Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по экономике.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1.5 Ринок експорту електроенергії

На сьогодні єдиним експортером електроенергії з України є Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності (ДПЗД) "Укрінтеренерго", що поставляє електроенергію до Угорщини, Словаччини, Румунії і Молдови. ДПЗД є суб’єктом ОРЕ, де воно купує електроенергію для експорту за цінами (нижчими, чим на внутрішньому ринку), що встановлюються НКРЕ. Тобто, за низьку ціну експорту доплачують українські споживачі.

Минулого року Україна різко - на 1,2366 млрд кВт-год (11,8 %) - понизила обсяг експорту електроенергії. Всього в 2007 р. з України експортовано 9,2 млрд кВт-год. З липня було припинено постачання електроенергії до Білорусі, а з жовтня - до Росії та Польщі. Однією з основних причин припинення постачань стала низька ціна електроенергії, що експортується.

Для покращення ситуації необхідно, щоб доступ до міждержавних електричних мереж для експорту електроенергії надавався на умовах аукціону з обмеженим терміном (максимум на рік). Порядок проведення таких аукціонів має затверджувати Уряд. Він встановлює кваліфікаційні вимоги до учасників і критерії визначення переможців, обсяг доступу за окремими лотами, критерії вартості доступу, а також умови відмови в наданні доступу і дострокового припинення доступу у разі невиконання постачальником електроенергії умов договору або законодавства. Ще одна основна вимога - для експорту електроенергії постачальник повинен купувати необхідний обсяг на оптовому ринку електроенергії за ціною, не нижчою за оптову ринкову.

Необхідно зауважити, що підвищення ціни закупівлі електроенергії для подальшого експорту все ж не буде сприяти підвищенню обсягів, що експортуються, і поверненню втрачених ринків. Збільшення експорту електроенергії з України можливе лише за умови об’єднання з європейською енергосистемою (UСTE/CENTREL). Це потребує як модернізації української енергосистеми (створення технічних можливостей для експорту та резервних потужностей, стабілізації роботи енергосистеми тощо), так і певної зовнішньоекономічної роботи в умовах жорсткої конкуренції та безперечного дотримання усіх вимог до учасників євроенергосистеми. Однією з необхідних умов отримання можливості для нарощування експорту електроенергії до країн Заходу є беззастережне впровадження міжнародних стандартів ядерної безпеки на українських АЕС.

Транзитний потенціал електроенергетики України повинен використовуватися тільки з позицій економічної доцільності. Лібералізація у повному обсязі діяльності з міждержавного транзиту електричної енергії через територію України може бути здійснена за умов лібералізації цін на енергоносії в Росії, як потенційно найбільшого постачальника електричної енергії до європейських країн через територію України, тобто після створення умов для справедливої конкуренції виробників електроенергії.

1.6 Законодавчо-нормативна база

Основні правові та організаційні засади, які визначають загальні умови функціонування діючої моделі ОРЕ визначені Конституцією України, Законом України „Про електроенергетику” (із змінами і доповненнями), Рішенням Конституційного Суду України від 12 лютого 2002 р. N 3-рп/2002 (справа про електроенергетику), нормативними актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії регулювання електроенергетики України.

Відповідно до подальшого розвитку ОРЕ, визначеного Концепцією функціонування та розвитку ОРЕ, необхідно вдосконалити нормативно-правову базу функціонування електроенергетики та відносин на ринку. Необхідно розробити та прийняти низку змін до законів, зокрема до законів „Про електроенергетику”, „Про природні монополії”, „Про оподаткування прибутку підприємств”, „Про податок на додану вартість”, а також бюджетного, фінансового, митного законодавства та законодавства у сфері державного регулювання електроенергетики. Для забезпечення реалізації напрямів подальшого розвитку ОРЕ та завдань Концепції виникає також потреба прийняття нових або зміни існуючих підзаконних нормативно-правових актів в електроенергетиці.

Зокрема нормативно-законодавчого закріплення вимагають: затвердження нових правил функціонування оптового ринку; зміни у ціно- та тарифоутворенні на ОРЕ; удосконалення порядку ліцензування; зміни в організаційній структурі ОРЕ; заходи щодо вирішення проблеми боргів та забезпечення повної поточної оплати; зміни режиму оподаткування; затвердження Кодексу електричних (магістральних і розподільних) мереж; впровадження правил та вимог до комерційного обліку електроенергії, моніторингу ринку двосторонніх договорів і балансуючого ринку; розробка правил функціонування ринку допоміжних послуг; впровадження порядку митного оформлення й вирішення інших питань, пов’язаних з експортом, імпортом та транзитом електроенергії та ін.