Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кожвен

.pdf
Скачиваний:
733
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

в церату і забезпечений тасьмою для його фіксації на тілі хворого. Визн» чення біодози:

1.Положення хворого — лежачи на спині. Хворий захищається світло захисними окулярами.

2.Біодозиметр із закритими віконцями укріплюють на відповідній ді лянці шкірної поверхні. Ділянки тіла, що не підлягають ультрафіо летовому опроміненню, закривають простирадлом.

3.Встановлюють лампу по прямовисній лінії до біодозиметра, під мірюючи сантиметровою стрічкою необхідну відстань (від гвипи рефлектора до поверхні біодозиметра).

4. Відкривають послідовно через кожні ЗО с. отвори біодозиметра

і проводять опромінення.

5.Після опромінення шостого отвору швидко відводять рефлектор І лампою убік.

Таким чином, шкіра під першим отвором опромінюється 3 хв., під другим — 2,5 хв. і т. д., а під шостим отвором — ЗО с. Шкірна еритеми* реакція з'являється після дії через 6 - 8 годин. Визначати біодозу слід чг рез 20-24 години після опромінення. Необхідно встановити, якій трии.і лості опромінення відповідає еритема міншальної інтенсивності. ЯкіЦО є 5 смужок зростаючої яскравості, то одна біодоза дорівнює 1 хв., якщо і смужки —1 хв. 30 с і так далі. Ця біодоза властива даному хворому при і ш лампі і відстані, які були узяті для опромінення.

Залежно від терапевтичних завдань, опромінення проводять з різних від станей: 100; 75; 50; 25 см. При цьому необхідно виконати математичний м< рерахунок біодози на нову відстань. Для цих цілей запропонована формула •

В7

X = Ах—г

>

С

2

де X — шукана біодоза в хвилинах; А — біодоза в хвилинах з віді і «МІ 50 см; В — відстань, з якої необхідно проводити опромінення; С — 11 ш дартна відстань для визначення біодози (50 см).

Приклад. Біодоза (з відстані 50 см) дорівнює 1 хв. Необхідно НІМІМ чити, чому дорівнюватиме одна біодоза з відстані 100 см. Відповіді.: "ЛШ біодоза з відстані 100 см дорівнює 4 хв.

Для термінових невідкладних опромінень (бешихове запалення, |<.нні тощо) користуються «середньою біодозою» для лампи. Для визначені^ її необхідно визначити біодозу в 10-12 практично здорових людей. ( < |>»д нє арифметичне зі всіх найдених біодоз є виразом «середньої біодшМ Виходячи з цих визначень, складають паспорт даної лампи, що НСОГІКІДЙЦ повторювати кожні 3 міс.

260

Приклад. Паспорт лампи: 100см — 1 біодоза — 4 хв.; 50 см — 1 біодоза — 1 хв.; 25 см — 1 біодоза — 15 с.

19. СИМПТОМ НІКОЛЬСЬКОГО

Симптом Ннсольського має діагностичну цінність в основному при справжній пухирчатці. При потягуванні пінцетом за уривок покришки пузиря спостерігається відшарування верхніх шарів епідермісу не лише в ділянці пузиря, але і на здоровій шкірі. Симптом обумовлений акантолізом. Може відзначатися і при хронічній доброякісній сімейній пухирчатці, бульозному пемфігоїді, токсичному некролізі Лайєлла, вегетуючій пухирчатці. Легке тертя пальцем між двома пузирями також викликає відшарування епідермісу. В окремих випадках симптом може бути позитивним і в ділянках, віддалених від пузирів.

20. СИМПТОМ А С Б 0 - ХАНСЕНА

Симптом Асбо - Хансена — при натисканні пальцем на неушкоджений пузир його площа збільшується, оскільки тиск рідини призводить до відшарування покришки пузиря по периферії. Спостерігається майже при всіх пузирних дерматозах і по суті є варіантом симптому Нікольського.

21. МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ПУЗИРІВ І МІХУРЦІВ ПРИ ГЕРПЕТИФ0РМН0МУ ДЕРМАТОЗІ ДЮРІНГА

Поверхню елемента протирають ватним тампоном, змоченим у спир- ті, після чого стерильним шприцом (краще інсуліновим) пунктирують порожнинний елемент і отриману рідину досліджують мікроскопічно. При ггрпетиформному дерматозі Дюрінга еозинофілія в пузирній рідині досягає 30-50 96.

22. ПРОБА ЯДАССОНА

Проба Ядассона з йодидом калію має діагностичну цінність для розрізнення герпетиформного дерматозу Дюрінга і справжньої пухирчатки. Для герпетиформного дерматозу характерна підвищена чутливість хворих до галогенів, у тому числі і до йоду. На вільну від висипки ділянку шкіри передпліччя накладають 50 96 мазь з йодидом калію. Якщо проба позитивна, через 24 години на місці контакту з маззю виникає печіння і свербіж, фитема, інколи міхурці і папули (місцева реакція), можливе погіршення іагального стану (загальна реакція).

261

23. МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ НА АКАНТОЛІТИЧНІ КЛІТИНИ ТЦАНКА

Уперше цитологічний метод діагностики пузирних дерматозів запропо иував у 1947 р. А. Тцанк для обстеження хворих на вульгарну пухирчатку Цей метод незамінний при диференційній діагностиці пухирчатки і герпетн формного дерматозу Дюрінга. З поверхні дна свіжого пузиря шляхом при кладування і легкого натискання стерильним знежиреним предметним склом (метод відбитків) беруть матеріал і фіксують протягом 1 хв. метиловим спир том, висушують при кімнатній температурі і забарвлюють за Романовським - Гімзе: наносять на 20-25 хв. свіжоприготовлений розчин азур-еозину, потім змивають фарбник дистильованою водою і висушують мазок при кімнатній температурі. Після приготування і фарбування препарати досліджують піл мікроскопом при збільшенні 10x40. Акантолітичні клітини менше нормаль них епітеліальних клітин, округлої форми, з великим ядром, зафарбованим в інтенсивно-фіолетовий або фіолетово-синій колір, яке займає майже вчи клітину. В ядрі видно два або кілька великих світлішого забарвлення ядерець Цитоплазма ніби відтиснена до периферії (обідок концентрації), різко базо фільна, ближче до ядра — ясно-блакитна. Кількість клітин різна: від одинич них до більшої кількості (у вигляді скупчень).

24. СИМПТОМ БЕНЬЄ - МЕЩЕРСЬКОГО І СИМПТОМ «ДАМСЬКОГО ПІДБОРА»

Симптом Беньє - Мещерського спостерігається у хворих на дискоїд ний червоний вовчак. При видаленні рогових лусочок шляхом їх зішкря бування предметним склом виявляються шипики у вигляді дамського під бора (симптом «дамського підбора»). Зазвичай зішкрябування лусочої. супроводжується болючістю (симптом Беньє - Мещерського).

25. МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ НА КЛІТИНИ ЧЕРВОНОГО ВОВЧАКУ (І.Е-КЛІТИНИ)

Досліджують периферичну кров хворого, найбільш зручна і точна для практичних цілей методика двогодинного згустка. У хворого беруть 10 15 мл крові з вени і поміщають в стерильну пробірку, зберігаючи в термо статі при температурі 37"С. Потім відділяють згусток від стінок пробір ки тонкою металевою сіткою і отриманий матеріал центрифугують. При центрифугуванні отримують три шари. Верхній шар (плазму) відсмокту ють піпеткою і видаляють, другий (лейкоцити) обережно відсмоктують і роблять кілька мазків, які фарбують звичайним для крові методом і роя глядають під мікроскопом при збільшенні 10x8, а підозрілі місця — при

збільшенні 10x40. Пробу вважають позитивною при виявленні 2 - 3 типо вих клітин червоного вовчаку, які значно більше нормальних лейкоцитів; ядро їх інтенсивно забарвлене і відсунуте до периферії; у центрі, у вигляді розетки, більш виражена забарвлена фагсцитована маса. Результат вважають негативними у тому випадку, коли при перегляді кількох сотень лейкоцитів у 2-3 мазках клітини червоного Еовчаку не виявляють.

26. СИМПТОМ ПРОВАЛЕННЯ ЗОНДА (СИМПТОМ ПОСПЄЛОВА 0.1.)

Горбики при туберкульозі шкіри (зокрема при туберкульозному вовчаку), унаслідок руйнування в них еластичних і колагенових волокон, набувають тістоватої, м'якої консистенції. Враховуючи цю особливість, О. І. Поспєлов (1886р.) запропонував симптом провалення зонда: при легкому натисканні на горбик зондом на поверхні горбика залишається втиснення, яке дуже повільно зникає. Якщо на горбик натиснути зондом сильніше, то він ніби провалюється в глиб горбика (люпоми), при цьому з'являються легка кровотеча і незначна болючість. Симптом більш виражений при свіжій люпомі.

27. СИМПТОМ «ЯБЛУЧНОГО ЖЕЛЕ»

Симптом «яблучного желе» — діагностичний прийом при туберкульозі шкіри (зокрема при туберкульозному вовчаку). При сильному натисканні на люпому прозорим шпателем або предметним склом витискаєься кров з розширених судин горбика і з'являється буро-жовте забарвлення, що нагадує колір яблучного желе.

28. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ПАЛЬПАЦІЇ ТВЕРДОГО ШАНКРУ

Пальпація твердого шанкру — в основі твердого шанкру, особливо при виразковій формі, є виражене легко визначуване ущільнення. Для виявлення цієї особливості твердий шанкр злегка стискують пальцями в рукавичці в основі і підтягують його вгору. Інфільтрат (ущільнення) зазвичай виходить на 1-2 мм за межі ерозії або виразки.

29. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ПАЛЬПАЦІЇ ПРИ ІНДУРАТИВНОМУ НАБРЯКУ

Індуративний набряк — один з атипових проявів первинного сифілісу. Він виникає в місцях, багатих на жирові відкладення, частіше на великих статевих губах, мошонці, крайній плоті. Діагностиці допомагає пальпація уражених ділянок — при натисканні пальцем у рукавичці у ділянці набряку не залишається ямки.

262

263

30. РЕАКЦІЯ ЯРІША - ЛУКАШЕВИЧА - ГЕРКСГЕЙМЕРА

Реакція Яріша - Аукашевича - Герксгеймера, або реакція «загострої ня», розвивається при вторинному свіжому сифілісі. Після початку антибіотикотерапії сифілісу (частіше після другої - третьої ін'єкцій) у багатьох хворих підвищується температура тіла, інколи до 38-39°С, розеоли стають яскравішими, з'являється нова плямиста висипка. Реакція має діагностичне значення в сумнівних випадках при постановці діагнозу свіжого або рецидивного сифілісу. Реакція розвивається внаслідок загибелі в організмі великої кількості трепонем, викиду їх ендотоксину в кров, що викликає специфічну імунологічну клітинну реакцію, яка супроводжується загальними явищами. У крові хворого, узятій в цей період, відзначаються лейкоцитоз і збільшення ШОЕ. Тактика лікаря в разі розвитку цієї реакції, як правило вичікувальна, через кілька годин вище зазначені симптоми мимоволі регресують.

31. МЕТОДИКА ВЗЯТТЯ МАТЕРІАЛУ І ОБСТЕЖЕННЯ НАБЛІДУТРЕПОНЕМУ

Матеріалом для дослідження на бліду трепонему служить тканинна рідина (серум) з сифілітичних елементів або соку лімфатичної залози. Для добування серума існують кілька методів, з яких найбільш ефективними є такі:

1.Методика подразнення. Досліджуваний об'єкт (твердий шанкр, ерозивну папулу, широку кондилому тощо) ретельно очищають ваткою, змоченою стерильним фізіологічним розчином, і потім осушують марлевим або ватним тампоном. Платиновою петлею (у разі відсутності платинового дроту її можна з успіхом замінити вольфрамовою) виконують обережні (аби не викликати кровотечі) погладжуючі рухи по поверхні ерозії (виразки, папули). Через кілька секунд, через хвилину, рідко більше, поверхня ерозії стає блискучою в результаті просочування тканинної рідини. Остання є прозорою або злегка опалесцованою, безбарвною або жовтуватого кольору. Інколи корисно після подразнення недовго почекати, після чого виділення серума з поверхні ерозії стає ряснішим. У разі появи значної кровотечі з поверхні ерозії слід зупинити її (притиснути ватним тампоном), після чого продовжити обережні погладжування платиновою петлею. Невелика домішка крові до серуму припустима.

2.Метод стискання. Ерозію, виразку або папулу стискають з боків пальцями чи пінцетом, унаслідок чого на її поверхні з'являється серум. Цей метод частіше комбінується з методом подразнення.

Часто дослідження стає безуспішним, якщо досліджуваний елемент заздалегідь піддавався якій-небудь місцевій терапії або до нього приєдналася вторинна інфекція. У цих випадках рекомендується призначити

264

місцево примочки з фізіологічного розчину і через 1 - 2 дні повторити дослідження.

Пункцію регіонарного лімфатичного вузла доводиться проводити в тих випадках, коли при підозрілій клінічній картині описані методи дослідження не дали позитивного результату або коли шанкр прихований від дослідника, чи, нарешті, коли шанкр повністю епітелізувався. Пунктується зазвичай регіонарний (прилеглий до первинного склерозу) лімфатичний вузол, щільний, рухливий, без ознак гострого запалення. Для пункції обирається 2-5-грамовий шприц з добре притертим поршнем і гостра коротка голка. Місце проколу змащують йодом. Досліджуваний вузол фіксують двома пальцями лівої руки і правою рукою вколюють у нього голку. Прокол виконують в один з полюсів вузла і потім проштовхують голку по напрямку довгої вісі лімфатичного вузла через всю його товщу до протилежного полюсу. Потім голку повільно виводять з вузла, одночасно вилучаючи поршень зі шприца. Цим досягається здобуття матеріалу зі всіх шарів вузла, у тому числі і з кірочкового шару. Можна виконувати також пункцію із збагаченням, для чого в шприц заздалегідь набирають 0,1-0,2 мл стерильного фізіологічного розчину, який після виконання проколу випускають у вузол і, зробивши легке масажування, знову набирають у шприц. Після 3 - 4 таких аспіраційних рухів голка з шприцом виводиться з вузла. Вірність виконування пункції підтверджується наявністю в пунктаті лімфоцитів.

32. ДОСЛІДЖЕННЯ БЛІДОЇ ТРЕПОНЕМИ В ТЕМНОМУ ПОЛІ ЗОРУ

У живому стані є найбільш ефективним і простим за технікою виконання. Метод темного поля заснований на відомому фізичному феномені Тіндаля (порошинки, що світяться у косому промені сонця, проникаючому в темну кімнату через вузьку щілину). Необхідні умови для здійснення цього феномену штучно створюються шляхом заміни звичайного конденсора Аббе особливим конденсором, в якому центральна частина затемнена і проникнення світлих променів відбувається через вузьку бічну щілину. Завдяки боковому освітленню всі тверді частки, у тому числі і бліді спірохети, світяться, на темному тлі — картина, яку образно порівнюють із зоряним небом.

Препарат для темного поля зору готують у такий спосіб: на предметне скло наносять краплю фізіологічного розчину величиною з конопляне зерно. Поруч наносять таку ж кількість отриманого з досліджуваного елементу серума, після чого обидві краплі змішують і накривають покривним склом (стежити аби не було повітряного куполу під покривним склом). Сік лімфатичного вузла фізіологічним розчином не розводиться. На верх-

265

ню лінзу конденсора поміщають краплю водопровідної води або кедрового масла, після чого приготований препарат кладуть на столик мікроскопа. Таким чином між конденсатором і препаратом створюється однорідне середовище (вода, масло), що заважає відхиленню світлових променів.

При дослідженні в темному полі бліда спірохета виглядає дуже ніжною рухливою спіраллю, що слабо світиться сріблястим блиском, або у вигляді пунктиру, завдяки яскравішому освітленню опуклої частини завитків. Нейтрофіли мають вигляд круглих яскравих зернистих утворень. Лімфоцити — сірувато-темні клітини круглої форми, що тьмяно світяться. Епітеліальні клітини значно більші за лейкоцити, мають округлі і неправильні контури і яскраво світяться. Еритроцити мають вигляд темних елементів круглої форми, облямованих смужкою, що світиться. Крім вказаних великих клітин, все поле зору усіяне масою найдрібніших точок, що світяться і знаходяться в безперервному русі. Це — броуновський молекулярний рух твердих часток, за наявності якого і судять про вірну установку препарату.

33. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДВОСКЛЯНКОВОЇ ПРОБИ ТОМПСОНА

Двосклянкова проба дозволяє віддиференціювати передній і тотальний уретрити. Хворий після 6-8 годин затримки сечі послідовно випускає сечу у дві склянки, приблизно порівну. Макроскопічно досліджують зібрану сечу. Наявність помутніння, гнійних ниток і пластівців у першій склянці свідчить про ураження переднього відділу уретри (передній уретрит). При тотальному ураженні уретри сеча каламутна в першій і в другій склянках одночасно.

34. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ТРИСКЛЯНКОВОЇ ПРОБИ

Трисклянкова проба — проводиться в разі в'ялого перебігу запального процесу в сечовипускальному каналі за наявності симптомів тотального уретриту і негативній двосклянковій пробі. Заздалегідь хворого просять затримати сечу в сечовому міхурі протягом 3-4 годин. Ізотонічним розчином натрію хлориду промивають передній відділ сечовипускального каналу, змивання поміщають у склянку (перша порція). Потім хворого просять виділити 50-100 мл сечі в другу склянку (друга порція) із заднього відділу сечовипускального каналу, а сечу, що залишилася,— у третю склянку (третя порція). Наявність змін (каламутність, пластівці, плаваючі нитки) у першій порції сечі свідчить про ураження переднього відділу сечовипускального каналу, у другій порції — заднього відділу; у третій порції — сечового міхура.

266

35. УЗЯТТЯ МАЗКА З СЕЧОВИПУСКАЛЬНОГО КАНАЛУ

Заздалегідь ватним тампоном, змоченим стерильним ізотонічним розчином натрію хлориду, обробляють зовнішні статеві органи: у чоловіків — голівку статевого члена; у жінок — статеві губи, присінок піхви, клітор і зовнішній отвір сечовипускального каналу За відсутності вільно витікаючого гною у чоловіків натисненням пальця на задню поверхню сечовипускального каналу і легким рухом у напрямі до зовнішнього отвору витискають краплю відокремлюваного; яку захоплюють краєм предметного скла або петлею, поміщають на предметне скло і рівномірно розподіляють по його поверхні. За відсутності видимого відокремлюваного, тупа ложечка або петля вводиться на 1,5-2 см в уретру жінки або на 3 - 4 см в уретру чоловіка, потім обережно обертається в уретрі протягом 5-10 с.

Матеріал з каналу шийки матки береться в дзеркалах. Необхідно ретельно очистити зовнішню частину шийки матки, використовуючи пінцет з марлею або великий ватний тампон, аби видалити зовнішні виді лення. Потім в цервікальний канал на 2 см вводиться щіточка або тампон для узяття зразка і обертається протягом 10 с для того, щоб отримати зі шкребок епітеліальних клітин. Тампон обережно виймається, при цьому не слід торкатися поверхонь стінки піхри.

Препарат висушують на повітрі і відправляють в лабораторію, разом з направленням, в якому вказують прізвище, ім'я, по батькові хворого і місце, звідки був узятий матеріал.

267

татшншпщииипнніЦіТ

ВІДПОВІДІ

НА ТЕСТОВІ П И Т А Н Н Я МОДУЛІВ

№ пи-

 

 

 

 

Змістовні модулі

 

 

 

 

тання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

1

в

А

А

а

А

б

А

а

г

А

а

а

2

А

А

в

б

А

в

А

В

А

а

б

А

3

л

А

А

в

г

б

б

А

б

б

б

б

4

А

а

а

а

в

б

В

А

г

в

в

А

5

А

а

г

а

б

б

г

А

б

в

а

А

6

6

б

г

в

б

г

а

А

а

а

А

б

7

в

А

А

в

А

б

а

А

в

А

г

б

8

А

А

в

г

А

а

а

А

А

б

а

б

9

А

б

А

в

Г

а

б

А

А

б

б

А

10

А

а

г

в

А

А

а

б

А

А

в

В

11

А

а

а

в

А

А

в

г

а

в

в

г

12

А

в

А

г

А

б

А

г

б

А

б

А

13

А

в

г

б

А

А

а

в

А

а

г

А

14

г

а

в

г

в

а

б

в

А

А

А

г

15

А

б

б

а

б

А

а

в

г

А

б

А

16

г

а

в

б

г

Г

в

б

а

б

А

А

17

б

г

А

в

г

а

б

а

а

а

г

А

18

А

б

А

а

г

б

б

б

А

А

А

В

19

б

А

б

в

А

А

б

г

А

А

В

А

20

г

А

г

в

А

А

а

в

в

А

А

В

21

А

г

в

А

А

б

б

а

А

А

А

-

22

А

б

а

б

а

б

б

а

А

А

В

-

23

А

б

а

В

а

А

г

г

А

А

а

-

24

і

а

в

а

в

А

б

в

А

А

г

-

25

г

в

г

в

А

А

б

б

а

а

В

 

26

А

г

г

г

б

Г

в

в

г

А

А

-

27

А

А

а

а

г

в

в

в

А

В

б

-

28

А

в

в

г

А

А

а

б

в

б

а

-

29

А

в

А

А

А

а

б

в

г

в

б

 

ЗО

в

б

г

Г

г

а

А

А

г

в

А

-

268

БІБЛІОГРАФІЯ

1.Збірник організаційно-методичних, лікувально-профілактичних і офіційних матеріалів по боротьбі із захворюваннями, що передаються статевим шляхом / за ред. Р. В. Богатирьової.— Київ-Харків: Факт, 1999.— 672 с.

2.Башура О. Г., Ткаченко С. Г Лікувальна косметика в аптеках і не тіль- ки...—Харків: Прапор, 2006.— 392 с.

3. Мавров І.І., Болотна А. А., Сербіна І.М. Основи діагностики й лікування в дерматології та венерології: Посібник для лікарів, інтернів і студентів.— Харків: Факт, 2007.— 792 с.

4.Методьі и методики обследования больньїх кожними и венерическими заболеваниями /ГольдиїтейнА. М., Ткач В. Е.—К: Здоров'я, 1987.— 112 с.

5.Проценко Т.В. Врожденньїй сифилис: Лекции для врачей.— Донецк: Мединфо, 1998.—28 с.

6.Раціональна діагностика та лікування в дерматології та венерології / за ред. І. І. Маврова// «Довідник лікаря Дерматолог-Венеролог».— К: ТОВ «Доктор-Медіа», 2007.— 344 с.

7.Родионов А. Н. Грибковьіе заболевания кояси: руководство для врачей (2-е изд.).— СПб: Издательство «Питер», 2000.— 288 с.

8.Родионов А.Н. Сифилис: руководство для врачей (2-е изд.).— СПб: Издательство «Питер», 2000.— 288 с.

9.Савчак В., Галникіна С. Хвороби шкіри, що передаються статевим шляхом: Підручник.— Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.— 508 с.

10.Скрипкин Ю.К., Машкиллейсон А.А., Шарапова Г.Я. Кожньїе и венерологические болезни: Учебник.— М.: Медицина, 1997.— 464 с.

11.Сосновский А.Т., Яговдик Н.З., Белугина И.Н. Дерматологический справочник / под общ. ред. Н.З. Яговдика.—2-е изд., доп. и перераб.— Минск: Вьіш. шк., 2001.— 734 с.

12Хзбиф Т.П. Кожньїе болезни: Диагностика и лечение. Пер с англ. / под общ.ред. акад. РАМН проф. Л. А. Кубановой.— М: МЕДпресс-информ, 2006.—672 с.

269