Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ-Опорний конспект-туристи-ГРС.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
643.07 Кб
Скачать

10.3. Міжнародне технічне сприяння

Різновидом міжнародної передачі технології є міжнародне технічне сприяння або технічна допомога, яка одержала свій розвиток з середини 70-х років минулого століття.

Міжнародні програми технічного сприяння здійснюються як по лінії міжнародних організацій, так і на двосторонній основі. Вони спрямовані перш за все для здійснення технічного сприяння країнам з перехідною економікою.

Технічне сприяння (ТС) - сприяння на платній та безоплатній основі у сфері технології процесів, продукції та управління. У сфері економіки технічне сприяння надається в галузі розробки програм економічного розвитку, статистики, грошової і бюджетної політики, розвитку регіонів, техніко-економічне обґрунтування окремих проектів.

Організаційні види технічної допомоги: технологічні гранди та співфінансування ТС.

Технологічні гранди - безоплатна передача розвиненими країнами технології, технологічномістких товарів або фінансових засобів на купівлю технології, навчання та перепідготовку персоналу. Гранди передбачають надання донорам в рамках проекту ТС технології і обладнання, відрядження спеціалістів та здійснення навчання кадрів без будь-якої фінансової участі одержувача.

Співфінансування ТС - передбачає більш серйозну участь і відповідальність одержувача, який повинен не тільки організаційно забезпечити її одержання, але й несе певну частину фінансування. Фінансова участь одержувача розглядається як свідоцтво зацікавленості в ефективності використання урядом технічної допомоги.

Залежно від кількості країн, що беруть участь у проекті, виділяється двостороннє та багатостороннє технічне сприяння.

Двостороннє ТС здійснюється відповідно до угод між урядами країни-донора і країни-одержувача. У бюджетах більшості розвинутих країн передбачаються спеціальні засоби для надання технічного сприяння країнам, що розвиваються. Зазвичай, це не суттєві суми, яких вистачає на консультації у вузьких напрямках, в розвитку яких можуть бути зацікавлені країни-донори. В економічній фінансовій сфері типовими формами технічної допомоги є підготовка та перепідготовка кадрів, електронних систем обліку і управління тощо.

Багатостороннє ТС включає здійснення спільних проектів декількома країнами по відношенню до однієї країни. Країни-постачальники ТС на основі багатостороннього договору надають окремі компоненти технології або технологічного устаткування. До розряду багатостороннього відноситься і ТС по лінії міжнародних організацій, яке фінансується за рахунок внесків країн-членів програми здійснення технічного сприяння другим членам, які його потребують. Міжнародні організації можуть посилати своїх штатних працівників, які володіють експертними знаннями у визначених галузях, або просять уряди країн-членів підшукати спеціалістів, які направляються в ту чи іншу країну за рахунок міжнародної організації.

Контрольні запитання

1. Виділіть суть та структуру міжнародного науково-технічного співробітництва.

2. Значення міжнародного передавання технологій у світі.

3. Виділіть суть міжнародного технічного сприяння.

ТЕМА 11. МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ

11.1. Суть міжнародної економічної інтеграції (МЕІ)

11.2. Основні етапи розвитку МЕІ

11.3. Основні категорії МЕІ

11.4. Наслідки МЕІ

11.1. Суть міжнародної економічної інтеграції

В різних джерелах наводяться наступні визначення міжнародної економічної інтеграції (МЕІ):

  • це об'єктивний, усвідомлений і керований процес зближення, взаємопристосування та зрощування національних господарських систем, що володіють потенціалом саморегулювання й саморозвитку. В його основі лежить економічний інтерес суб'єктів, що самостійно функціонують та міжнародний поділ праці;

  • це процес зближення, переплетення, адаптації національних господарств світового співтовариства;

  • взаємопристосування національних економік, включення їх в єдиний відтворювальний процес в інтернаціональних масштабах;

  • процес економічної взаємодії країн, який приводить до зближення господарських механізмів, який приймає форму міждержавних угод й узгоджено регульований міждержавними органами.

Економічну інтеграцію не можна розуміти тільки як стихійний ринковий або тільки як свідомо регульований процес. Це діалектична єдність, що представляє обидві сторони - об'єктивну і суб'єктивну - того самого явища.

Ряд авторів (Ю.Шишков, В.Зуєв, Ю.Борко й ін.) поділяють наступну ідею - реальна міжнародна, міждержавна економічна інтеграція можлива тільки на основі ринкових механізмів. Високий рівень техніко-економічного розвитку країн - ще не гарантія того, що автоматично виникають тривалі звязки та достатня ступінь охоплення і широта господарських зв'язків.

Вихідним пунктом інтеграції є прямі міжнародні економічні (виробничі, науково-технічні, технологічні) зв'язки на рівні первинних суб'єктів економічного життя, що розвиваючись і всередину і вшир, забезпечують поступове зрощування національних господарств на базисному рівні. За цим неминуче випливає взаємопристосування державних економічних, правових, фіскальних, соціальних і інших систем, аж до визначеного зрощування управлінських структур.

Основна ціль інтеграції - нарощування обсягів і розширення набору запропонованих товарів і послуг на основі й в результаті забезпечення ефективності господарської діяльності в міжнародних масштабах.