Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Процедура звернення

Наприклад, покупець твердо вирішив замінити товар. Для цьо­го йому потрібно звернутися за місцем придбання товару, до виробника або підприємства, що задовольняє ці вимоги у зруч­ному для споживача регіоні (підприємства, створеного власни­ком продавця торговельного підприємства та філії, що торгують аналогічним товаром; підприємства, на яке ці функції покладено на підставі договору). Про останні продавець має повідомити під час продажу.

Продавець попросить пред'явити оригінал розрахункового до­кумента, який підтверджує факт купівлі (касовий чек, квитанцію тощо). А якщо товар на гарантіі - технічний паспорт або документ, який його замінює (гарантійний талон чи товарний чек із зазначен­ням гарантійного строку обслуговування), з позначкою про дату продажу.

Далі споживач письмово оформляє своі вимоги, подаючи про­давцю заяву (п. 1.32 Правил роздрібноі торгівлі). У нашому випад­ку - це заява на заміну товару. її складають у двох примірниках. Один з них продавець залишає у себе, а другий з відміткою про да­ту прийняття, прізвища, імені, по-батькові та посади працівника, що прийняв заяву, віддає покупцю. Приклад заяви наведено нижче:

Адміністрацїї магазину "Домотехніка"

Власенка Івана Ростиславовича Паспорт КН № 258796, виданий Ленінським РВ ЛМУ УМВСУ

в Полтавській обл. 16.05.94 p. ЗАЯВА

Прошу замінити несправний LCD телевізор SONY KLV-V40A10 на аналогічний якісний товар цієі марки. Копія ка­сового чека на цей товар № 777 від 23.05.06 р. додається.

25.05.06 p. Власенко Власенко І. Р.

Заяву і копію касового чека № 777 від 23.05.06 p. на суму 9500 грн 00 коп прийняв: завідувач відділу магазину "Домо-техніка" Мазуренко І.І.

25.05.06 p. Мазуренко Мазуренко І. I.

Наступний крок - передача товару для заміни.У результаті спо­живач отримує документ (накладну), який підтверджує цю опера­цію (п. 1.32 Правил роздрібної торгівлі). Є ще й третій документ -акт про повернення товару та видачу коштів, але ним оформля­ють повернення товару в обмін на грошову суму у разі розірвання договору з продавцем, якщо сума повернення більше 100 грн. (п. 1.28 Правил роздрібної торгівлі й п. 9.4 Порядку реєстрації та ве­дення КОРО і РК). Його складають також у 2-х примірниках, один з яких призначено для покупця, а другий - для продавця. 3 прикла­дом заповнення накладної і акта можна ознайомитися в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 82 за 2005 p., стор. 23.

При наявності заявленого на обмін товару вимогу споживача задовольняють негайно. Причому витрати на доставку великога­баритного і товару вагою понад 5 кг з дефектом у магазин (серві­сний центр, склад та ін.) і заміненого - у потрібне вам місце бере на себе продавець (ч. 5 ст. 8 Закону про захист прав споживачів).

Однак продавець може не повірити на слово, що куплений у ньо­го товар має істотний недолік, а покупець жодним чином не приче­тний до поломки, і забажати провести експертизу якості товару. На неї ч. 6 ст. 8 Закону про захист прав споживачів відводить 2 тижні, хоча можна домовитися про інший строк. Як правило, витрати на проведення експертизи несе продавець. Проте споживачу дове­деться відшкодувати їх, якщо доведуть, що недоліки виникли внаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання, транспортування чи дій третіх осіб. У результаті вимоги споживача не задовольняють. Споживач має право не погодитись і оскаржити висновок експертів у судовому порядку.

Якщо в день обміну в магазині не виявиться товару для обміну, доведеться чекати щонайбільше 2 місяці з моменту подання заяви. Або ж заявити будь-яку іншу з вищеперелічених вимогу. Напри­клад, безоплатно усунути недолік протягом 14 днів. Аби ви не від­чували дискомфорту без речі, яку ремонтують, на письмову вимогу вам нададуть (із доставкою) аналогічну з обмінного фонду.

Ціна та швидкість розрахунків

Ціни постійно змінюються. Закон про захист прав споживачів подбав, щоб це не зашкодило інтересам покупця.

Вартість (ціну) товару, яку беруть для розрахунків при заміні (поверненні) товару, дано у таблиці (при її складанні керувалися ч. 7 ст. 8 і ч. 2, ч. 3 ст. 9 зазначеного Закону).

Як бачимо, заміну товару якісного і неякісного) на аналогічний товар тієі ж марки, моделі, артикулу, модифікації проводять без пе­рерахунку вартості незалежно від зміни ціни.

При обміні товару належноі якості на будь-який інший з наявно­го у продавця асортименту для розрахунків використовують вартість на час купівлі. Тому за дорожчу річ доведеться доплатити, а коли вибір впав на товар з меншою ціною, споживачу повернуть різни­цю між вартістю купленого і заміненого товару. Суму, зазначену в чеку, також застосовують у розрахунках із клієнтом при розірванні договору (ч. 3 ст. 9 Закону про захист прав споживачів).

Обмінюючи неякісний товар, ціна на який зросла, споживачу не потрібно нічого додатково сплачувати. А при зниженні ціни

не варто розраховувати на відшкодування різниці.

Після розірвання договору з продавцем і повернення неякісного товару споживач отримає суму, розраховану виходячи або з варто­сті на час пред'явлення вимоги (коли ціна зросла), або з купіве­льної вартості (у разі зниження ціни) (або. 3 ч. 7 ст. 8 Закону про захист прав споживачів). Якщо ціну підвищено, покупець отримує суму більшу, ніж сплатив при купівлі товару. Для нього це дохід від відшкодування матеріальноі шкоди, з якого утримують податок з доходів фізосіб (пп. 4.2.10 Закону про доходи). Як при цьому об­числюють величину виплати споживачу, покажемо на прикладі.

Нехай купівельна ціна телевізора - 1200 грн. Виявивши брак, споживач звертається до магазину з вимогою повернути гроші. Од­нак на дату подання заяви і копії касового чека аналогічний товар реалізовують уже по 1300 грн. Таким чином, покупець отримає на руки суму у розмірі 1287rpH. (1300грн. - (100 грн. х 13%)). А про­давець, що виступає тут в ролі податкового агента, перерахує різ­ницю в сумі 13 грн (1300 грн. - 1287 грн.) до бюджету.

Гроші, сплачені за товар, повертають у день розірвання догово­ру, а коли з об'єктивних причин це неможливо (наприклад, у касі магазину немає потрібної суми) - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж через 7 днів (ч. 7 ст. 8 та ч. 3 ст. 9 Закону про захист прав споживачів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]