Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

1..Жінка придбала в магазині "Магеллан" чобітки. Через 3 дні по дорозі до магазину в них зламався каблук. Жінка вирішила повер­нути чобітки в магазин. Прокоментуйте дії працівників магазину.

Розв'язання ситуації:

Згідно зі статтею 7 п.1 споживач при виявленні протягом встанов­леного гарантійного терміну недоліків чи фальсифікації товару, має право розірвати договір та повернути сплачену за товар грошову суму.

2. Громадянин Шимко М.В. придбав в магазині "Лагрос" холодиль­ник "NORD". Сервісна служба магазину доставила куплений товар за місцем проживання покупця. Встановивши вдома холодильник, спо­живач виявив, що не працює реле. Громадянин звернувся до магазину, щоб обміняти куплений холодильник на холодильник належної якості. Вага холодильника 75 кг. На обмін продавець згодився, але у послузі доставки товару в магазин відмовили і покупець своїми силами і засо­бами доставив холодильник. Прокоментуйте права продавця.

Розв'язання ситуації: Продавець зобов'язаний прийняти товар неналежної якості у спо­живача і задовольнити його вимоги. Доставка великогабаритних то­варів і товарів вагою більше 5 кг. продавцю здійснюється силами та засобами продавця. У разі невиконання цього зобов'язання, доставка і повернення товарів може бути здійснена споживачем за рахунок про­давця (згідно зі ст.8 п.5). Отже, покупцю повинні обміняти товар і відшкодувати затрачені ним кошти на повернення холодильника.

3. Петров І.Д. придбав телевізор "SONY" в магазині "Фокстрот". Впродовж гарантійного строку телевізор зламався, як з'ясувалося, ви- йшов з ладу кінескоп. Громадянин звернувся в магазин з вимогою ре- монту телевізора. Йому відповіли, що для ремонту потрібен новий кі- нескоп, який поступить в магазин лише через 3 місяці, і запропонували йому зачекати цей строк. Але Петров І.Д. відмовився чекати і вимагав повернення вартості телевізора. Чи правомірні вимоги покупця?

Розв'язання ситуації: Так, вимоги правомірні. згідно зі ст.8 п.6, у разі відсутності това­ру вимога споживача про заміну підлягає задоволенню у двомісяч­ний строк.

При пред'явленні споживачем вимог про безоплатне усунення недоліків товару, вони повинні бути усунені протягом 14 днів або, за згодою сторін, в інший термін.

4. Жінка придбала в магазині пиловсмоктувач "ROWENTA". При купівлі їй було видано гарантійний талон зі строком гарантії на 1 рік. Через 2 місяці пилосос вийшов з ладу. Громадянка вирішила звернутися в магазин з вимогою про безоплатне відремонтування. Але, як з'ясувалося, жінка втратила технічний паспорт та гарантій- ний талон. Чи має право громадянка вимагати ремонту?

Розв'язання ситуації: Вимоги споживача щодо гарантійного товару розглядаються після пред'явлення технічного паспорта чи іншого документа, що його за­міняє (ст.8 п.11). Отже, жінці буде відмовлено у задоволенні її вимог.

5. Іванова Л.Г. висунула вимогу магазину "Престиж" про безко- штовний ремонт, купленого в цьому магазині відеомагнітофона "SAMSUNG", який коштує 1280 грн. Гарантійний термін на товар ще не закінчився. За згодою обох сторін ремонт повинен бути ви­конаний у 5-ти денний термін, але відеомагнітофон було відремон­товано за 20 днів. Громадянка вимагає неустойку за затримку ре­монту. Чи правомірні її вимоги?

Розв'язання ситуації: Так, правомірні (згідно зі ст.8 п.9). за кожен день затримки вико­нання вимоги про надання аналогічного товару та за кожен день за­тримки усунення недоліків понад установлений термін нарахову­ється неустойка в розмірі 1%. Отже, громадянці потрібно виплатити: 15д*1280*0,01=192грн.

6. Громадянка придбала мікрохвильову піч в магазині за ціною 730грн. Через 5 днів вона виявила, що в цій печі не працюють 2 режи­ми. Жінка повернула куплений товар в магазин і вимагала заміни на аналогічний товар належної якості. Але ціна на цю мікрохвильову піч становила вже 790грн. Продавець згодився з жінкою, але за умови, що вона доплатить різницю в вартості (60грн.). Чи правомірні дії продавця?

Розв'язання ситуації:

Неправомірні (згідно зі ст.8 п.7). Під час заміни товару на анало­гічний товар належної якості, ціна на який змінилася, перерахунок вартості не проводиться.

ТЕСТИ

1. При пред'явленні вимог споживачем про безоплатне усунення недоліків товару, протягом якого строку вони повинні бути усуне- ні? Протягом:

  1. 10 днів або за згодою сторін в інший термін;

  2. 1 місяця або за згодою сторін в інший термін;

  3. 14 днів або за згодою сторін в інший термін;

  4. інший термін.

2. Вимога споживача щодо товару, на який встановлено гаран- тійний термін, розглядається після пред'явлення споживачем:

  1. розрахункового документа;

  2. технічного паспорта;

  3. договору купівлі.

3. При підвищенні ціни перерахунок вартості не проводиться, під час заміни товару з недоліками на товар:

  1. іншої моделі;

  2. іншого виробника;

  3. аналогічний товар.

4. При підвищенні ціни перерахунок вартості проводиться, під час заміни товару з недоліками на товар:

  1. іншої моделі;

  2. іншого виробника;

  3. аналогічний товар.

5. Доставка товарів продавцю або споживачу проводиться си- лами та засобами продавця, якщо вага цього товару:

  1. більше 10 кг;

  2. більше 15 кг;

  3. більше 5 кг.

6. Протягом якого терміну продавець товарів зобов'язаний від- шкодувати підприємству, що виконує його функції, збитки яких во- но зазнало у зв'язку із задоволенням вимог споживача?

  1. протягом 1 тижня;

  2. протягом 2 місяців;

  3. протягом 1 місяця.

7. Протягом якого терміну повинні повернути гроші споживачу, сплачені за товар, при розірванні договору, у разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору?

  1. 14 днів;

  2. 1 місяця;

  3. 7 днів.

8. Протягом якого терміну продавець зобов'язаний відшкодува- ти підприємству, що виконує його функції, збитки, яких воно за- знало у зв'язку із задоволенням вимог споживача?

  1. 1 місяця;

  2. 2 місяців;

  3. 14 днів.

9. За чий рахунок задовольняються вимоги щодо товарів, виго- товлених за межами України або придбаних у посередників?

  1. за рахунок виготівника;

  2. за рахунок посередників;

  3. за рахунок продавця.

10. Протягом якого терміну, у разі відсутності товару, вимога споживача про заміну підлягає задоволенню з часу подання письмо- вої заяви?

  1. 1 місяця;

  2. 2 місяців;

  3. 14 днів.

11. На вимогу споживача на час ремонту йому надається (з до- ставкою) товар:

  1. іншої моделі;

  2. аналогічний товар;

  3. аналогічний товар іншої моделі.

12. Споживач має право на обмін товару належної якості про- тягом:

  1. 14 днів, не рахуючи дня купівлі;

  2. 14 днів, враховуючи день купівлі;

  3. 10 днів, не враховуючи дня купівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]