Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по экономике.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

10.5. Шляхи підвищення прибутку й рентабельності діяльності підприємств

На величину валового прибутку впливає сукупність багатьох факторів, що залежать і не залежних від підприємницької діяльності. До зовнішніх факторів ставляться: зміни державних регульованих цін на реалізовану продукцію, на паливно-енергетичні ресурси, вплив природних, географічних, транспортних і технічних умов на проведення й реалізацію продукції та ін.

Важливими внутрішніми факторами зростання прибутку підприємства є: ріст обсягу виробництва й реалізації продукції, зниження собівартості продукції, підвищення її якості, поліпшення асортиментів, підвищення ефективності використання виробничих фондів (основних і оборотних), ріст продуктивності праці. На прибуток від реалізації товарної продукції впливає зміна залишків нереалізованої продукції. З метою збільшення прибутки підприємство повинне вживати відповідних заходів по скороченню залишків нереалізованої продукції.

Фактор, що прямо визначає рівень прибутку, - застосовувані ціни. Вільні ціни встановлюються самим підприємством, їх рівень деякою мірою залежить від самого підприємства. Незалежним від підприємства фактором є державні регульовані ціни, установлювані на продукцію підприємств-монополістів. Рівень цін визначається, насамперед, якістю виробленої продукції, її конкурентоспроможністю.

На величину прибутки впливає структура реалізованої продукції. Чим вище частка високо рентабельної продукції в обсязі реалізації, тим більше прибутки одержить підприємство. Збільшення частки малорентабельної продукції спричинить скорочення прибутку.

Основні фактори, що впливають на обсяг прибутки, як убік збільшення, так і убік зменшення, повинні бути предметом ретельного аналізу з боку підприємства.

Тема 11. Економічна ефективність капітальних вкладень

  1. Поняття й основні напрямки капітальних вкладень.

  2. Склад і визначення капітальних вкладень при проектуванні нового будівництва й реконструкції діючих об'єктів.

  3. Показники й критерії абсолютної й порівняльної ефективності капітальних вкладень.

11.1. Поняття й основні напрямки капітальних вкладень

Усі витрати пов'язані з досягненням технічного, економічного або соціального ефекту можна розділити на дві групи - поточні й одноразові..

Поточні витрати пов'язані із проведенням продукції й містять у собі витрати живого й упредметненого праці й відображаються в собівартості продукції.

Одноразові витрати являють собою авансовані власником кошту в розвиток виробничо-технічного апарату у формі капітальних вкладень.

Основними напрямками капітальних вкладень є:

  • нове будівництво;

  • розширення й реконструкція діючих об'єктів;

  • витрати на придбання нової техніки;

  • витрати на проектно-дослідні, дослідницькі й проектні роботи;

  • витрати на поповнення обігових коштів.

До нового будівництва ставляться будівництво підприємств і споруджень, здійснюване на нових майданчиках по спочатку затвердженій технічній документації.

До розширення й реконструкції діючих підприємств ставляться будівництво нових, розширення й перебудова існуючих цехів і споруджень.

До нової техніки ставляться нові машини, устаткування й інші знаряддя праці, у яких втілені результати проведених досліджень і прикладних розробок, а також нові або більш сучасні технологічні процеси, матеріали, передові методи організації проведення.

Основними джерелами фінансування капітальних вкладень можуть бути: власні кошти (прибуток, амортизаційний фонд) або позикові кошти (довгострокові кредити банків).