Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecsii_1_1_1.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.2 Mб
Скачать

1. Задачі, які приводять до поняття похідної.

а) Задача про швидкість руху. Нехай матеріальна точка рухається нерівномірно вздовж деякої прямої (рис.8) і за час t проходить відстань S, що дорівнює відрізку ОМ. Відстань рухомої точки є деякою функцією часу: .Треба знайти величину миттєвої швидкості руху точки М. Нехай з моменту t пройшов деякий час ∆t. За час ∆ t рухома точка перейде в положення М1 і пройде шлях, який позначимо через ∆S. Отже, за час t+t матеріальна точка пройде шлях S+S=S(t+t), тому .

Середньою швидкістю vc руху точки за проміжок часу t називають відношення приросту шляху до приросту часу: vc=.

Зрозуміло, що чим менший проміжок ∆t часу після t пройшов, тим точніше середня швидкість відображає швидкість руху точки у даний момент часу (миттєву швидкість). Тому миттєвою швидкістю руху точки називають границю середньої швидкості за умови, що ∆t 0:v=(1.1)

Приклад 1.

Закон руху точки виражається формулою S=t2+4t. Знайти середню швидкість руху на проміжку часу від t0=1 с до t1=3 с та миттєву швидкість в момент часу t0=1 с.

Розв'язання.

Знайдемо приріст шляху ∆S за проміжок часу ∆t: =(t+t)2+4(t+∆t)- -( t2+4t)=t2+2tt+t2+4t+4t-t2-4t=2tt+4t+t2=(2t+4)t+t2. Середня швидкість за час ∆t vc===2t+4+t. Проміжок часу ∆t=3-1=2 с, тому vc=2·1+4+2=8 м/с. Знайдемо миттєву швидкість у будь-який момент часу t: v==2t+4. Зокрема, для t0=1 с маємо v=2·1+4=5 м/с.

б)Задача про дотичну до плоскої кривої. Розглянемо криву L і на ній точки М та М0. Пряма, яка перетинає лінією у цих двох точках називається січною. На рисунку 9 -січна. Нехай точкаМ, рухаючись по кривій, наближається до точки М0. Тоді січна повертатиметься навколо точкиМ0, а довжина відрізка прямуватиме до нуля. Якщо при цьому і

величина кута ММ0Т прямує до нуля, то пряму М0Т називають граничним положенням січної ММ0. Пряму М0Т, яка є граничним положенням січної ММ0, називають дотичною до кривої L в точці М0.

Розглянемо випадок, коли крива в прямокутній системі координат задана рівнянням,х є Х, - неперервна на множиніХ, має в точці М(х;у) не вертикальну дотичну. Розглянемо задачу про знаходження кутового коефіцієнта цієї дотичної. Нехай х0 є Х. Надамо аргументу х0 приросту х. Тоді точка М(х0+х; f(х0+х)). Проведемо січну М0М, яка утворює з додатним напрямом осі Ох кут β (рис.10). З графіка видно, що

tg β=.

Якщо х0, то точка М прямує до точки М0 вздовж кривої , а січнаММ0, повертаючись навколо точки М, переходить в дотичну М0Т. Кут β при цьому прямує до деякого граничного значення σ. Отже, кутовий коефіцієнт дотичної дорівнює tgσ=(1.2)

Приклад 2.

Знайти кутовий коефіцієнт дотичної до графіка функції f(x)=x2-3x+4 у точці з абсцисою х0=1.

Розв’язання.

Знайдемо приріст функції в точці х0=1. f(x0)=f(1)=f(1+x)-f(1)=(1+x)2-3(1+x)+4–(12-3+4)=1+2x+x2-3-3x+4-2=x2-x=x(x-1). Тоді кутовий коефіцієнт дотичної дорівнює tgσ= .

Пропонуємо самостійно розглянути задачі про силу струму, про густину неоднорідного стержня та інші.

Незважаючи на різний зміст розглянутих задач, всі вони приводять до знаходження границь одного і того самого виду – границі відношення приросту функції до приросту аргументу. Цю границю в математиці називають похідною функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]