Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

7.1.2. Повноваження органів з захисту прав споживачів та порядок проведення перевірок

Згідно зі ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів» пов­новажними органами з захисту прав споживачів є:

  • Державний комітет України у справах захисту прав споживачів та його територіальні органи;

  • Державний комітет України зі стандартизації, метрології і сер­тифікації та його територіальні органи;

  • органи і установи Державного санітарно-епідеміологічного на­гляду України;

  • Ради народних депутатів, органи місцевого самоврядування, міс­цеві державні адміністрації та інші.

Посадові особи вказаних органів мають право:

  • видавати господарюючим суб'єктам обов'язкові до виконання приписи про припинення порушень прав споживачів;

  • перевіряти на підприємствах торгівлі, громадського харчування та послуг:

а) якість товарів (робіт, послуг);

б) дотримання обов'язкових вимог з безпеки товарів (робіт, по- слуг);

в) дотримання правил торгівлі та надання послуг;

  • вільно входити і обстежувати будь-які виробничі, складські, тор­говельні та інші приміщення;

  • відбирати зразки товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для перевірки якості на місці або для проведення незалежної експертизи в лабораторіях (при цьому така експертиза виконується за рахунок підприємств, у яких від­бувалася перевірка). Порядок відбору зразків затверджений по­становою КМУ від 02.04.94р. №215;

  • проводити контрольні перевірки правильності розрахунків із споживачами за вказані послуги та реалізовані товари. Порядок проведення таких перевірок затверджений постановою КМУ від

02.04.94р. №215;

  • припиняти відвантаження та реалізацію товарів, які не відпові­дають вимогам нормативних документів, до усунення недоліків, згідно з положенням, затвердженим постановою ВРУ від 25.01.95р. №26/95 - ВР;

  • забороняти реалізацію споживачам товарів (виконання робіт, на­дання послуг), на які у підприємств:

  1. відсутні документи, які засвідчують їх відповідність вимогам нормативних документів;

  1. відсутні сертифікати відповідності при реалізації товарів;

  1. відсутні документи, які підтверджують відповідну якість ім­портних товарів;

- тимчасово, до усунення виявлених недоліків, припиняти діяль­ність підприємств сфери торгівлі, громадського харчування і по­слуг, які систематично реалізують недоброякісні товари, пору­шують правила торгівлі і надання послуг, умови зберігання та транспортування товарів у порядку, затвердженому постановою ВРУ від 25.01.95р. №26/95 - ВР;

- опломбовувати в сфері торгівлі, громадського харчування та по­слуг:

1) виробничі, складські, торговельні та інші приміщення;

2) неправильні, несправні й такі, що не мають відповідного клейма чи з порушеними термінами повірки вимірювальні прилади, за допомогою яких здійснюється обслуговування споживачів у від- повідності з порядком, затвердженим наказом Держспоживзахисту

від 13.02.96р. №5;

  • вилучати неякісні товари, документи та інші предмети, що свід­чать про порушення прав споживачів;

  • подавати до суду позови щодо захисту прав споживачів;

  • передавати матеріали перевірок на дії осіб, що мають ознаки злочину, органам дізнання чи попереднього слідства;

  • накладати на винних осіб адміністративні штрафи;

  • накладати на господарюючих суб'єктів сфери торгівлі, громад­ського харчування та послуг, в тому числі на громадян-підприємців, стягнення, передбачені ст.23 Закону про захист прав споживачів.

Державний контроль за дотриманням законодавства про захист прав споживачів здійснюється Держспоживзахистом та його регіо­нальними органами, які мають право перевіряти:

  • підприємства, установи та організації незалежно від форми влас­ності і організаційно-правових форм;

  • громадян-підприємців;

  • іноземних юридичних осіб, які здійснюють підприємницьку дія­льність на території України.

Права посадових осіб органів захисту прав споживачів при про­веденні перевірок викладені в ст.5 Закону про захист прав спожи­вачів. Порядок проведення контрольної перевірки правильності розрахунку із споживачами за надані послуги і реалізовані товари затверджений постановою КМУ від 02.04.94р. №215.

Контрольні перевірки проводяться посадовими особами вищеза­значених органів Держспоживзахисту після пред'явлення службо­вого посвідчення і в присутності особи, яка здійснює безпосередній продаж товарів (продавця), та по можливості, представника госпо­дарюючого суб'єкта що перевіряється (наприклад, директора мага­зину).

Результати контрольної перевірки оформлюються актом, один примірник якого залишається у перевіряючого підприємства.

Якщо при проведенні контрольної перевірки будуть встановлені порушення правил торгівлі, особа, що допустила порушення, зо­бов'язана надати письмове пояснення. Це пояснення додається до акта контрольної перевірки, про що в акті ставиться відповідна від­мітка.

Акт про результати контрольної перевірки підписується всіма учасниками контрольної перевірки.

Продавець (виконавець), представник господарюючого суб'єкта мають право при підписанні акта письмово оформити свою незгоду з результатами контрольної перевірки в формі протоколу розбіжно­стей. Згідно зі ст.10 Указу Президента України від 23.07.98р. №817/98 „Про деякі міри з дерегулювання підприємницької діяль­ності" державні органи у справах захисту прав споживачів здійс­нюють позапланові перевірки діяльності суб'єктів підприємницької діяльності виключно на основі отримання від споживачів скарг про порушення такими суб'єктами вимог законодавства про захист прав споживачів.

Скарга споживача повинна подаватися в письмовому вигляді і містити прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, серію і но­мер паспорта або інший документ, який засвідчує особу, а також дані про товар, при продажу якого були порушені права споживача. Органи у справах захисту прав споживачів не мають права розго­лошувати відомості про споживача, який подав скаргу.

З цього ми бачимо, що службові особи управління у справах за­хисту прав споживачів мають широкі повноваження. Вони мають право перевіряти на підприємствах торгівлі і громадського харчу­вання якість товарів, дотримання правил торгівлі, вільно входити і обстежувати будь-які виробничі, складські, торговельні та інші приміщення, забороняти реалізацію товарів, тимчасово припиняти діяльність торговельних підприємств, накладати штрафи та стяг­нення. Але також службові особи повинні суворо дотримуватися законодавства України „Про захист прав споживачів" та зобов'язані не розголошувати відомості, отримані під час здійснення своїх пов­новажень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]