Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління витратами підр.pdf
Скачиваний:
382
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

ВСТУП

Будь-яка діяльність, передусім виробництво, потребує витрат ресурсів. Від рівня операційних витрат істотно залежать ефективність функціонування підприємства та його конкурентоспроможність. Тому управління витратами є важливою функцією економічного

механізму кожного підприємства.

Особливо актуальна проблема управління витратами для вітчизняних підприємств, які нині перебувають на етапі пошуку раціональних організаційних форм і методів менеджменту з урахуванням міжнародних вимог і правил. Усе це підвищує вимоги до кваліфікації фахівців економічного профілю. На підприємстві вони повинні формувати систему управління витратами, опрацьовувати методичну базу планування, обліку витрат, калькулювання продукції, обґрунтовувати заходи щодо раціонального використання ресурсів та їх економії. Отже, у навчальному процесі підготовки економістів підприємств цим питанням

має приділятися належна увага.

Слід зазначити, що різні аспекти управління витратами досить ґрунтовно розглядаються у зарубіжній та вітчизняній літературі. За останні роки перекладено ряд книг американських, англійських, німецьких вчених з цієї проблематики. Є аналогічні видання українських і російських авторів. В більшості цих робіт акцент робиться на обліково-інформаційний аспект витрат, тому вони вважаються працями з управлінського обліку, хоча деякі автори визнають неточність такої назви, схиляючись до думки, що йдеться саме про управління витратами.

3

У рекомендованому навчальному посібнику управління витратами розглядається комплексно як процес цілеспрямованого формування витрат за їх видами, місцями та носіями за постійного контролю рівня витрачання ресурсів і стимулюванні економії. Належна увага приділяється методам оптимізації використання ресурсів.

Навчальний посібник складається з чотирьох розділів, кожний з яких містить три глави. Послідовно розглядаються загальні засади управління витратами, формування витрат і собівартості продукції за центрами відповідальності, контроль витрат, організаційні заходи щодо оптимізації використання ресурсів і зниження витрат. Широко використовується зарубіжний досвід управління витратами (СVР-аналіз, методи стандарт-костинг, директкостинг, АВС-костинг, таргет-костинг, кайдзен-костинг, адаптація устаткування до певного рівня завантаження та ін.).

Автори окремих розділів: М. Г. Грещак (керівник авторського колективу) — вступ, глави 1, 2, 5, 9, 11; В. М. Гордієнко — глави 6, 10; О. С. Коцюба — глави 3, 4, 7, 8; Ю. М. Лозовик — глава 12.

4