Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по экономике.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Тема 16. Сітьове планування та управління.

На стадії вихідного планування науково-дослідних робіт основними документами є техніко-економічне обґрунтування теми та календарний план виконання НДР.

На основі хронометражних даних, літературних джерел або експертних оцінок визначаються найбільш імовірні строки тривалості робіт:

де tmin, tmax – відповідно мінімальна та максимальна тривалість етапу робіт, годинники (на основі літературних джерел та експертних оцінок).

Тривалість роботи (етапу) у людино-днях при участі в темі декількох виконавців визначається по формулі:

де ч – кількість виконавців, чіл.;

К – коефіцієнт перекладу робочих днів у календарні дні з урахуванням відпусток 0,66;

8 - число годин роботи виконавця, година.;

і – ознака виду робіт (етапу).

На підставі цих даних складається стрічковий графік (графік Гранта) і визначається строк закінчення НДР, зайнятість співробітників і загальна трудомісткість НДР . При складанні графіка варто враховувати організаційні можливості скорочення строків робіт за рахунок паралельного виконання окремих етапів (операцій робіт), використання послуг спеціалізованих лабораторій та обчислювальних центрів.

Загальна тривалість робіт з календарних графік визначається не тільки тривалістю окремих етапів, але та характером сполучення робіт - послідовна або паралельна.

Розробка сіткового графіка виконання НДР.

Строки виконання досліджень залежать від організації виконання НДР, тому необхідно визначити послідовність та організацію проведення НДР.

Складається перелік подій і робіт, указуються виконавці, провадиться попередня шифровка подій і робіт. Складається сітковий графік, перевіряється правильність його побудови та проводиться шифровка з дотриманням умови початкової події та кінцевої події.

Ранній строк здійснення вихідної події приймається рівним 0. Ранній строк здійснення наступних подій визначається по формулі:

Для події, у яке входить дві або більше роботи, застосовується найбільша величина.

Ранній строк завершальної події і є тривалість критичного шляху.

Визначення пізніх строків здійснення подій починається із завершальної події та ведеться у зворотному порядку.

Пізній строк здійснення завершальної події приймається рівним його пізньому строку, тобто

Пізній строк здійснення попереднього Tni визначається як різниця між пізнім строком здійснення наступної події Tnj і тривалістю роботи tij, тобто

Якщо подія є вузлом розбіжних робіт, то пізній строк здійснення цієї події визначається мінімальною величиною різниці між пізнім строком здійснення кінцевої події кожної з робіт, що виходять із події та тривалістю цієї роботи:

Резерв часу події визначається як різниця між пізнім і раннім строком його здійснення:

Визначення критичного шляху ведеться від вихідного до завершальної події.

Необхідною умовою того, що робота перебуває на критичному шляху, є нульовий резерв часу початкової та кінцевої подій цієї роботи, тобто .

Якщо з події з нульовим резервом часу виходить кілька робіт, що мають нульовий резерв часу кінцевої події, то умовою, що підтверджує, що дана робота перебуває на критичному шляху, є:

Визначення параметрів робіт провадиться по формулах:

Ранній строк початку роботи:

Пізній строк початку робіт:

Ранній строк закінчення роботи:

Пізній строк закінчення роботи:

Резерви часу робіт визначаються тільки для тих робіт, які не лежать на критичному шляху, тому що всі резерви робіт критичного шляху (повні, вільний, частки) дорівнюють нулю.

Повний резерв часу роботи - це максимальний час, на яке можна збільшити тривалість даної роботи, не міняючи при цьому тривалість критичного шляху.

Приватний резерв часу першого виду показує, яка частина повного резерву часу роботи може бути використана для збільшення тривалості цієї роботи, не впливаючи на ранній строк здійснення початкової події цієї роботи:

Приватний резерв другого виду показує, яка частина повного резерву часу роботи може бути використана для збільшення тривалості цієї роботи, не впливаючи на пізній строк здійснення кінцевої події цієї роботи:

Вільний резерв часу роботи - це резерв часу тільки даної роботи, що дозволяє збільшити тривалість роботи, не викликаючи змін ранніх і пізніх строків здійснення початкової та кінцевої подій інших робіт:

При негативному значенні наведеної різниці прийняти .