Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

1.2.5. Документи щодо організації та порядку захисту прав споживачів

Документами, які регулюють організацію та порядок захисту прав споживачів, є:

  • Інструкція про порядок опломбування виробничих, складських, торгових та інших приміщень, а також неправильних, несправ­них та з відсутнім відповідним тавром чи з порушеними строка­ми повірки вимірювальних пристроїв, затверджена наказом Держспоживзахисту України від 13.02.96 р. № 5;

  • Наказ Державного Комітету України у справах захисту прав спожи­вачів від 17.09.97 р. № 50 „Про затвердження форм актів перевірок додержання законодавства про захист прав споживачів господарю­ючими суб'єктами сфери торгівлі та громадського харчування";

  • Інструкція про порядок вилучення з реалізації (конфіскації) шкі­дливих для здоров'я продуктів харчування, хімічних та радіоак­тивних речовин, біологічних матеріалів, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14.04.95 р. № 68;

  • Наказ Державного Комітету України у справах захисту прав споживачів від 17.10.97 р. № 53 „Про введення порядку накла­дання штрафів за порушення законодавства про рекламу";

  • Порядок застосування державними органами у справах захисту прав споживачів фінансових санкцій за порушення Закону Укра­їни „Про державне регулювання виробництва та торгівлі спир­том етиловим, коньячним та плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами", затверджений наказом Держспожив-захисту від 24.09.96 р. № 36.

Питання для самоконтролю знань

  1. Дайте визначення понять "споживач", "договір", "виробник", "недолік" та "істотний недолік", "безпека", "термін придатності".

  2. Охарактеризуйте категорію "споживач" в аспекті консумеризму.

  3. Охарактеризуйте існуючий стан захисту прав споживачів в Україні.

  4. Визначте роль держави у створенні та забезпеченні дієвості кон-сумерської політики.

  5. Державні установи захисту прав споживачів.

  6. Визначте основні структурні елементи системи захисту прав спо­живачів в Україні.

  7. Охарактеризуйте структуру та функції Держспоживстандарту.

  8. Визначте шляхи впровадження всесвітніх ідей захисту прав спо­живачів в Україні.

  9. Окресліть глобальні проблеми консумеризму.

  10. Назвіть організації та установи, причетні до соціального захисту населення.

  11. Сформулюйте складові забезпечення права споживачів на гаран­тований рівень споживання.

Тема 2. Правові основи захисту прав споживачів

2.1. Основні етапи розвитку ринків. Історично-традиційні пра­ва виробників, продавців і споживачів

У процесі розвитку суспільства можна виділити декілька етапів з характерними ознаками.

Перший етап - "суспільство масового виробництва" - характер­ний націленістю на зростання обсягу випуску продукції. Акцент на її якості особливо не робився і споживач, який відчував потребу в товарі, менше уваги звертав на його якість. Виробники основну увагу приділяли збільшенню кількості продукції і мало уваги звер­тали на її якість.

Другий етап - перехід від "ринку продавця" до "ринку покупця". Головними дійовими особами "ринку продавця", який домінує у традиційному індустріальному суспільстві, є виробник товару (продавець) і покупець (споживач), який мав мінімальну можли­вість впливу на ринок та якість товарів. У нинішній період соціаль­но орієнтованої економіки "ринок продавця" поступається місцем "ринку покупця", для якого характерне всебічне врахування потреб споживачів.

Третій етап - "суспільство масового споживання" - характеризу­ється виробництвом високоякісних, споживчих товарів тривалого користування та послуг високої якості. Масове виробництво серій­ної продукції у величезних масштабах, що донедавна вважалося символом сучасності, поступилося місцем виробництва високоякіс­них товарів, які випускаються невеликими партіями і постійно оно­влюються.

Перш ніж запропонувати товар ринку, необхідно здійснити соці­альні дослідження з метою виявлення об'єктивних потреб різних верств населення, рівня та характеру наявного попиту, вимог до якості. При цьому враховуються також інтереси виробника-продавця. Посилюється боротьба за споживача, зростає роль кон­куренції у сфері якості товарів та послуг.

Таблиця 2.1. Характерні ознаки ринків різних періодів розвитку суспільства

Ринок продавця

Виробництво на­цілене на зростан­ня обсягу випуску продукціії Споживач мав мі­німальну можли­вість впливати на ринок та якість то­варів.

Перевиробництво одних товарів та дефіцит інших. Затяжні кризи пе- ревиробництва, що різко порушу- вали саморегуля- цію ринкових процесів. Поява перших консюмерських законів і громад- ських організацій на захист спожи- вачів.

Ринок покупця

Виробництво на­цілене на випуск високоякісних то­варів

Розширення соці­альних програм. Перехід від това-ровиробничої до соціально орієнто­ваної економіки. Запровадження державного пла­нування

Введення контро- лю над технологі- чними змінами, рівнем цін, асор- тиментом та якіс- тю продукції. Активізація кон- сюмеризму, який набуває вже стату- су державної полі- тики.

Ринок споживача

Виробництво на­цілене на макси­мальне задоволен­ня потреб споживачів Перш ніж запро­понувати ринку товар, проводяться соціальні дослі­дження щодо ви­явлення спожив­чого попиту. Посилюється бо­ротьба за спожи­вача, конкуренція у сфері якості то­вару.

Створення спеціа­льних служб та установ з марке­тингу і менеджме­нту якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]