Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по экономике.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

10.3. Оподаткування прибутку

Платниками податку є суб'єкти підприємницької діяльності, бюджетні, суспільні й інші підприємства й організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на одержання прибутку, як на території України, так і за її межами.

Об'єктом оподатковування є прибуток, який визначається шляхом зменшення валового доходу звітного періоду на суму валових витрат і суму амортизаційних відрахувань.

Валовий дохід – це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності ( від реалізації продукції, від реалізації цінних паперів, від позареалізаційних операцій і т.п.).

Із суми валового доходу виключаються суми акцизного збору, ПДВ, інші обов'язкові збори й платежі, а також прибутковий податок фізичних осіб.

Валові витрати – це сума будь-яких видатків платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальних формах.

Не включається до складу валових витрат видатки, не пов'язані з веденням господарської діяльності (організація й проведення приймань; придбання, будівництво, реконструкція, модернізація ремонт і інші поліпшення основних фондів; виплата дивідендів і ін.).

Ставка оподаткування прибутку 30%.

10.4. Показники рентабельності

Рентабельність – це показник прибутковості підприємства, його прибутковості. Фірма рентабельна, якщо суми виторгу від реалізації досить не тільки для покриття витрат на проведення й реалізацію, але й для утвору прибутки. Якщо прибуток виражається в абсолютній сумі, то рентабельність – відносний показник інтенсивності проведення. Рентабельність відображає рівень прибутку щодо певної бази, виражений у відсотках. Рентабельність характеризує ефективність роботи підприємства, дає вистави про здатність підприємства до збільшення капіталу.

На практиці використовуються наступні показники рентабельності:

  1. На основі порівняння прибутки (валовий, від операційної діяльності, чистої) з обсягами продажів.

  1. На основі порівняння прибутки з вартістю активів (оборотного й необоротного капіталу) - показник загальної рентабельності:

,

де Sакт. - вартість активів або

,

де Ф -середньорічна вартість основних виробничих фондів;

ОС – середні залишки обігових коштів.

.

  1. На основі порівняння грошових потоків з обсягами продажів, або вартістю активів.

або або

де сальдо грошових потоків (різниця між припливом і відтоком коштів за звітний період).

- обсяг продажів;

вартість активів.

вартість акціонерного капіталу

Найбільше часто використовуваними показниками рентабельності є:

  1. Показник загальної рентабельності:

  1. Рентабельність продажів:

  1. Рентабельність стосовно витрат:

Для визначення рентабельності проведення конкретних видів продукції використовуються показник:

де Ц – оптова ціна підприємства

С – повна собівартість.

Показники рентабельності продукції й рентабельності продажів взаємозалежні й характеризують зміна поточних витрат на проведення й реалізацію як усієї продукції, так і окремих її видів. Знання цих показників необхідно для формування більш рентабельного асортиментів реалізованої продукції, щоб у цілому підвищити ефективність проведення й одержати додаткові можливості збільшення прибутки.

Показник загальної рентабельності – основний показник ефективності проведення. Він показує, скільки прибутки припадає на 1 гривню капіталу, вкладеного в проведення.

Оскільки капітал підприємства може формуватися як за рахунок власних, так і за рахунок позикових джерел, то з погляду власників підприємства стає важливим показник рентабельності власного капіталу.

Порівняння показника загальної рентабельності з рентабельністю власного капіталу дозволяє оцінити ефективність його використання (залучення). У процесі фінансово-економічного аналізу можуть розраховуватися й інші показники рентабельності, що мають приватне значення: рентабельність усього капіталу підприємства, рентабельність необоротних активів, рентабельність перманентного капіталу, рентабельність інвестицій і т.д. На величину рентабельності впливають ті ж фактори, що й на величину прибутки.