Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«Нападають п'ятірки»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: майки різного кольору, баскетбольні м'ячі.

Підготовка до гри. Грають 3 команди на баскетбольному майданчику. друга і третя п'ятірки будують зонні захисти, кожна під своїм щитом. М'яч знаходиться у гравців першої п'ятірки, розташованої в довільному порядку обличчям до другої п'ятірці. У гравців команд куртки (майки) різного кольору.

Опис гри. За сигналом керівника гравці першої п'ятірки нападають на щит другої п'ятірки, прагнучи закинути м'яч в корзину. Як тільки гравцям другої п'ятірки вдається перехопити м'яч, вони, не зупиняючись, нападають - на щит третьої п'ятірки. Перша п'ятірка, що втратила м'яч, будує зонний захист на місці другої п'ятірки. Третя п'ятірка, що оволоділа м'ячем, починає напад на першу п'ятірку і т.д. Команда, яка закинула м'яч, одержує очко і будує зонний захист, а ті, які програли йдуть в напад.

Правила гри. Гра триває 10-15 хв. Перемагає команда, яка набрала більше очок. Гра проходить за правилами баскетболу.

«По наземній мішені»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: тенісні м'ячі.

Підготовка до гри. На кожній стороні волейбольного майданчика у лінії нападу креслять по 2 круги діаметром 1,5м. 2 команди розташовуються з різних сторін від сітки. У гравців однієї команди в правій (або лівої) руці тенісний м'яч.

Опис гри. За сигналом 2 гравці від кожної команди одночасно спрямовуються до сітки. Гравець з м'ячем стрибає якомога вище і акцентованим рухом кисті посилає м'яч в один з кругів на стороні супротивника. Гравець за сіткою, ставлячи блок, прагне перешкодити йому. За попадання в будь-який круг нападаючий одержує 2 очки, а якщо він обійшов блок, але промахнувся (м'яч приземлився в межах майданчика) -1 очко.

«Волейбол з вибуванням»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: волейбольні м'ячі.

Підготовка до гри. 2 команди по 6-8 чоловік розташовуються довільно, кожна на своїй половині волейбольного майданчика.

Опис гри. За сигналом починається гра у волейбол. Коли суддя фіксує в одній з команд третю помилку, гравець, який припустився її, вибуває. Команда, що залишилася в меншині, подає м'яч на сторону супротивника, відновлюючи гру. Якщо в ході гри команда знову помиляється (шосте порушення), то позбавляється ще одного гравця і т.д.

Коли обидві сторони понесли «втрати», гра продовжується, але команда, що вчинила чергову, третю помилку, вирішує (виходячи з тактичних міркувань), чи видаляти їй з поля свого чергового гравця або залишитися в колишньому складі, але дозволити повернутися на майданчик гравцю протилежної команди (це правило при бажанні можна виключити).

Зустріч складається з 3—5 партій. Кожна закінчується, коли останній гравець однієї з команд покине майданчик. Можна обмежити партії часом (12-15 хв.) і визначати переможця в кожній з них по більшому числу гравців, які залишилися.

Правила гри. 1. Помилки фіксуються за волейбольними правилами. 2. Після виходу учасника з гри подає команда, що допустила помилку. 3. Учасники повертаються в гру в такому порядку, в якому вибували (перший вибув, потім другий і т. д.) 4. Гравці в командах подають по черзі, переміщаючись на майданчику за годинниковою стрілкою (як у волейболі).