Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Словник термінів

Білль Президента США Дж. Кеннеді про права людини від 15 березня 1962 p. Вперше голова виконавчої влади країни проголосив перевагу споживача перед виробником і торговцем, a також сфор­мулював послідовний перелік прав споживачів.

Всесвітній День захнсту прав споживача -проголошений ООН 15 березня. В 1962 p. в цей день був опублікований Білль Прези­дента США Дж. Кеннеді, де вперше були проголошені права споживачів та їх перевага перед виробником і торговцем. Вперше як Всесвітній День захисту прав споживачів був відзначений 15 бе­резня 1983 p.

Гуманізація консюмерських ідей (від лат. humanns -людяний, людський) - визнання переваги споживача перед виробником і торговцем, пріоритету людських цінностей, завдань і прав грома­дян як споживачів в умовах ринкової економіки. Характерна для консюмеризму 70-90-x років XX ст.

Гуртки якості - концепція проф. К. Ісікави (1962 p., Японія), яка віддзеркалює японський підхід до проблеми якості продукції і базується на принципах максимального залучення людського фак-гора з метою підвищенкя ефективності та конкурентоспроможності підприємства. Основні положення концепції: "гурток якості'' - це невелика група людей, що функціонує безпосередньо на робочих місцях; головне завдання -вишукування, вивчення та вирішення практичних проблем щодо раціоналізації та підвищення ефективності виробництва; постійне навчання та підвищення кваліфікації; добровільність участі та ін. Рух "гуртків якості", крім Японії, розвивається в США ("групи бездефектної праці") та в Західній Європі.

Демократія (від грец. demokratia - влада народу) -форма політичної організації суспільства і суспільних груп, що характеризується визнанням волі більшості.

Демократизація - впровадження демократичних засад влади та керування економікою.

Держспоживзахист - Державний комітет України у справах захис­ту прав споживачів (створений 1 червня 1992 p.) - центральний орган виконавчої влади, підвідомчий Кабінету Міністрів України. Забезпе­чував реалізацію державної політики у справі захисту прав споживачів на всій території України. Згідно з Указом Президента України від 15.12.99 p. був реорганізований та увійшов до складу Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України.

Держстандарт України - Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації України - державна установа України, що здійснює в Україні державну політику в сфері стандартизації, метрології, акредитації органів та іспитових лабораторій з сертифікації та стандартизації та захисту прав спожнвачів. Відповідно до Указу Президента України від 15.12.99 p. створений на базі колишніх Державного комітету України з стандартизації, метрології та сертифікації і Державного комітету України у справах захисту прав споживачів.

Європейська Організація Якості (ЄОЯ) - міжнародна регіональна організація, створена у 1956 p. (м. Хельсінкі, Фінляндія). Об'єднує 31 країну, співробітничає з багатьма впливо­вими міжнародними і національними організаціями. 3 березня 1990 p. членом ЄОЯ стала Українська Асоціація Якості.

Європейське бюро споживачів (ЄБС) - міжнародна регіональна консюмерська організація, створена в 1962 p. (м. Брюс­сель, Бельгія). Діє у рамках Євросоюзу і об'єднує майже 20 консю­мерських організацій зі всіх 15-ти країн-членів ЄС.

Екоконсюмеризм - захист інтересів і прав споживачів у сфері охорони навколишнього середовища.

Екологія - наука про взаємодію між живими організмами і сере­довищем їх проживання та закономірності взаємодії природи і суспільства.

Екологічна безпека - стан навколишнього середовища, за яким забезпечується запобігання погіршенню екологічної ситуації та ви­никнення небезпеки для здоров'я людей.

Економіка - найважливіша сфера суспільних відносин, вироб­ництва, розподілу і споживання результатів людської діяльності, їх ефективного використання. Або -сукупність виробничих відносин, що визначаються характером власності на засоби виробництва.

Етикетка - засіб маркування товарів, іншої продукції. Функції етикетки: ідентифікація товару чи марки; відповідність національним (міжнародним) стандартам; вказівка на гатунок това­ру; опис товару (ким і коли виготовлений, зміст упаковки, порядок зберігання і використання, техніка безпекн при використанні); перелік інгредієнтів, що входять до складу товару за прннципом їх убування; індикація екологічності товару; чиста вага; термін вико­ристання; штриховий код; реклама товару через красиве графічне оформлення етикетки.

Загальне управління якістю - концепція, що передбачає всебічне цілеспрямоване та добре скоординоване застосування сис­тем і методів управління якістю у всіх сферах діяльності (від досліджень і розробок до післяпродажного обслуговування) за уча­стю керівництва та працівників всіх рівнів, а також за умов раціонального використання технічних можливостей.

Забезпечення якості - сукупність заходів, які заплановані та снстематично здійснюються в рамках системи якості з метою впев­неності в тому, що продукція відповідає визначеним і запланова­ним вимогам якості.

Інфляція (від лат. inflatio - роздувати) - процес знецінення грошей у результаті перевнщення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над.сумою цін товарів та послуг. Тобто недо­тримання вимог закону грошового обігу.

Інформація (від лат. informatio - роз'яснення, внклад) -впорядковане відображення об'єктивної дійсності у формі сукупно­сті знань, відомостей. Консюмерська інформація -знання про пра­ва та засоби захисту інтересів споживачів; володіння інформацією про ринок товарів і послуг та їх якість тощо.

Керівні принципи на захист інтересів споживачів -резолюція № 248 Генеральної Асамблеї ООН від 9 квітня 1985 p. - міжнародний документ, який став основою адміністративно-правового механізму захисту прав споживачів у всьому світі.

Конкуренція (від лат. concurro - зіткатися, суперннчати) - бо­ротьба між товаровиробниками за вигідні умови та ефективність ви­робництва і збуту товарів і послуг; механізм стихійного регулювання пропорцій суспільного виробництва. Вона є об'єктивним законом розвиненого товарного виробництва, дія якого є для товаровиробни­ків зовнішньою примусовою силою щодо підвищення продуктивнос­ті праці, прискорення НТП, збільшення масштабів виробництва і під­вищення якості продукції, впровадження нових форм організації виробництва, форм і систем заробітної плати тощо.

Конкурентоспроможність товарів - відповідність товару вимо­гам ринку даних видів товарів; можливість збуту товару на кон­кретному ринку. Оцінка конкурентоспроможності товару виключає такі етапн:

1) аналіз ринку на вибір найбільш конкурентоспроможного това- ру взірця як бази для порівняння та визначеиня рівиів конкурентоспроможності даного товару;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]