Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

3.2.2. Проблеми захисту споживачів у країніх снд

Молодий консюмеризм держав - колишніх республік СРСР -стикається з непомірно більшими труднощами ніж у будь-якій роз­виненій країні. По-перше, процес його становлення проходив в умовах хронічного і тотального дефіциту товарів та послуг, під впливом насамперед політичних причин. По-друге, монополізм, слабка конкуренція, відсутність цивілізованого ринку явно не сти­мулює виробника і продавця йти назустріч споживачеві. По-третє, ще не переборена (і не змогла бути перебореною в такий історично короткий термін) нерозвиненість демократичних форм громадсько­го життя в цілому. Цей факт відбивається на рівні й якості руху на захист прав й інтересів споживачів. Так, консюмеризм в державах -колишніх республіках СРСР - не знайомий з такими ініціативами і діями споживачів, як, скажімо, масові кампанії бойкоту якоїсь фір­ми або товару, немає телефонних атак на підприємство, шо про­штрафилося, відсутні "гучні" виступи з вимогами впровадження нових конеюмерських законів та ін.

По-четверте, консюмеризм в державах - колишніх республіках СРСР незрівнянно малочисельний та бідніший ніж в цивілізованих країнах. В консюмерських організаціях будь-якого рівня спостері­гається нестача коштів та працівників, а добровольчество в сучас­них складних соціально-економічних умовах надзвичайно усклад­нене: навіть ентузіасти часто не мають можливості присвятити себе роботі, що не оплачується.

По-п'яте, консюмеризм в регіоні потребує більшої державної підтримки. Йому необхідні приміщення для роботи, податкові піль­ги, можливо, перерахування частини штрафів, що стягуються за порушення прав споживачів, консюмерським організаціям. Пред­ставники консюмеризму повинні активніше залучатися до розробки законодавчо-правової бази захисту споживачів, до розв'язання про­блем сертифікації й стандартизації та ін.

По-шосте, необхідна більш тісна та постійна взаємодія всіх дер­жавних і громадських структур у сфері захисту прав й інтересів споживачів.

3.2.3. Федерація товариств споживачів країн снд

У грудні 1989 р. чотири десятки реально існуючих місцевих клу­бів, товариств, союзів, асоціацій споживачів об'єдналися у Федера­цію товариств споживачів СРСР. З перших же кроків Федерацією був прийнятий розумний курс на автономію її складових частин. Рішення Федерації носили не директивний, а рекомендаційний ха­рактер. Вона не керувала, а координувала зусилля, допомагала об­міну досвідом, методиками та ін.

На початку 1992 р. у зв'язку з розпадом СРСР Федерація това­риств споживачів СРСР була перетворена в Міжнародну Конфеде­рацію товариств споживачів (КонфТС). Реалізуючи на практиці фундаментальний принцип міжнародних консюмерських організа­цій, зафіксований в Статуті СІ. КонфТС стала незалежною, неуря­довою; неприбутковою міжнародною організацією. Вона не отри­мує ані державних субсидій, ані спонсорської підтримки від комерційних структур. Принцип її роботи - ніякої політики.

Склад Конфедерації постійно оновлюється. Зараз вона об'єднує національні консюмерські організації країн СНД (Білорусі, Вірме­нії, Туркменистану, Російської Федерації: Союз споживачів РФ, Лі­гу захисників споживачів, Товариство споживачів автотехніки), а також близько п'яти десятків регіональних товариств споживачів (обласних і місцевих). Зокрема, від України до КонфТС входять Одеська, Дніпропетровська, Харківська, Донецька області, а також Київська міська організація "Захист споживача".

Засідання Координаційної Ради КонфТС - основного органу ор­ганізації - відбувається кілька разів на рік. Керівництво між засі­даннями Ради здійснюється Правлінням. Низові регіональні това­риства входять до своєї "головної" (національної, обласної) організації, з одного боку, з другого - безпосередньо, як повнопра­вний член, до КонфТС.

При КонфТС діє ряд професійних спеціалізованих служб. Струк­тура КонфТС показана на рис. 3.2.

Так, інформаційне агентство формує банк даних про якість про­дукції, виробників й імпортерів товарів, про рейтинг та порівняльні характеристики різних, фірм та їх виробів, а також збирає дані про незалежні лабораторії, що контролюють стандарти споживчих то­варів. Накопичується юридична інформація (рішення судів, комен­тарів до законодавства), що стосується споживачів та ін. Необхідні матеріали на договірній основі надають КонфТС, а також отриму­ють від неї регіональні товариства споживачів, експертні лаборато­рії, підприємці.

Юридична фірма "Адвокат потребителя" мету своєї діяльності вбачає у захисті прав й інтересів споживачів як на території Росій­ської Федерації, так і за кордоном, а також у сприянні створенню солідної правової основи для розвитку цивілізованих форм ринко­вих відносин.

Головне дітище Редакційно-видавничого центру КонфТС - жур­нал "СПРОС (абревіатура якого розшифровується таким чином: (рос) Советьі Потрсбителям. Рейтинги. Обзорьі. Ситуации.). Жур­нал виходить один раз на два місяці. Всі спеціалізовані служби і підрозділи КонфТС мають в ньому свої рубрики

Проблему фінансування своєї діяльності КонфТС вирішує само­стійно. Частина коштів надходить від продажу розроблених профе­сійними структурами методик та юридичних послуг. Іноді, намага­ючись допомогти малоімущим, фірма "Адвокат потребителя" і юристи товариств споживачів - членів організації - звільняють сво­їх клієнтів від внесення авансу за ведення справи, проводять експе­ртизу за свій рахунок. Деякий прибуток приносять інформаційні видання. Хоча вони, відповідно до правил міжнародного консюме-ризму, не публікують реклами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]