Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

1. Громадянин Петренко П. П. в магазині побутової техніки ку- пив холодильник іноземного виробництва. Документи на купівлю оформляв продавець, але без участі покупця, який після оформлен- ня їх не перевірив. Через 5 місяців холодильник зламався. Петренко П. П. звернувся до магазину з вимогою відремонтувати куплений товар та пред'явив документи на нього. Йому відмовили, аргумен- туючи тим, що гарантійні терміни не зазначені і тому це не входить до їх обов'язків. Зробіть висновки.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 7 п. 5 "Стосовно товарів (робіт, послуг), на які гара­нтійні терміни не встановлено, споживач має право пред'явити продавцю (виготівнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недо­ліки були виявлені протягом 2 років", отже, робимо висновок, що продавці повинні здійснити гарантійний ремонт.

2. Громадянка Іванова І. І. у ювелірному магазині придбала собі золоту каблучку з діамантом, але через 3 дні вирішила обміняти дану каблучку на іншу, більшого розміру. їй відмовили. Зробіть висновки.

Розв'язання ситуації: Існує перелік товарів належної якості, які не підлягають повер­ненню, до них відносяться ювелірні вироби з дорогоцінного мета­лу. Продавець має повне право відмовити покупцю.

3. Громадянка Сидорова Т.Л. у косметичному відділі магазину "Галантерея" придбала крем для обличчя без зазначення дати виро- бництва на упаковці. Через тиждень застосування цього крему на обличчі Сидорової з'явилося подразнення. Вона прийшла в магазин "Галантерея", щоб повернути товар Але товар не було прийнято. Зробіть висновки.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 7 п. 3 " Для продукції, споживчі властивості якої можуть з часом погіршуватися і становити небезпеку для життя, здо­ров'я, майна споживачів і навколишнього природного середовища, встановлюється строк придатності, який зазначається на етикетках, упаковці або в інших документах, що додаються до неї при продажу, і який вважається гарантійним строком.". Так як цього не було, про­давець повинен повернути гроші за товар та відшкодувати збитки.

4. Громадянин Петров В. В. придбав машину в кредит і випла- тив повну суму за неї за 5 років. А через рік після цього вона зла- малася. Він звернувся до автосалону з вимогою ремонту автомо- біля, але йому відмовили, пояснивши це тим, що цю модель давно зняли з виробництва і запасних частин до неї немає. Зробіть ви- сновки.

Розв'язання ситуації: Згідно ст. 6 п. 5 "Виготівник зобов'язаний забезпечити можливість використання товару за призначенням протягом терміну його служ­би, або в разі відсутності таких термінів - протягом 2 років". Тобто продавці повинні задовольнити вимоги споживача, внаслідок цього вони можуть звернутися до виготівника і вимагати у нього запасні частини до автомобіля, або повного ремонт даного автомобіля.

5. Громадянка Сидорова придбала радіоприймач, гарантійний термін якого 2 роки. Протягом цього терміну він ламався 5 разів і щоразу раз громадянка Сидорова здавала його на ремонт, термін якого в цілому склав 4 місяці. Через 2 роки і 1 місяць радіоприймач знов зламався, але вже його відмовилися прийняти на ремонт. Зро- біть висновки.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 7 п. 6 "При виконанні гарантійних ремонтів гаран­тійний термін збільшується на час перебування товару в ремонті", тобто гарантійний термін повинен скласти в цілому 2 роки і 4 міся­ці, тому продавці повинні виконати свої гарантійні зобов'язання і відремонтувати товар.

6. Громадянка Сидорова в магазині "Продукти" купила шоколад, але не звернула уваги на термін придатності. Прийшовши додому і розгорнувши шоколад, вона побачила, що він вкритий білими пля- мами, а термін придатності минув. Вона звернулася до магазину з вимогою повернути гроші. Зробіть висновки.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 7 п. 3 "Продаж товарів, термін придатності яких ми­нув, забороняється", тобто продавець повинен повернути гроші по­купцеві і усунути весь товар з вітрини.

7. Громадянка Петрова в магазині побутової техніки купила те- левізор, гарантійний термін якого 2 роки. Через півроку викорис- тання телевізор загорівся і завдав шкоди майну споживача. Обгрун- туйте подальші дії споживача.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 6 п. 3 "Вимоги до товарів щодо його безпеки для життя, здоров'я, майна споживача, а також навколишнього природ­ного середовища встановлюються нормативно - технічною доку­ментацією", тобто продавець за вимогою споживача повинен пове­рнути гроші за товар, якщо ціну було змінено, то з перерахунком вартості, а ще відшкодувати матеріальні збитки споживача.

8. Громадянин Іванов замовив поштою мобільний телефон 1 січ- ня 2005 року. Доставили йому товар 1 квітня 2005 року. Гарантій- ний термін телефона 1 рік. Через 13 місяців з дня замовлення теле- фон зламався. Громадянин Іванов звернувся до постачальника з вимогою відремонтувати товар. Йому відмовили, пояснивши, що гарантійний термін закінчився. Обгрунтуйте права споживача.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 7 п. 4 "При продажу товарів поштою, а також у ви­падках, коли час укладення договору купівлі-продажу і час переда­чі товару покупцеві не збігається, гарантійні терміни обчислюються від дня доставки товару споживачеві", тобто від 1 квітня 2005 року і до 1 квітня 2006 року. На момент поломки гарантійний термін ще не минув і продавець повинен відремонтувати товар.

9. Громадянин Петров купив газову плиту з гарантійним термі- ном 1 рік. Плита пропрацювала півроку і зламалася. Споживач прийшов до магазину і вимагав замінити цю плиту на іншу. Зробіть висновки.

Розв'язання ситуації: Згідно зі ст. 6 п. 1 "Продавець зобов'язаний передати споживачу продукцію належної якості та згідно зі ст. 7 п. 7 "При обміні товару його гарантійний термін обчислюється заново від дня обміну", тоб­то за вимогою споживача продавець повинен замінити цю плиту на аналогічну (якісну) та вважати її гарантійний термін від дня обміну.

ТЕСТИ

1. При обміні товару на інший його гарантійні терміни обчис- люються з:

  1. дня продажу;

  2. дня обміну;

  3. дня поломки товару, який обмінюють.

2. Стосовно нерухомого майна, гарантійні терміни на яке не встановлено, споживач має право пред'являти відповідні вимоги впродовж:

  1. 1 року;

  2. 2 років;

  3. 3 років.

3. Товари, на які термін придатності минув, продавати:

  1. заборонено;

  2. можливо з дозволу виготівника;

  3. можливо, якщо він не шкідливий для здоров'я.

4. Якщо товар був на гарантійному ремонті, то:

1) до гарантійних термінів додається ще 2 місяці;

2) до гарантійних термінів додається той час, скільки товар був у ремонті;

3) гарантійний термін на подовжується.

5. На сезонні товари гарантійні терміни встановлює:

  1. продавець;

  2. покупець;

  3. кабінет Міністрав України.

6. На який термін виготівник зобов'язаний забезпечити можли- вість використання товару за призначенням, якщо цього не обумо- влено в договорі:

  1. на 5 років;

  2. на 10 років;

  3. на 15 років.

7. Протягом якого терміну виготівник забезпечує нормальну ро- боту товару, в тому числі його комплектуючих виробів:

  1. протягом гарантійного терміну;

  2. протягом періоду використання товару;

  3. протягом терміну, який обумовлений в договорі;

  4. протягом терміну, який зазначений в НТД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]