Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dudla_i_o_zahist_prav_spozhivachiv_navch_posibnik.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

2) Визначення набору порівняльних параметрів загальних товарів;

3)розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності даного товару.

Контроль якості - перевірка відповідності кількісних та якісних характеристик продукції або технологічного процесу, від якого за­лежить якість продукції встановленим технічним нормам.

КонфТС - Міжнародна конференція товариств споживачів (пере­творена із Федерації споживачів СРСР на початку 1992 p. y зв'язку із розпадом Радянського Союзу) - незалежна міжнародна громадська консюмерська організація, яка об'єднує 7 національних товариств, а також близько п'ятдесяти регіональних союзів країн СНД.

Консюмеризм (від англ. consumer - споживач) - це організований рух громадян, а також державних і громадських ус­танов за розширення прав і впливу споживачів на виробників і торговців як в комерційній, так і в позакомерційній сферах. Він ви­ник понад сто років тому. Консюмернзм є найважливішим напрям­ком розвитку соціальної сфери суспільства.

Консюмерська політика - політика уряду, або державних і гро­мадських організацій, мета якої є захист інтересів і прав громадян як споживачів.

Консюмерський Інтернаціонал (СІ) - був заснований у 1960 p. як Міжнародна Організація Споживчих Товариств (МОСТ). В 1995 p. MOCT була перейменована у Всесвітню Організацію Споживачів (або Консюмерський Інтернаціонал). Крім основної резиденції в Лондоні, Великобританія, СІ має три регіональні центри - в Санть­яго, Чилі; Пенанзі, Малайзія; Харарі, Зімбабве; а також чотири субрегіональні центри - в Сенегалі, Новій Зеландії; Індії, Гватемалі. Сьогодні СІ об'єднує понад 250 національних державних, гро­мадських, регіональних та інших консюмерських організацій і груп близько 110 країн світу.

Консюмерські організації - міжнародні та національні (урядові, а також громадські) організації та установи, діяльність яких націлена на підтримку інтересів та захист прав громадян як споживачів.

Культура (від лат. cultura - облагородження, виховання, освіта, розвиток) - сукупність досягнень людського суспільства в матеріальній, соціальній і духовній сферах. Або сфера духовного життя суспільства, що охоплюе насамперед систему внховання, освіти, творчості, мистецтва тощо.

Купівельна спроможність населення - наявна сума грошей і за­ощаджень, за які населення може придбати товари і одержатп послуги.

Марка - це термін, знак, ім'я, символ, малюнок (або графічне зображення), або їх сполучення, призначення яких -ідентифікувати товари або послуги одного виробника (продавця) або групи виробників (продавців), а також диференціювати їх від товарів та послуг конкурентів.

Маркетинг (від англ. market - ринок) - управління комерційною діяльністю підприємства на основі інформації про потреби споживачів і відповідності цим потребам товарів і послуг з метою забезпечення їх конкурентоспроможності на ринку і отримання максимального прибутку.

Маркування товару - використання марки або товарного знака, що свідчать про якість товарів та послуг. Засоби маркування: ети­кетки, біржі, ярмарки, упаковка, спеціальна реклама та ін.

Менеджмент (від англ. management - управління, керівництво, завідування) - 1. Наука про управління. 2. Сукупність принципів, методів, засобів і форм управління з метою підвищення ефективності виробництва та його прибутковості. 3. Особливий вид професійної діяльності, змістом якої є цілеспрямований вплив на працівників, на управління і координацію операцій фірми або підприємства в умовах ринку для досягпення цілей, поставлених перед ними.

Метрологія - наука про вимірювання, засоби досягнення їх єдності та необхідної точності

Охорона здоров'я - система соціально-економічннх та медичних заходів, що націлені на збереження та підвнщення рівня здоров'я кожної окремої людини, а також населення в цілому.

Планування якості - діяльність, що встановлює цілі та вимоги щодо якості та застосування елементів системи якості.

Показники якості: досконале проектування, функціональна придатність, надійність і безвідмовність, довговічність, технічний ресурс, гарантійність, ремонтопридатність, енергоміцність, естети­чність, безпечність, екологічність, престижність та ін.

Політика в галузі якості - основні напрямки і цілі, що офіційно сформовані в цій сфері вищим керівництвом фірми, підприємства, організації, країни, міжнародною структурою тощо.

Права споживачів - вперше були сформульовані 15 березня 1962 p. в Біллі Президента США Дж. Кеннеді. Сьогодні перелік прав споживачів містить: право на задоволення основних потреб; право на безпеку; право на інформованість; право вибору; право бути вислуханим; право на відшкодування, право на споживчу освіту; право на здорове навколишнє середовище; право на ство­рення громадських консюмерських організацій.

Правова держава - держава, в якій панує право, де діяльність усіх її органів і посадових осіб здійснюється на основі та в межах, визначених правом, де не тільки особа відповідає за свої дії перед державою, а й держава несе реальну відповідальність перед особою за результати своєї діяльності.

Премії з якості - а) національні - престижні нагороди, які щорічно вручаються кращим підприємствам і фірмам. Серед ос­новних груп критеріїв: результати бізнесу; роль керівництва фірми у проведенні політики в галузі якості; ефективність менеджменту фірми та вишукування нових прийомів і методів управління підприємницькою діяльністю; вишукування нових можливостей удосконалення управління якістю та переходу до засвоєння принципів загального управління якістю; освіта та розповсюдження знань в галузі якості; задоволеність споживача;

задоволеність персоналу; вплив на суспільство тощо. 3 існуючих в багатьох країнах премій найбільш відомі Премія Демінга в Японії (заснована в 1951 p.), Національна премія з якості імені Малькольна Болдриджа в США (заснована в 1987 p.) та ін. У 1996 p. вперше був проведений Український конкурс з якості; б) міжнародні - першим прикладом стала заснована в 1992 p. щорічна Європейська премія з якості.

Про захист прав споживачів - Закон України, прийнятий 12 травня 1991 p., в новій редакції - 15 грудня 1993 p.

Рада Економічної Взаємодопомоги (РЕВ) - міжнародна економічна організація (1949 - 1989 pp.), яка об'єднувала 10 країн соціалістичної співдружності: СРСР, Болгарію, Польщу, Чехосло-ваччину, Румунію, Угорщину, Німецьку Демократичну Республіку, Монголію, Республіку Кубу, Соціалістичну Республіку В'єтнам.

Реклама (від лат. reclamo - викрикувати) - 1) інформація про споживчі властивості товарів та різноманітних видів послуг з ме­тою їх реалізації, створення на них попиту; 2) розповсюдження відомостей про осіб, організацій, твори літератури, мистецтва та ін. з метою створення їм популярності.

Ринок - система товарно-грошових відносин, що виникають між покупцем і продавцем, яка включає механізм вільного ціноутворення, вільне підприємництво, що здійснюється на основі економічної самостійності, рівноправності та конкуренції суб'єктів господарювання у боротьбі за споживача. Функціонування ринку підпорядковується законам товарного виробництва: закону вартості, попиту і пропозиції, конкуренції.

"Ринок продавця" - домінує у традиційному (індустріальному) капіталістичному суспільстві (XIX - перша половина XX ст.). Головні дійові особи ринку - це виробник та продавець товару. Споживач має мінімальну можливість впливати на якість товару. Спостерігається також обмеження можливості регулюючого впливу на сферу виробництва з боку державних та громадських органів.

"Ринок покупця" - займає домінуюче місце на початку постіндустріального етапу розвитку суспільства (50-60-ті роки XX ст.), коли відбувається перехід від товаровиробничої до обслуговуючої, соціально орієнтованої економіка, переорієнтація виробництва та збуту на задоволення попиту масового споживача.

"Ринок покупця-продавця" - (70-90-ті роки XX ст.), збігає із розробкою, нової методології у розвитку консюмеризму, коли на порядок дня були поставлені питання захисту прав споживачів. Тут вже не просто погоня за попитом, a обмеження випуску товарів, що шкідливі для здоров'я та середовища.

Сертифікація (від франц. certificat, від лат. certus -безсумнівний і facio - робити, діяти) - відповідність якості товарів та послуг міжнародним і державним стандартам.

Соціальна сфера (від лат. socialis - суспільний) - одна з найважливіших сфер життя суспільства, яка охоплює: інтереси всіх верств населення, відносини суспільства і особи, умови праці і по­буту, здоров'я, відпочинку. Вимагає значимої уваги з боку держави і суспільства, особливо у плані наукового прогнозування, управління її розвитком. Консюмеризм -важливий напрямок роз­витку соціальної сфери суспільства.

Система якості - сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення загального адмініст­ративного керівництва якістю.

Споживач - а) фізична або юридична. особа, яка користується товарами або послугами з особистою метою;

б) громадянин, який придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити товари (роботи, послуги) для власних побутових потреб.

Споживання - кінцева фаза суспільного відтворення, на якій суспільний продукт використовується для задоволення потреб лю­дей. Особисте споживання - використання людьми вироблених продуктів для забезпечення життєдіяльності і розвитку.

Споживчі кооперативи - це будь-яка фірма або підприємство роздрібної торгівлі, що знаходиться у володінні власних споживачів. Рух споживчої кооперації виник ще в середині XIX ст. Споживчі кооперативи займалися в основному оптовою закупівлею дешевих і якісних продуктів харчування, a також непродовольчих товарів широкого вжитку для їх подальшого розповсюдження серед своїх членів. Мета їх діяльності - захист своїх членів від продажу фальсифікованої та недоброякісної продукції. Споживчі товариства також протидіяли бойкотам і свавіллю виробників і торговців. Вони засновували свої магазини (бакалійні, м'ясні, хлібні), дешеві ресто­рани, аптеки, кооперативи зі страхування тощо. Сьогодні найяскра­вішим прикладом споживчої кооперації може бути швейцарський споживчий кооператив "Мігрос", заснований ще в 1925 p. Готтлібом Дуттвайлером. Це - гігантське об'єднання, що складається з понад 500 магазинів і безлічі підприємств.

Стандартизація (від англ. standart - норма, зразок, мірило) -встановлення та запровадження стандартів (тобто нормативно-технічних документів, що встановлюють єдині обов'язкові вимоги щодо типів, розмірів, якості, норм та інших особливостей продукції та послуг) з метою упорядкування діяльності в певній галузі, еко­номного використання ресурсів, дотримання техніки безпеки, підвищення якості продукції та послуг.

Суспільство масового виробництва притаманне добі індустріальної цивілізації (XIX - перша половина XX ст.). Для ньо­го є характерним превалювання кількісних параметрів виробниц­тва. Основою стратегії виробників є націленість на зростання обся­гу випуску продукції. Акцент на її якості особливо не ставився.

Суспільство масового споживання притаманне постіндустріальній добі (60-90-ті pp. XX ст.). Характерною рисою є відмова від стратегії беззупинного розширення виробничо-технічної бази як пріоритетної мети та спрямування все збільшуючої частини національних ресурсів на виробництво високоякісних споживчих товарів тривалого користування та послуг.

TACIS - програма, що розроблена Євросоюзом для колишніх республік СРСР (окрім прибалтійських), з метою сприяння розвит­ку між ними гармонійних та міцних економічних і політичних зв'язків, а також створення суспільства, заснованого на демокра­тичних свободах і економічному прогресі. Здійснюється з 1991 p. TACIS фінансує Програму Технічної допомоги в галузі захисту прав споживачів. Співпрацює з 13 країнами-партнерами: Вірменія,

Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія (приєдналась у 1994 p.), Російська Федерація, Таджики­стан, Туркменистан, Україна, Узбекистан.

Товарний знак - марка або її складова, що забезпечується пра­вовим захистом. Захищає ексклюзивні права продавця (виробника) на користування марочною назвою або марочним знаком (ембле­мою), в деяких випадках - на виготовлення певної продукції або надання певних послуг.

Туризм (франц. tourism, від tour - прогулянка, подорож) -один з видів активного відпочинку; подорожі, що пов'язані з виїздом за межі місця проживання та поєднують раціональний відпочинок із освітянськими або науковими завданнями.

Українська Асоціація якості (УАЯ) - громадська професійна організація, заснована в 1989 p. її мета - підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, просування українських товарів на світовий ринок. До складу УАЯ входить майже 1500 індивідуальних членів і більше ніж 200 колективних. 3 1996 p. УАЯ є членом Європейської організації якості.

Українська Асоціація споживачів (УАС) - неурядова консю-мерська організація, заснована в 1989 p. Проводить актнвну політику щодо захисту прав та інтересів споживачів. УАС є членом Консюмерського Інтернаціоналу і КонфТС.

Управління якістю - методи та діяльність оперативного харак­теру, що використовується для задоволення вимог до якості.

Штриховий код - засіб ідентифікації матеріальних об'єктів із застосуванням ОВМ (подача інформації за допомогою умовних знаків, цифр, символів тощо). Широко застосовується під час ви­робництва та продажу товарів, що дозволяє автоматизувати облік у виробничих процесах на складах сировини та готової продукції, на оптових та роздрібних торговельних підприємствах, тобто скрізь, де є потреба у чіткій та повній інформації про переміщення матеріальних цінностей.

Якість товарів та послуг - сукупність технічних, економічних, експлуатаційних, соціальних та інших властивостей речей і процесів, які характеризують їх корисність. Один з головних показників ефективності виробництва, науково-технічного, економічного і соціального прогресу.

Додатки Додаток А

№ 11 (1165) 31 січня 2006

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]