Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

4.1.2. Обов'язки покупця при купівлі товарів

Товари різні за своїм призначенням, характеристиками, якістю, споживчими властивостями. Останні два показники бажано переві­рити, придбаваючи, наприклад, автомобіль, побутову техніку, взут­тя, одяг тощо.

Згідно з редакцією Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.91 p. № 1023-XII (далї-Закон про захист прав споживачів), що запрацювала з 13 січня цього року, споживачі мають не тільки права, а й обов"язки (ст. 4);

  • перед використанням товару уважно ознайомитися з правилами експлуатаціі;

  • за необхідності звернутися до продавця за роз'ясненнями умов і правил користування товаром.

Отже, придбаваючи, скажімо, одяг чи взуття, покупцеві треба по­міряти його на місці і тільки після цього купувати. Продавець пови­нен видати покупцеві розрахунковий документ (касовий або това­рний чек). Він неодмінно знадобиться, якщо виникне необхідність повернути товар. Повернувшись додому, слід повторно приміряти покупку. Якщо річ з будь-яких причин покупця не влаштовує (не той розмір, колір тощо), то протягом 14 днів її можна обміняти на аналогічну або ж забрати гроші (якщо немає аналогічного товару). Але тільки за умови, що товаром ще не користувалися.

Купуючи, скажімо, побутову техніку, спочатку слід ознайомити­ся з інструкцією з експлуатації, паспортом) товару, а також із га­рантійними зобов'язаннями. Такими Закон про захист прав спо­живачів називає гарантію виробника (продавця) товару на його нормальну експлуатацію протягом певного періоду часу - гаран­тійного строку. Даний строк зазначають як в інструкції з експлуа­тації (паспорті) товару, так і в гарантійному талоні.

Гарантійні зобов"язання поширюються на будь-який товар. Тому покупцеві потрібно звернути увагу на такі особливості:

1. До товарів має бути додано спеціальний документ, що найчас- тіше називається гарантійними умовами або гарантійними зо- бов"язаннями. У ньому, зокрема, зазначають: строк гарантії, пере- лік поломок, що не підпадають під гарантію, а також список та адреси підприємств, які здійснюють гарантійне обслуговування. До них звертаються у разі несправностей протягом гарантійного стро- ку. Зауважте: якщо гарантійний строк не встановлено, покупець має право висунути претензії до якості товару продавцеві (виробникові) протягом 2-х років.

  1. При купівлі продавець має зробити в гарантійних зо­бов'язаннях позначку, що свідчить про початок гарантійного стро­ку, встановленого для даного виду товарів.

  2. Складова гарантійних зобов'язань - гарантійні талони. Тому рекомендуємо покупцеві перевірити їх наявність та вивчити зміст.

Після ознайомлення з документацією на товар покупцеві треба випробувати його в різних режимах. Деяка складна побутова техніка(кухонні комбайни, пилососи, електром'ясорубки і т. ін.) та меблі продають-ся у розібраному (розукомплектованому) вигляді. Тому перед придбанням необхідно попросити продавців зібрати то­вар, перевірити його роботу і знову розібрати перед упакуванням. Потім бажано самостійно повторити збирання-розбирання товару у присутності продавця.

Якщо товар доставили додому, покупцеві потрібно попросити зібрати його і продемонструвати всі особливості функціонування (включити, перевірити роботу в різних режимах експлуатації то­що). Тільки тоді уповноважений працівник продавця заповнює га­рантійні зобов'язання на товар.

Однак не завжди впевнитися в якості товару можна під час його купівлі. Існують так звані приховані недоліки, що визначються протягом гарантійного строку експлуатації. Що ж тоді робити?

Відповідно до ст. 8 Закону про захист прав споживачів, якщо по­купець помітив недоліки в товарі протягом гарантійного строку, він має право вимагати:

  1. пропорційно зменшити ціну;

  2. безоплатно усунути недоліки (найчастіше це безкоштовний га­рантійний ремонт);

  3. відшкодувати витрати на усунення недоліків.

Якщо ж брак суттєвий, покупець вправі повернути товар і вима­гати повернення грошей або обмін товару на аналогічний. Усі ви­щезазначені вимоги покупець може пред'явити на власний вибір або виробникові, або продавцеві, або ж організації, яка взялася за гарантійне обслуговування.

Якщо покупцеві відмовлять у його правах (наприклад, тому що недоліки виникли з його вини), то згідно зі ст. 17 Закону про захист прав споживачів у нього є право на експертизу, що визначить реа­льні причини втрати якості товару: це приховані недоліки або ж не­правильна експлуатація. Для цього покупцеві необхідно пред'явити продавцю або виробникові товару письмову вимогу. Отримавши її, продавець (виробник) зобов'язаний організувати експертизу. У разі відмови покупець може надіслати скаргу до органів захисту прав споживачів. Витрати на експертизу покладають на продавця (виро­бника), і тільки якщо експертиза встановить вину покупця у псу­ванні товару, він компенсує витрати. Його вимоги при цьому не за­довольнять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]