Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Мова- це характерний для людського суспільства специфічний вид знакової діяльності, який полягає у застосуванні історично усталених у певній етнічній спільноті артикуляційно-звукових актів для позначення явищ об’єктивної дійсності з метою обміну між членами спільноти осмислюванню інформацією та її фіксації.

Мовлення- спілкування людей між собою за допомогою мови, процес реалізації мовної діяльності, єдиний об’єктивний прояв мови. Або мовлення – сукупність мовленнєвих дій, кожна з яких має власну мету що випливає із загальної мети спілкування

Державна мова – це закріплена традицією або законодавством мова, вживання якої обов’язкове в органах державного управління та діловодства , у державних закладах освіти,науки,культури, в сферах зв’язку та інформатики.

Національна мова- охоплює загальнонародну українську мову як літературну, так і діалекти- місцевий різновид мови; професійні та соціальні жаргони; суто розмовну лексику

Літературна мова-відшліфована форма національної мови, яка є взірцевою і має певні норми в граматиці, лексиці, вимові, наголошуванні.

Ознаками літературної мови є: 1. Чистота; 2. Наявність єдиного правопису, укладеного вченими-мовознавцями;3. народність у широкому розумінні слова на відміну від простонародності;. 4. Уживання запозичених слів за традицією літературної мови; 5. Уникнення запозичень у тих випадках, де є відповідні українські слова; зокрема русизмів та полонізмів, які можуть негативно впливати на мову; 6. Уникнення архаїзмів; 7. Збагачення словникового запасу літературної мови новотворами, що є легко зрозумілими і утвореними за законами мови; 8. Ясність стилю, уникнення варваризмів та неологізмів; 9. Плекання культури літературної мови; 10. Багатство фразеології; 11. Правильність, що ґрунтується на знаннях основ літературної мови; 12. Орієнтування на західноєвропейські традиції.

Норма мови- це сукупність загальн6оприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються у процесі суспільної комунікації. Види: Норми орфоепічні; Акцентуаційні норми; Норми лексичні, Норми граматичні; Норми стилістичні; Норми правопису

Мовний стиль- це різновид літературної мови, що обслуговує певну сферу суспільної діяльності мовців. Кожен стиль має :1. Сферу поширення;2. Призначення;3. Систему мовних засобів;4. Стилістичні норми; 5. Підстилі;6. Жанри реалізації. Виділяють пьять функціональних стилів : науковий, офіційно-діловий, публіцистичний, художній, розмовний.

Риси офіційно-ділового стилю, наукового, підстилей.

Науковий стиль- найважливішими рисами цього стилю є узагальнений характер і підкреслена логічність викладу. Типовими для наукового мовлення є змістова точність, відсутність образності, прихована емоційність, об’єктивність викладу, певна сухість і строгість, що не виключають своєрідної експресивності. Підстилі наукового стилю: власне науковий, науково-публіцистичний, науково-популярний,навчально-науковий,науково-технічний.

Реквізити- це окремі елементи з яких складається кожен документ.

Документ- це матеріальний об’єкт, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, має юридичну силу. Документи виконують офіційну,ділову й оперативну функції.

Текст-це сукупність речень,об’єднаних у тематичну й структурну цілісність за правиласм певної мовної системи.

Реферат- це одна з поширених форм наукової роботи, над якою доводиться працювати і учням, і студентам, і викладачам, і вченим. Існують різні види рефератів: монографічні, оглядові, інформативні, індикативні.

Автобіографія- це документ, у якому особа у хронологічному порядку подає стислий опис свого життя та діяльності. Основна вимога до такого документу-досягти вичерпності потрібних відомостей і лаконізму викладу. Характеристика — це документ, в якому дається оцінка ділових і моральних якостей працівника (учня). Характеристика подається при вступі до навчальних закладів, висуванні на виборні посади, переобранні, атестації, оформленні на роботу тощо. Залежно від призначення може бути виробничою, атестаційною, рекомендаційною, нейтральною.

Рекомендаційний лист –він може послугувати в різних ситуаціях, коли нам необхідно заручитися поважною рекомендацією або дати рекомендацію комусь. Рекомендаційні листи можуть бути різними: клопотання про посаду, влаштування на нову відповідальну роботу, подання на здобуття стипендії чи гранту тощо.

Професіоналізми- слова й мовленнєві звороти, характерні для мови людей певних професій.Оскільки професіоналізми вживають на позначення певних понять лише у сфері тієї чи іншої професії, ремесла, промислу, вони не завжди відповідають нормам літературної мови. Професіоналізми виступають як неофіційні синоніми до термінів. Термін- слово або словосполучення, що означає чітко окреслене спеціальне поняття якої-небудь галузі науки, техніки,мистецтва, суспільного життя тощо.

Культура мовлення – це система вимог, регламентацій стосовно вживання мови в мовленнєвій діяльності. Культура мови- це високий рівень розвитку самої мови, нормативності,її формують усі усталені ресурси фонетико-орфоепічні,лексичні, фразеологічні, морфологічні, стилістичні. Культура мовлення виявляється у найбільш раціональному, стилістично вмотивованому користуванні всіма мовними одиницями. Ознаки культури мовлення: змістовність, правильність і чистота, точність, логічність і послідовність, багатство, доречність, виразність і образність.

Рецензія- це відгук, критична оцінка того чи іншого різновиду творчої роботи: наукової праці, художнього твору, вистави, кінофільму тощо.

Види наукових робіт ( наукова стаття)- наукова стаття – це найбільш поширений жанр наукового стилю мовлення. Вона є порівняно невеликою за обсягом письмовою роботою (10-20 стр)

Формуляр, Бланк. Формуляр- це сукупність реквізитів, розташованих у певній послідовності на бланку. Бланк- це друкована стандартна форма документа з реквізитами, що містять постійну інформацію.

Структура ділової бесіди. Ділова бесіда- це спілкування між співрозмовниками, наділеними певними повноваженнями, у ході якого передбачається вирішення виробничих, економічних чи інших питань. Ділова бесіда спрямована на вирішення конкретної проблеми. Ділова бесіда складається з п’яти станів: 1. Початок бесіди;2. Передавання інформації; 3.аргументування; 4. Спростування доказів співрозмовника; 5. Підсумування.

Резюме. Це офіційний документ, адресований роботодавцеві, у якому коротко подаються особисті, освітні та професійні відомості про особу, котра бажає зайняти певну вакансію. Реквізити резюме: назва виду документа; домашня адреса, телефон; прізвище, ім’я, по батькові; особисті данні (дата народження, сімейний стан); відомості про освіту .

Мовний етикет. Відіграє важливу роль у комунікації науковців. Мовний етикет посідає значне місце в українській науці. Він с результатом мовностилістичних процесів, які відбулися в науковому стилі. Структура мовного етикету в науковому стилі залежить від форми спілкування.

Службовий лист. Визначення, реквізити. Службовий лист- це один із засобів обміну інформацією та оперативного управління найрізноманітнішими процесами діяльності організацій і установ. Це найпоширеніший вид документації у системі управління. Реквізити: штамп; назва установи-адресата; номер; текст, що скл. 2 частин; опис фактів або подій; висновки та пропозиції; дата; підпис; печатка.

Заява. Заява- це вид документа, за допомогою якого громадяни реалізують через державні, приватні або громадські організації надані їм права чи захищають свої інтереси. Заява адресується посадовій особі певної установи чи організації і пишеться від руки. Реквізити:адресат,адресант,назва документу,текст,додаток,дата написання,підпис адресанта.

Словники- це зібрання слів, розташованих у певному порядку. Вони є одним із засобів нагромадження результатів пізнавальної діяльності людства,показником культури народу. Словники виконують інформативну та нормативну функції: вони є універсальними інформаційними джерелами для розуміння того чи іншого явища та найточнішою консультацією щодо мовних норм.

Доповідь. Бувають політичними,діловими,звітними,науковими . доповідь – це прилюдне повідомлення на певну тему, рідко усне або письмове, офіційне повідомлення про що-небудь керівникові,начальникові

Лексикологія-це розділ науки про мову,який вивчає лексику,тобто словниковий склад мови й слово як його основну одиницю

Слово-це комплекс звуків,який має лексичне значення і використовується у мовленні як єдине ціле.

Курсова та дипломна роботи.Курсова робота-це закінчена невелика за обсягом дослідницька робота із значною реферативною частиною,яка,на відміну від реферату,відзначається самостійністю і містить елемент наукової новизни. Курсова робота складається з таких частин: вступ,основна частина,висновки,список наукової літератури. Дипломна робота-це закінчене самостійно виконане наукове дослідження,яке відзначається науковою новизною,має практичне значення та готується з метою публічного захисту й отримання освітньо-кваліфікаційного ступеня. Тема дипломної роботи повинна бути актуальною,відповідати сучасному стану вивченості тієї чи іншої проблеми.Обсяг роботи для гуманітарних дисциплін,зазвичай становить 70-100стр. Машинного тексту.Структура роботи:титульний лист,зміст,вступ,основна частина,висновки,список використаної літератури.

Абзац –відступ на початку першої строки абзацу або Абзац- це відрізок письмової речі між двома червоними строками.

Бібліографічний запис- це найменша одиниця бібліографічного списку , складена з заголовку і бібліографічного опису. Використовується для я ідентифікації документа й здійснення бібліографічного пошуку. Бібліографічний запис-це елемент бібліографічної інформації, який містить сформировані по деяким правилам відомості про документ чи його частини.

Співбесіда-зустріч з потенційним роботодавцем чи його представником при прийнятті на роботу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]