Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecsii_1_1_1.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.2 Mб
Скачать

Приклад 3.

Знайти точки розриву та з’ясувати їх характер для функції

Розв’язання.

Оскільки область визначення даної функції точкою х=0 поділяється на два проміжки, то ця точка може бути точкою розриву. Для з’ясування цього обчислимо односторонні границі даної функції в цій точці.

, ,у(0)=0 – отже односторонні границі функції існують, але вони не рівні між собою, тому х0— точка розриву функції із скінченним стрибком.

—стрибок.

Зауваження. Точки розриву усувного характеру та зі скінченним стрибком називаються точками розриву першого роду.

3) До точок розриву другого роду відносяться всі точки, в яких функція не має хоча б однієї одностороньої границі або хоча б одна з них дорівнює нескінченності.

Приклад 4.

Знайти точки розриву та з’ясувати їх характер для функціїу=1\х.

Розв’язання.

Оскільки на нуль ділити не можна, то точкою розриву даної функції є х=0. Для з’ясування її характеру обчислимо односторонні границі даної функції в цій точці.

, . Отже односторонні границі функції дорівнюють нескінченності, томух— точка розриву функції другого роду.

5. Властивості функцій, неперервних на відрізку.

Означення 3.7. Точка х0 називається нулем функції , якщо.

Теорема 3.6. (Больцано-Коші). Якщо функція неперервна наі на кінцях цього відрізку приймає значення різних знаків, то на інтервалі(а;b) обов’язково існує точка с, така, що .

Геометричний зміст (рис.7) цієї теореми полягає

в тому, що неперервна крива при переході з однієї півплощини в другу, межею між якими є вісь Ох, перетинає цю вісь. Ця теорема застосовується при розв’язуванні рівнянь і лежить в основі так званого методу половинного поділу (або методу «вилки»).

Теорема 3.7. (Больцано-Коші про проміжне значення функції). Якщо функція неперервна на відрізкуі приймає на його кінцях різні значення, то для будь-якого числаА, що міститься між числами іна інтерваліобов’язково існує точкас, така що .

Доведення:

Нехай А належить. Розглянемо допоміжну функцію,неперервна наяк різниця двох неперервних функцій. Припустимоf(a)>f(b) (при f(a)<f(b) міркування будуть аналогічними). Знайдемо ,, оскільки(за припущенням та умовою теореми). Це означає, що функціянабуває різних знаків на кінцях відрізка, а отже в силу попередньої теореми, існує така точкас, в якій функція дорівнює нулю, тобто:,. Що й треба було довести.

Теорема 3.8. (Вейєрштрасса про обмеженність неперервної функції). Якщо функція неперервна на відрізкуто вона на цьому відрізку обмежена.

Теорема 3.9. (Вейєрштрасса про найбільше і найменше значення функції на відрізку). Якщо функціянеперервна на відрізку, то вона на цьому відрізку набуває найбільшого значення хоча б в одній точці та найменшого значення хоча б в одній точці.

Зауваження. Розривні функції, взагалі кажучи, цих властивостей не мають.

Диференціальне числення функції однієї змінної.

Тема 1: Похідна.

  1. Задачі, які приводять до поняття похідної.

  2. Означення похідної. Спосіб знаходження похідної. Геометричний та механічний зміст похідної. Рівняння дотичної та нормалі до плоскої кривої.

  3. Диференційовні функції. Зв’язок неперервності з диференційовністю.

  4. Таблиця похідних основних елементарних функцій.

  5. Правила диференціювання.

  6. Логарифмічна похідна.

  7. Похідна функції, заданої параметрично. Диференціювання неявно заданої функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]