Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. НМП Управл ння персоналом.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

2.3. Сутність, значення і зміст системного підходу в управлінні персоналом

Розмаїття аспектів управління персоналом передбачає відповідну систематизацію всіх складових управління персоналом.

З викладеного вище можна зробити узагальнений висновок, що управління персоналом представляє сукупність механізмів, принципів, форм і методів впливу на формування, розвиток і використання персоналу організації, реалізованих як низка взаємозалежних напрямків і видів діяльності. Отже, управління персоналом виступає одночасно і як система організації, і як процес, і як структура. Відповідно до вказаного, можна стверджувати, що під системою управління персоналом розуміється сукупність методів, процедур і програм впливу організації на своїх співробітників з метою максимального використання їхнього потенціалу.

Необхідність системного підходу до даного питання обумовлена багатомірністю людини, яка виконує функції працівника й у цій якості виступає об’єктом управління персоналом. Людина бере участь у виробничій діяльності як її багатогранний суб'єкт: економічний, біологічний, соціальний, політичний, культурний, моральний, емоційно-вольовий, розумовий.

Системний підхід до управління персоналом враховує взаємозв'язкок між окремими аспектами управління персоналом і виражається в розробці кінцевих цілей, визначенні шляхів їхнього досягнення, створення відповідного механізму управління.

Характерними ознаками системного підходу до управління персоналом є:

1. Інтеграція кадрової політики зі стратегією розвитку організації.

2. Адаптація до конкретних властивостей організації.

3. Визнання аморфності границь впливу на людей.

4. Узгодження довгострокових і короткострокових цілей.

Алгоритм функціонування системи управління див. на рис. 2.1(джерело - дод. л-ра 24,435).

2.4. Організаційна структура системи управління персоналом

Організаційна структура системи управління персоналом – це сукупність взаємозалежних підрозділів системи управління персоналом і посадових осіб. Вона відбиває сформований поділ прав, повноважень, ролей і видів діяльності персоналу, об'єднання їх у рамках підрозділів різних рівнів управління. Оргструктура системи менеджменту персоналу є основою оргструктури управління організацією.

Найбільш часто на практиці зустрічаються елементарна, лінійна, функціональна і матрична структури.

Елементарна організаційна структура управління персоналом відбиває дворівневе керівництво, при якому виділяється верхній рівень (керівник) і нижній рівень (виконавець). Як правило, вона використовується у невеликих організаціях.

Лінійна організаційна структура управління персоналом припускає відносну автономність у роботі й у цілому характеризується простою одномірністю зв'язків (тільки по вертикалі), а також можливістю самоврядування. Такий підхід застосовується тоді, коли виконувані функції однотипні, а персонал не диференціюється за спеціальностями (наприклад, у бригадах, ланках, сімейному бізнесі, малому підприємництві).

Функціональна організаційна структура (найбільше часто використовуваний тип структури) формується там, де з'являються функціональний поділ праці та функціональна спеціалізація. Як тільки окремі функції одержують організаційне закріплення (виділення), в організації відразу складається така оргструктура, яка погоджує всі підрозділи в єдине ціле і встановлює зв'язок підпорядкування.

Цілі організації Стратегія розвитку Кадрова політика

Прогнозування і планування

персоналу

Пошук персоналу Компетентні робітники,

такі що адаптовані до

Відбір персоналу вимог і організаційної

культури організації

Наймання персоналу

Адаптація персоналу

Підготовка і підвищення Компетентні робітники,

кваліфікації які володіють необхідною

кваліфікацією і майстерністю

Просування

Мотивація Компетентні робітники, які

володіють необхідною

Оцінка діяльності кваліфікацією і майстерністю

та мотивовані до постійного

Винагорода розвитку трудового потенціалу

Пільги і послуги

Компетентні робітники, які

Безпечні умови праці намагаються ефективно

працювати і віддані

Нормальні відносини організації

з профспілками

Економічна і соціальна ефективність функціонування організації

Рис.2.1. Алгоритм функціонування системи управління персоналом

Матрична організаційна структура управління персоналом являє собою таку систему, у якій базовим елементом стає не окрема функція чи вид діяльності, а багатофункціональна команда чи група співробітників, покликаних відповідати за задоволення всього набору запиту споживачів їхніх послуг і вимог ринку.

Треба зауважити, що вибір тієї чи іншої структури управління персоналом залежить від низки факторів: розміру і ступеня розмаїтості діяльності; організаційно-правової форми організації; технології; відношення організації з боку керівників і співробітників; динамізму внутрішнього середовища; стратегії управління персоналом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]