Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MO_Аудит в ЗК.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
483.84 Кб
Скачать

2. Вказівки до проведення практичних занять Змістовий модуль 1 Організаційно-методичні основи аудиту в зарубіжних країнах

Тема 1 Суть та предмет аудиту,його сфера дії в зарубіжних країнах

Завдання 1.1

Порівняйте теорій розвитку аудиту в світі. Завдання виконайте у формі табл. 2.1. Яка теорія, на Ваш погляд, найбільш раціональна?

Таблиця 2.1 – Теорії розвитку аудиту в світі

Теорія

Підґрунтя

Матеріальний чи психологічний аспект

Мета

Зацікавлені особи

Потреби потенціального інвестора

Агентів (управляючих)

Мотивації

Завдання 1.2

Проаналізуйте, як змінювалася мета аудиту в процесі його розвитку. Завдання виконайте у формі табл. 2.2.

Таблиця 2.2 – Мета аудиту в процесі його розвитку

Період

Мета

Стародавній світ

Середньовіччя

Відродження

Середні століття

Сучасний світ

Завдання 1.3

З’ясуйте, яка саме інформація, яку підтверджує аудитор, цікавить наступних користувачів фінансової звітності (див. табл. 2.3).

Таблиця 2.3 – Характер інформації, що цікавить користувачів

Користувачі

Характер інформації, що цікавить користувачів

Акціонери

Працівники

Позикодавці

Постачальники

Клієнти

Робітники регуляторних органів

Інвестори

Домашнє завдання

Відомо, що «Велика четвірка» аудиторських компаній являє собою чотири найбільших у світі компаній, які надають аудиторські і консалтингові послуги:

- ПрайсуотерхаусКуперс;

- Делойт Туш Томацу;

- Ернст енд Янґ;

- КПМГ.

Підготуйте презентацію однієї з перерахованих компаній на основі даних про історію заснування фірми, її розвиток, фінансово-економічні показники й результати, штат, обсяги та різновиди наданих послуг, тощо. Завдання виконується в підгрупах (студентська група розподіляється на 4 підгрупи). Завдання бажано виконати з використання комп’ютерної програми Power Point. Виконане завдання презентуйте на окремому практичному занятті.

Тема 2 Регулювання аудиторської діяльності та її інформаційне забезпечення в зарубіжних країнах

Завдання 2.1

В Україні діють Міжнародні стандарти аудиту і Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Дайте їх порівняльну характеристику у формі табл. 2.4:

Таблиця 2.4 – Порівняльна характеристика стандартів

Ознака

Міжнародні стандарти аудиту

Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку

Сфера застосування

Юридична сила

Обов’язковість застосування

Наслідки порушення

Зміст положень

Завдання 2.2

Незалежність аудитора має три аспекти: правова, етична та економічна. З’ясуйте, до якого аспекту відносяться наступні вимоги.

Таблиця 2.5 – Вимоги до незалежності аудитора

Вимоги до аудитора

Аспект незалежності

Правовий

Економічний

Етичний

Обмеження видів діяльності

Обмеження видів послуг клієнту, що надаються одночасно

Конфіденційність інформації

Професійна компетентність

Належне виконання професійних зобов’язань

Індивідуальні відносини з робітниками та представниками клієнта

Підвищення професійного рівня

Відсутність фінансового інтересу у справах клієнта

Зробіть висновки щодо розмежування незалежності.

Завдання 2.3

Які принципи професійної етики порушуються у наступних ситуаціях:

- аудитор погодився за винагороду виправити окремі помилки обліку і звітності до того, як буде складено аудиторський висновок;

- аудитор після складання аудиторського висновку отримав цінний подарунок від клієнта за своєчасне виконання своїх зобов’язань;

- аудитор розповів своєму колезі про зловживання, які він викрив на фірмі, де йому довелося проводити аудит, з метою передачі свого професійного досвіду;

- аудитор відмовив у проведенні аудиту фірмі, керівництво якої, на думку аудитора, поставилось до нього не поважно;

- аудитор під час відпустки познайомився з керівником підприємства, який запросив його провести перевірку з метою встановлення довіри до головного бухгалтера, на що і погодився аудитор.

Завдання 2.4

Необхідно розпізнати, класифікувати загрози порушення основних принципів професійної етики аудиторів та запропонувати можливі заходи попередження виникнення або зниження ризику до рівня, достатнього для виконання аудиторами своїх професійних обов’язків.

Ситуація 1. Підприємство уклало договір на проведення аудиту з аудиторською фірмою. На підставі укладеного договору проведена попередня оплата у встановленому розмірі. У процесі виконання завдання керівництво підприємства-замовника виявила бажання побачити у підсумкових документах аудитора той результат, який не буде залежати від результатів аудиторської перевірки, а буде відображати тільки позицію керівництва підприємства.

Ситуація 2. Аудиторська фірма виконала для підприємства аудит фінансової звітності за певний звітний період. Через деякий час підприємство звернулося до аудиторської фірми з проханням представляти його інтереси в судовому розгляді між ним і третьою особою.

Ситуація 3. На початку співпраці аудиторська фірма і підприємство уклали договір на абонентське обслуговування. На підставі цього договору працівники підприємства регулярно, з обумовленої договором періодичністю, отримують від аудиторської фірми консультації-рекомендації щодо ведення бухгалтерського обліку та з питань податкового законодавства. Такі рекомендації беруться до уваги для складання звітів, проведення розрахунків окремих видів податків і тощо. Після закінчення року керівництво підприємства звернулося до цієї ж аудиторської фірми з пропозицією про укладення договору на проведення аудиту фінансової звітності.

Ситуація 4. Підприємство є клієнтом аудиторської фірми протягом декількох років. Відносини між працівниками підприємства та аудиторської фірми склалися дружні. Під час виконання чергового завдання з надання впевненості (аудит фінансової звітності) виявлено наступне:

- Головним бухгалтером підприємства була допущена серйозна помилка, в результаті якої суми сплачених до бюджету податку на додану вартість та податку на прибуток були значно завищені.

- Фінансова звітність за підтверджуваний аудитором період була спотворена таким чином, що активи підприємства були суттєво завищені на суму необґрунтовано відображених відстрочених податкових активів.

Головний бухгалтер, користуючись сформованими дружніми відносинами, звернулася до керівника групи по аудиторській перевірці з проханням не відображати виявлені помилки в підсумкових документах аудитора за результатами проведеного аудиту, щоб ні керівництву підприємства, ні інвесторам не стало відомо про допущені головним бухгалтером помилках.

Ситуація 5. Договором на виконання завдання з надання впевненості (аудит фінансової звітності) передбачена попередня вартість виконуваних робіт. Зважаючи на те що замовник аудиторської фірми - новий клієнт, а ознайомлення з підприємством з причин, не залежних від аудиторської фірми, було проведено в гранично стислі терміни, договором передбачено внесення зміни до терміни виконання завдання і відповідно можливість коригування вартості робіт. У процесі виконання завдання виявлена необхідність внесення істотних змін у план і програму аудиту, збільшення аудиторських процедур. Отже, об'єктивно склалися передумови для збільшення і вартості виконуваних робіт. Керівництво підприємства - замовника аудиту, не бажаючи збільшувати вартість замовлених аудиторських робіт, здійснює досить радикальні практичні кроки з метою зменшити обсяг роботи членів групи і відповідно таким чином вплинути на зменшення гонорару за виконувану аудитором роботу.

Домашнє завдання

Наведіть приклади порушення кожного з етичних принципів аудиту. Завдання виконайте формі табл. 2.6:

Таблиця 2.6 – Приклади порушення етичних принципів

Етичні принципи

Приклади порушення етичних принципів

Чесність

Об'єктивність

Професійна компетентність та належна ретельність

Конфіденційність

Професійна поведінка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]