Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«Зустрічна естафета з м'ячем»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар:2 баскетбольних або волейбольних м'яча.

Опис гри. За сигналом гравці передають м'ячі тим, які стоять попереду в іншій половині своєї команди. Передавши м'яч, гравець стає в кінці своєї колони. Гравець протилежної колони, отримавши м'яч, передає його тому, який стоїть попереду на протилежній стороні, а сам стає в кінець своєї половини колони. Так гра продовжується, поки м'яч не повернеться до тих, хто починав гру. Виграє команда, яка закінчила передачу м'ячів раніше. Можна ввести не передачу м'яча, а ведення його об підлогу і передачу попереду тому, хто стоїть в іншій половині. Так само поступає і наступний гравець. Для цього відстань між командами повинна бути не менше 15 м.

Правила гри. Передачу, ловлю, ведення м'яча треба виконувати точно вказаним способом. В протилежному випадку зараховується штрафне очко.

«Естафета по колу»

Місце проведення: спортивний майданчик, стадіон.

Інвентар: кольорові прапорці, кольорові пов'язки, естафетні палиці.

Підготовка до гри. Весь майданчик ділиться по колу на частини по 20-30 м кожний. Невеликий майданчик можна розділити на 2–3 частини. На кожній частині малюється стартова межа, яка наголошується яким-небудь кольоровим знаком, наприклад прапорцем.

Гравці діляться на декілька команд. Перші гравці різних команд приймають низький або високий старт (але встановленому правилу) на стартовій межі у першого етапу. Решта граючих за домовленістю з капітаном розміщується у початкової межі кожного етапу. Кожна команда має пов'язки або номери, відмінні від інших. Гравці, які починають біг, тримають по естафетній паличці.

Опис гри. За сигналом керівника перші гравці біжать з естафетними паличками в руках до наступного етапу і передають паличку черговим гравцям і т.д. до останнього гравця.

Перемагає команда, яка закінчила біг раніше. Дистанції на етапах цієї спрощеної легкоатлетичної естафети можна змінювати залежно від умов її проведення.

Правила гри. 1. Із старту біжать тільки за сигналом, якщо хто-небудь зірвався із старту передчасно (фальстарт), старт дається знову. 2. При бігу естафетну паличку тримають в лівій руці, а передають її наступному учаснику в праву руку. 3. Приймаючий естафету може відступити на крок назад і пробігти разом з передаючим декілька кроків. 4. Гравець, який отримав естафетну паличку в праву руку, під час бігу перекладає її в ліву. 5. Якщо паличка впала, треба підняти її і продовжувати біг.

«Рухома ціль»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: волейбольні м'ячі.

Підготовка до гри. Гравці будуються в коло на відстані витягнутих рук. Перед ними креслять коло. Гравці одержують волейбольний м'яч. Вибирається той, хто водить, який йде в середину кола. Якщо дозволяє приміщення, то краще граючих поставити в два кола (по 20чол., не більше) і в кожному з них проводити гру самостійно.

Опис гри. Граючі, перекидаючи м'яч, прагнуть потрапити їм в того, який водить. Він, рятуючись від м'яча, бігає, стрибає, вивертається в крузі. Той, хто поцілив в того, хто водить, м'ячем, не має права заходити за межу, міняється з ним місцями.

Грають 5-7 хвилин, після чого визначаються ті, які спритно водять, та зуміли протриматися довше за інших в середині кола. Вони є найвлучнішими гравцями. Якщо грають в двох колах, можна провести між ними змагання: починаючи гру одночасно, визначають, в якому з кіл швидше потраплять м'ячем в того, що водить. Якщо грають в двох колах із змаганням, той, хто водить, кожного разу стає гравець іншої команди.

Правила гри. 1. Зараховується попадання в ноги і в будь-яку частину тулуба. Попадання в голову не зараховується. 2. Якщо в того, хто водить потрапив м'яч, що відскочив від землі (підлоги) або від якого-небудь предмету, то попадання не зараховується. 3. При кидку м'яча в того, хто водить заступати за межу кола не можна; той гравець, який заступив, попадання не зараховується.