Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«Ловля парами»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Підготовка до гри. Для гри креслять майданчик приблизно 10x12 м. Обирається один ведучий – ловець, решта – втікачі, які розташовуються довільно на майданчику.

Опис гри. За сигналом ловець ловить кого-небудь з утікачів і стає з ним в пару. Упіймані утворюють нову пару і починають ловити самостійно. Таким чином, кількість пар увесь час збільшується. Гра закінчується, коли всі будуть переловлені.

Правила гри. Пари можуть ловити втікачів, тільки взявшись за руки. Забороняється під час ловіння хапати втікачів. Гравці, які вибіжать за межі майданчика, вважаються впійманими.

Примітка. Розвиваються швидкість, спритність дій, виховуються спостережливість, орієнтування, рішучість, гра вимагає від учасників уміння погоджувати свої дії з діями товаришів.

«Коло»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: камінці, палиця, волейбольний м'яч.

Підготовка до гри.

У грі бере участь четверо-восьмеро осіб.

Опис гри. На майданчику намічають квадрат завширшки близько десяти метрів. Вершини його позначають камінцями. Потім вимірюються попарно на палиці. Той, чия рука зверху, стає біля камінця – "на круг", – а другий із пари йде в середину круга (квадрата). Ті, що стоять "на кругу", перекидаються м'ячем між собою – спочатку по колу, далі навхрест колезі навпроти, а потім починають влучати ним у тих, що в середині.

Правила гри. При влученні команда, що за квадратом, розбігається, а побитий хапає м'яч і, не виходячи з круга, кидає ним у втікачів. Якщо влучить, то той, хто одержав удар, вибуває із гри. У разі промаху вибуває той, хто кидав м'яч.

Переможена команда, всі гравці якої вибудуть раніше, заходить у круг, а переможці стають "на круг". Гра триває.

"Тягни-штовхай"

Місце проведення: спортивний майданчик, галявина.

Опис гри. Учасники гри стають парами за лінією старту. За командою керівника рухаються до фінішної лінії в положенні спиною один до одного, захопивши один одного зігнутими в ліктях руками.

Правила гри. Перемагає пара, яка першою повернулася до лінії старту.

"Тягти бука"

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: палиця.

Опис гри. У грі беруть участь два хлопці. Вибирають посередника, який слідкує за дотриманням правил. Учасники сідають на підлогу або на землю, впираються підошвами один в одного, беруться за міцну палицю і тягнуть її. Кожний намагається відірвати суперника від землі і перекинути через себе.

Правила гри:

1. Тягти палицю починають за сигналом посередника.

2. Переможцем вважається той, хто зумів заставити суперника відірватися від землі або випустити палицю з рук.

"Карасі і щука"

Місце проведення: спортивний майданчик.

Опис гри.

На протилежних кінцях майданчика проводять лінії – це "дім карасів". Ведучий – "щука" – стає всередині майданчика, гравці – "карасі" – розташовуються в одному з домів. За сигналом керівника "Раз, два, три!" карасі перебігають до протилежного дому. Щука намагається піймати їх. Ті, кого "заквапили", відходять убік, а потім, коли їх 4-6, вони беруться за руки, утворюючи ланцюг – "невід". Щука стає за неводом. Тепер карасі обов'язково пробігають через невід. Коли ланцюг розгортається, він замикається в коло – "корзину", і тепер карасі повинні пробігти через коло. Потім стають у дві шеренги обличчям один до одного – "верша". Перемагає той, кого піймають останнім.

Правила гри. Згідно з правилами гри перебігати дозволяється тільки після сигналу. Карасі повинні пробігти через невід, корзину, вершу. Гравці, які утворюють невід, не затримують карасів. Щука не має права забігати в "корзину", "вершу" Потрапивши в корзину чи вершу, щука стає карасем, а спійманих карасів відпускають.

Якщо кількість гравців дуже велика, можна використати двох ведучих. Гравців треба закликати до активних, рішучих дій.

Примітка. Розвиваються швидкість, спритність та орієнтування, виховуються сміливість, колективність дій.