Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клінічна ензимологія. Ензимодіагностика. Чорна І.В.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

6.3. Ензимопатії обміну нуклеїнових кислот

1. Гіперурикемія при синдромі Леша-Найхана (дефіцит в еритроцитах гіпоксантингуанінфосфорибозил-трансферази). Унаслідок порушення реакції повторного використання пуринів для синтезу нуклеотидів відбувається аномальне накопичення гіпоксантину та гуаніну, які перетворюються на сечову кислоту й спричинюють розвиток гіперурикемії. Для дітей із таким генетичним дефектом характерні подагричні симптоми, розумова відсталість, агресивність, часто спрямована на самого себе (спроби ушкоджувати свої губи, язик, пальці).

2. Ксантинурія (дефіцит ксантиноксидази). Захворювання характеризується порушенням пуринового обміну, виявляється гематурією і болями в попереку, підвищенням умісту ксантину в плазмі крові та сечі.

3. Оротатацидурія (дефіцит оротидин-5-фосфат-декарбоксилази і оротидин-5-фосфатфосфорилази). Хвороба пов’язана із недостатністю ферментів, які каталізують утворення і декарбоксилювання оротової кислоти при синтезі УМФ. У результаті спостерігається дефіцит піримідинових нуклеотидів, у крові підвищується концентрація оротової кислоти, яка виводиться з сечею. У дитячому віці спостерігаються затримка фізичного та психічного розвитку, мегалобластна анемія, лейкопенія, імунодефіцит. Ці порушення є наслідком «піримідинового голоду», а не токсичної дії оротової кислоти. Для лікування застосовують уридин дозами 0,5–1 г на добу. Така терапія усуває «піримідиновий голод» і триває без перерви впродовж усього життя.

6.4. Ензимопатії гемумісних ферментів

1. Спадкова метгемоглобінемія (дефіцит НАДН2-метгемоглобінредуктази в еритроцитах). За даного захворювання від 25 до 40% усього гемоглобіну може перебувати у вигляді метгемоглобіну, що супроводжується ціанозом.

2. Акаталазія (дефіцит каталази). Таке захворювання часто супроводжується інфекціями та гінгівітами, випаданням зубів, виразковим тонзилітом, атрофією альвеолярних перегородок.

6.5. Ензимопатії обміну ліпідів

1. Сфінголіпідози – «лізосомальні захворювання», що викликані генетичними дефектами у синтезі гідролітичних ферментів катаболізму сфінголіпідів.

Глюкоцереброзидоз, або хвороба Гоше (дефіцит β-глюкозидази). Спостерігають накопичення гліколіпідів у клітинах ретикулоендотеліальної системи, збільшення печінки і селезінки, розумову відсталість у дітей, ерозію трубчастих кісток.

Лейкодистрофії - галактоцереброзидоз, сульфацидозтощо (дефіцит галактоцереброзидази, сульфатази, β-галактозидази). Характерна розумова відсталість, практично повна відсутність мієліну.

Гангліозидози, або хвороба Тея-Сакса (дефіцит β,N-ацетилгексозамінідази). Характерне накопичення гангліозидів в аномальних кількостях у клітинах головного мозку. Хвороба проявляється затримкою розумового розвитку, сліпотою, неврологічними розладами, макроцефалією; смерть хворих дітей звичайно настає у віці 3–4 років. Цей сфінголіпідоз найбільш поширений серед етнічних євреїв – вихідців із Центральної та Східної Європи, де частота захворювання, зокрема в популяції єврейського населення США, досягає 1 випадку на 3600 новонароджених.

Сфінгомієліноз, або хвороба Німана-Піка (дефіцит сфінгомієлінази). Супроводжується накопиченням у головному мозку, селезінці та печінці хворих сфіногомієліну. Хвороба призводить до затримки психічного розвитку та смерті в ранньому дитячому віці.

Церамідоліпогексозидоз, або хвороба Фабрі (дефіцит α-галактозидази). Спостерігаються ушкодження нирок (протеїнурія, уремія, артеріальна гіпертензія ниркового походження), висипання на шкірі.