

аналіз відхилень, обґрунтування необхідності здійснення регулюючих заходів під час виконання планових завдань, участь в їх розробленні.

Виконання в системі контролю витрат функції аналізу зумовлює необхідність певного узагальнення відповідних даних обліку

узвітності. У звітах вказують планові (нормативні) показники

витрат за звітний період, підсумкові відомості з початку виконання плану (початку року, кварталу). Для різних потреб використовують різні узагальнення, як за змістом, так і за періодичністю.

Залежно від низки факторів (характер контрольованих показників, ступінь їх календарного узагальнення, призначення результатів контролю) може різнитися частота контрольних опе-

149

рацій. За цією ознакою виділяють поточний, періодичний і разовий контроль

Поточний контроль виконується щоденно. Його зміст полягає в безперервному відстеженні руху матеріальних цінностей, незавершеного виробництва і продукції. Основним інструментом поточного контролю є оперативний облік. Цей вид контролю дає можливість своєчасно фіксувати і реагувати на неприпустимі відхилення в ході виробничого процесу.

Періодичний контроль здійснюється із встановленою регулярністю, виходячи з сформульованих управлінських потреб. Як правило, періодичність та інтервали аналізу звітів періодичного контролю збігаються з періодами планових завдань. Зазвичай такими періодами є місяць, квартал, рік. Інформаційну базу звітів періодичного контролю становлять дані оперативного і бухгалтерського обліку контрольованих показників.

Разовий контроль не має наперед визначеної регулярності і мети. Його зміст встановлюється в кожному окремому випадку. Переважно він має форму інвентаризації активів (матеріальних, фінансових), ревізії діяльності чи аудиторської перевірки.

За часом здійснення розрізняють такі види контролю: попередній, проміжний, заключний.

Попередній контроль виконується до початку дій по реалізації планів. Він охоплює перевірку планів на внутрішню несуперечність, реалістичність, прогресивність, контроль ресурсів (кадрових, матеріальних, фінансових).

Проміжний контроль проводять безпосередньо під час виконання планових завдань. Він спрямований на поточне регулювання роботи з виконання планів витрат. Проміжний контроль може бути різним за своєю конкретною метою і, відповідно до цього, різним за частотою контрольних операцій. Він повністю охоплює поточний і періодичний види контролю, а також може мати форму разового контролю.

Заключний контроль здійснюється наприкінці планового періоду. В його межах дається оцінка ступеня виконання запланованих показників витрат у цілому. Заключний контроль дозволяє визначити напрями економії ресурсів. Крім того, він є важливим з психологічного погляду і може свідомо використовуватися як засіб спонукання працівників, задіяних у виконанні планових завдань, до покращання використання ними господарських (матеріальних, грошових, людських) ресурсів.

150

Співвідношення між видами контролю за різними класифікаційними ознаками показує рис. 8.1.

Ієрархічно контроль витрат вибудовується в порядку, який повторює підпорядкованість структурних одиниць підприємства в його організаційній структурі: робочі місця, підрозділи певного ієрархічного рівня, підприємство в цілому. В цьому ж порядку вихідні показники контролю витрат інтегруються в більш загальні, які контролюються на рівні всього підприємства.

Види контролю за частотою контрольних операцій

Поточний

 

Періодичний

 

Разовий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Попередній

 

Проміжний

 

Заключний

 

 

 

 

 

 

Види контролю за часом здійснення

Рис. 8.1. Схема співвідношень між видами контролю за різними класифікаційними ознаками

Ступінь виконання плану за контрольованим показником витрат може оцінюватися як у відносній, так і в абсолютній формі:

 

А

 

 

Рпл

ф

100 %,

(8.1)

А

 

пл

 

 

де Рпл — ступінь відносного виконання планового завдання за досліджуваним показником витрат, %;

Аф, Апл — фактичне і планове значення даного показника витрат у встановленому вимірі.

А = Аф Апл,

(8.2)

де А — загальне абсолютне відхилення фактичної величини досліджуваного показника витрат від запланованої.

Зрозуміло, що умовою дотримання планового (нормативного) рівня витрат є справедливість співвідношення Аф Апл і, відповідно, співвідношень Рпл 100 % та А 0.

На основі поглибленого аналізу виявляється причинна структура відхилень:

п

A Аі , (8.3)

і 1

151

де п — кількість факторів (причин), що обумовили розглядуване відхилення;

Аі — відхилення внаслідок впливу і-го фактора.

У сфері промислового виробництва близько 70—80 % усіх витрат на виготовлення продукції становлять витрати за сировиною, матеріалами, купівельними комплектуючими виробами, роботами і послугами виробничого характеру, а в м’ясній, бавовнопереробній та деяких інших галузях цей показник сягає рівня більше 90—95 %. Звідси виникає необхідність суворого контролю за використанням сировини і матеріалів у виробництві. Методи контролю споживання матеріальних ресурсів залежать від субстанційних особливостей застосовуваних сировини і матеріалів, а також технології виробництва.

Коротко охарактеризуємо найпоширеніші методи контролю витрачання сировини та матеріалів.

Метод сигнального документування застосовується для фік-

сації відхилень, які виникли внаслідок заміни або наднормативного витрачання сировини чи матеріалів. За даного методу на відпуск матеріалів понад норму або на їх заміну оформлюються спеціальні документи (вимоги, акти заміни тощо), що сигналізують про наявність відхилень. Перевагами цього методу можна назвати його простоту і точність. Проте він дозволяє враховувати лише частину відхилень, які виникають у даному підрозділі.

Метод розкрою партіями використовується в ситуації, коли з одного матеріалу виготовляється одночасно декілька деталей або заготовок. На кожну партію матеріалів, що відпускається у виробництво, оформляється розкрійний лист або картка, де вказується кількість матеріалу, поданого до робочого місця, кількість заготовок і відходів, що мають бути отримані, а також фактична кількість отриманих заготовок і відходів.

Економія або перевитрати матеріалів визначаються шляхом порівняння фактичного споживання матеріалів з їх витрачанням за нормою. На основі аналізу виявлених відхилень у розкрійному листі вказують їх причини та осіб, відповідальних за розкрій матеріалів. Виходячи з технологічної обумовленості цього методу сфера його застосування обмежується процесом витрачання листового абопруткового металу, шкіри, тканини, пиломатеріалів тощо.

Метод попередніх розрахунків за фактичною рецептурою є

різновидом методу сигнального документування. Застосовується в галузях, де відхилення від норм витрачання матеріально-речо- вих ресурсів спричиняються структурними зрушеннями в складі вихідної суміші (металургійна, нафтохімічна, харчова тощо). Ви-

152

явлення вказаних відхилень здійснюється шляхом зіставлення фактично використаного набору матеріально-речових ресурсів з величиною їх витрачання за нормативною технологією. При цьому нормативний набір визначається як добуток обсягу фактично завантаженої суміші на передбачене технологією процентне співвідношення матеріально-речового ресурсу кожного виду (ґатунку, марки) в загальному завантаженні.

Метод наступних розрахунків за даними інвентаризації вико-

ристовується у тих випадках, коли звернення до інших методів неможливе або недоцільне. Його сутність полягає у визначенні фактичних витрат певного матеріалу на підставі даних про вхідні залишки на робочих місцях, надходження протягом розрахункового періоду (зміна, доба, тиждень, місяць) зі складу, величини повернень і залишків на робочих місцях на кінець розрахункового періоду. Відхилення встановлюється як різниця між фактичними і нормативними витратами певного матеріалу за аналізований період. Цей метод дозволяє фіксувати відхилення за окремими виконавцями, бригадами, ділянками або цехом в цілому за зміну, добу, тиждень, місяць. Певним недоліком розглядуваного методу є необхідність додаткових дій для з’ясування причин відхилень.

Функція виявлення відхилень є передумовою побудови механізму управління за відхиленнями, за якого за фактом неприпустимих розбіжностей між запланованими і фактичними результатами розробляються заходи, спрямовані на приведення фактичних результатів здійснення виробничого процесу у відповідність до заданих. У межах управління витратами за відхиленнями постає завдання обґрунтування доцільності досліджень за тими чи іншими відхиленнями. На практиці немає єдиного підходу до розв’я- зання вказаного завдання. Підприємства можуть вивчати абсолютно всі відхилення за контрольованими показниками (такий підхід може бути привабливим передусім для підприємств масового виробництва), або вивчати їх вибірково, а іноді взагалі нехтувати ними (це переважно може виявитися доцільним для підприємств одиничного виробництва). Для з’ясування необхідності аналізу відхилень рекомендується брати до уваги розмір відхилень, повторюваність відхилень та корисність дослідження за відхиленнями. При цьому широко використовують метод експертних оцінок, а також апарат статистичних моделей.

Експертний підхід базується на досвіді та інтуїції аналітика, внаслідок чого він характеризується значним суб’єктивізмом. Відносну об’єктивність і чутливість здатні забезпечувати статистичні моделі. Завдяки цьому їх залучення надає широкі можливо-

153