Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«М'яч в центр» («м'яч середньому»)

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: волейбольні м'ячі

Підготовка до гри. Гравці діляться на 2 рівні команди, і кожна з них шикується по кругу на відстані витягнутих рук або по ширше. Таким чином, виходить два кола. Гравці в обох колах розраховуються по порядку номерів. Перші номери встають в середину своїх кіл з м'ячем в руках. Добре відзначити місця знаходження гравців колами на відстані 1-1,5 м один від одного.

Опис гри. За сигналом керівника центральні гравці, які знаходяться в колах, передають м'яч другим номерам, одержують його від них назад, передають третім, також одержують назад і т.д. Коли центральний гравець отримає м'яч від останнього (по нумерації) гравця, він передає його другому гравцю і міняється з ним місцем. Другий гравець стає в середину кола і так само починає гру: передає м'яч третьому, одержує від нього, передає четвертому і т. д., поки не дійде до останнього гравця, яким буде гравець під номером один. Потім він віддає м'яч третьому гравцю і міняється з ним місцем. Третій гравець також передає м'яч по черзі всім гравцям і т.д.

Гра закінчується, коли всі побувають в ролі центрового. Перемагає команда, що закінчила першою передачу м'яча.

Правила гри. 1. Передавати м'яч можна будь-яким встановленим способом: однією або двома руками, знизу, від грудей, через голову, з ударом м'яча об землю, волейбольним пасом, ногою по землі. 2.М'яч передається всім гравцям у певній послідовності. 3. Той, хто упустить м'яч або не піймає його, повинен сам його підняти і продовжувати гру. 4. Черговий центровий гравець може починати передачу м'яча, як тільки піймає його від попереднього центрового.

«Естафета з веденням м'яча і кидком в корзину»

Місце проведення: баскетбольний майданчик.

Інвентар: баскетбольні м'ячі, булави.

Підготовка до гри. Гра проводиться на баскетбольному майданчику. Гравці діляться на дві рівні команди і шикуються одна проти іншої у бічних ліній в правому кутку. Стартовою межею служить лицьова лінія. Гравці, що стоять попереду, встають у стартової межі і одержують по м'ячу. Інші стоять збоку від них за бічною лінією.

ООООООО-

Опис гри. По команді керівника «Увага, марш!» перші гравці біжать вперед, ударяючи м'яч об підлогу, добігають до щитів, що стоять на протилежній стороні, ударяють м'ячем об щит або закидають м'яч в корзину (за домовленістю), повертаються назад, ведучи м'яч також ударами об підлогу до середини майданчика, звідки передають м'яч наступному гравцю. Наступні гравці в командах переходять на стартову межу (у лицьової лінії) і, піймавши м'яч, виконують те ж завдання. Гра продовжується до тих пір, поки всі гравці не виконають встановленого завдання.

Виграє команда, що швидше закінчила гру та допустила менше помилок або не має їх зовсім. Якщо команда закінчила гру пізніше, але допустила значно менше помилок, то вона вважається переможницею.

Правила гри. 1. Першим гравцям не дозволяється вибігати із стартової межі до сигналу, а подальшим – до ловлі м'яча від попереднього. 2. З м'ячем бігти не можна, його слід вести, ударяючи об підлогу. 3. Якщо за домовленістю треба потрапити м'ячем в корзину, то гравець не має права бігти до тих пір, поки не виконає це завдання; може бути, що йому доведеться зробити декілька кидків. 4. Повертаючись назад, гравець може передати м'яч гравцю своєї команди тільки зі встановленого місця. 5. Штрафні бали за допущені помилки підраховуються в кінці гри.

Примітка. Завдання в естафеті з елементами баскетболу можуть бути різноманітними: 1) на шляху ставляться булави; гравець повинен ударами об підлогу обвести м'яч навкруги них, а потім кинути в корзину або щит; 2) гравець, який добіг до щита, може спробувати один раз кинути м'яч в корзину; попадання зараховується як очко; в цьому випадку виграє команда, що заробила більше очок; 3) пари з кожної команди, передаючи м'яч на ходу один одному, добігають до щита, потрапляють один раз в корзину і повертаються назад, також передаючи м'яч один одному. В даному випадку зараховується і попадання, і правильність передач без пробіжок. Можливі і інші завдання.