Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Тема 9. Правила торгівлі непродовольчими товарами

9.1. Правила продажу непродовольчих товарів

9.1.1. Особливості продажу товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин

Цей розділ Правил визначає особливості продажу засобів по до­гляду : за білизною і одягом; за посудом та предметами домашньо­го вжитку; за взуттям, виробами із шкіри та шкірозамінників; за де­рев'яними меблями; за автомобілями; засобів для боротьби з побутовими комахами; засобів антимільних ; засобів дизенфекцій-них та антистатичних; дезодорантів для приміщень та поглиначів запахів; готових клеїв; хімічних засобів захисту рослин; ґрунтовок і шпакльовок малярних; фарбувальних речовин; добрив мінеральних та інших (далі - товари побутової хімії).

Маркування товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засо­бів захисту рослин передбачає наявність інформації : найменування підприємства - виробника, його адреси, товарного (фірмового) зна­ка, назви виробу, маси нетто або місткості, номера партії, терміну придатності, призначення та способу застосування, умов зберіган­ня, попереджувальних написів та запобіжних заходів, дати вигото­влення, позначення нормативного документа.

Маркувальні дані розміщуються на етикетках або на упаковці.

На упаковці отруйних або вогненебезпечних товарів повинні бу­ти попереджувальні написи: «Отрута», «Вогненебезпечно», «Берег­ти від вогню», «Не розпиляти біля відкритого вогню», «Оберігати від попадання в очі» та ін., а також інформація про правила та умо­ви безпечного їх використання.

Фарби мають додаткові маркувальні дані : марку, колір, витрати на 1 кв.м, правила поводження з товаром, вид розбавника.

При прийманні провіряється дата виготовлення і термін придат­ності товарів, які при тривалому зберіганні втрачають якість (клеї, оліфи, лаки, емалі, фарби, деякі отрутохімікати, фотохімікати).

Зберігання товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засо­бів захисту рослин здійснюється з дотриманням вимог правил по­жежної безпеки, а також санітарних вимог щодо транспортування та зберігання товарів.

Суб'єкти господарювання здійснюють зберігання та продаж то­варів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин в торговельних приміщеннях з урахуванням їх складу та призна­чення за обов'язкової умови, що отруйні товари зберігаються окре­мо від решти товарів.

Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту ро­слин зберігають в закритих сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях з підлогою із бетону або із керамічних плиток при температурі не нижче 0. С і не вище +20.-25. С і відносній вологості повітря не більше 55-65 %.

Для уникнення погіршення якості хімічних товарів (зволожуван­ня, руйнування та розкладання) забороняється зберігати товари по­бутової хімії у вологих приміщеннях.

При зберіганні легкозаймистих і горючих рідин у аерозольній упаковці, пляшках та в іншій тарі необхідно їх захищати від попа­дання на них прямих променів світла та теплового впливу, при цьому забороняється зберігати одночасно більше 15 тис. аерозоль­них упаковок.

При зберіганні товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин розміщують окремо по групах, видах з ура­хуванням їх особливих властивостей.

Тверді лакофарбові товари зберігають окремо від рідких.

Товари, які мають підвищену пожежну небезпеку (аерозольні упаковки, лаки, розчинники, нітроемалі, клеючі матеріли тощо), зберігають у герметичній тарі окремо від інших товарів у спеціаль­но пристосованих приміщеннях..

Окремо від інших товарів зберігають отрутохімікати.

Забороняється зберігати :

  • легкозаймисті та горючі рідини в скляній тарі більше 0,5 л кожна;

  • масла та інші мастильні матеріали, олійні фарби, оліфу, смолу -разом з горючими матеріалами ;

  • лаки, спирти, розріджувачі, оліфу та інші вогненебезпечні речо­вини - в підвалах приміщень торговельного підприємства;

  • хімічні препарати і реактиви - в одному приміщенні з окислюва­чами, кислотами, горючими газами, легкозаймистими горючими рідинами.

Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту ро­слин в твердій упаковці розміщують на підтоварниках висотою штабеля не більше 1,5 м, а в м'якій упаковці - на полиця стелажів.

Ці товари розміщують на відстані не менше 1 м від приладів опа­лення, відстань між стінами та штабелями має бути не менше 1 мм.

При тривалому зберіганні товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин необхідно періодично оглядати, в разі необхідності просушувати, перевіряти цільність і герметич­ність тари отруйнохімікатів, лакофарбових товарів, клеїв тощо.

На кожній упаковці (тарі) з хімічною речовиною повинна бути етикетка або бірка з його назвою та зазначенням характерних влас­тивостей (окислювач, пальне, самозаймисте тощо).

Всі товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин повинні мати анотації з інформацією про споживчі власти­вості товару.

В торговельному (демонстраційному) залі товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин розміщують по групах на пристінних та острівних гірках, прилавках, в контейнерах та в іншому обладнанні.

Забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, із за­кінченим терміном придатності, товарів в пошкодженій упаковці, а також небезпечних товарів побутової хімії (отруйнохімікати, вогне­небезпечні речовини та ін.) без належного попереджувального мар­кування та без інформації про правила та умови їх використання.

Продаж вогненебезпечних та отруйних побутових хімічних ре­човин неповнолітнім та особам у нетверезому стані забороняється.

Товари побутової хімії в аерозольній упаковці продаються в ізо­льованих секціях або в ізольованих робочих місцях.

Асортимент товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засо­бів захисту рослин може бути розширений за рахунок продажу ін­струментів для малярних робіт, садовогороднього інвентаря тощо.

Враховуючи можливий несприятливий вплив засобів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин на організм людини, до роботи з ним допускаються лише практично здорові люди віком 18-55 років, які не мають нервових, шкірних і алергіч­них захворювань. Особи віком понад 55 років допускаються тільки з дозволу медичних органів. Не допускаються до роботи особи з підвищеною чутливістю до хімічних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]