Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«Гонка з вибуванням»

Місце проведення: спортивний зал.

Інвентар: прапорці, набивні м'ячі, пояси, рюкзаки.

Підготовка до гри. За допомогою прапорців розмічається круг діаметром 9-12 м і на ньому проводиться лінія старту-фінішу.

Опис гри. По сигналу всі учасники гри одночасно починають біг по зовнішній стороні круга проти годинникової стрілки. Після кожного круга (або 2 кругів) з гри вибуває учасник, який останнім перетнув контрольну лінію старту. Поступово менш витривалі відсіваються. Переможцем оголошується той, хто залишиться лідером, тобто найвитриваліший і швидкий гравець. По розсуду керівника учасники можуть бігти з набивним м'ячем, надіти пояси з тим, який обтяжив, рюкзаки з вантажем.

Примітка. Гонку можна проводити по прямій лінії - туди і назад. Учасник, який прибіг до лінії старту останнім, вибуває з гри.

«Хто вище?»

Місце проведення: спортивний зал.

Інвентар: планка.

Підготовка до гри. Планка встановлюється на висоті, доступній для гравців обох команд.

Опис гри. Стрибають по черзі спочатку гравці однієї команди, потім – іншої. Якщо в одній із спроб (всього 2) учасник подолав планку, він продовжує змагання на наступній висоті. Після другої невдалої спроби гравець вибуває із змагань.

Перемагає команда, в якій залишилося більше учасників. Можна розіграти й особисто-командну першість, визначивши чемпіона групи.

Правила гри. Керівник може нараховувати бали командам за правильність відштовхування і приземлення. Їх сума приплюсовується до показаного результату, який також може бути виражений в балах.

«Від щита на майданчик»

Місце проведення: спортивний зал або майданчик.

Інвентар: баскетбольний м'яч, тенісні м'ячі.

Підготовка до гри. В 4 метрах від стіни (щита) проводиться стартова межа. Від неї до середини майданчики проводять в метрі один від одного лінії-коридори, позначені цифрами. Чим далі лінія від стіни, тим більше число.

Рис. 44

Опис гри. Гравці по черзі кидають з лінії старту м'яч в стіну на дальність відскоку. Чим далі відскочить м'яч, тим більше очок приносить метальник своїй команді. Найбільша сума кидків всіх членів команди визначає переможця.

Примітка. Метання можна проводити і по розмічених кругах-мішенях на стіні. В цьому випадку враховується точність і сила кидка. Тенісні м'ячі можна також метати в баскетбольний м'яч, який викладач підкидає вгору.

Практичне заняття 4

Тема: Рухливі ігри для занять спортивними іграми.

Завдання: Ознайомлення студентів з рухливими іграми для занять спортивними іграми. Ознайомлення з методикою їх проведення.

На практичному занятті студенти беруть безпосередню участь в іграх: “Наввипередки з м’ячем”, “Нападають п’ятірки”, “По наземній мішені”, “Волейбол з вибуванням”, “Салки з футбольним м’ячем”.

Знати: зміст рухливих ігор для занять спортивними іграми та методику їх проведення.

«Наввипередки з м'ячем»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: баскетбольні м'ячі.

Підготовка до гри. Гравці будуються в шеренги у бічних меж майданчика обличчям до середини. Одна команда стоїть справа, інша зліва від щита. Відстань між гравцями 3-4 кроки. Гравці розраховуються по порядку.

Опис гри. Керівник кидає м'яч у щит і називає будь-який номер. Обидва гравці під цим номером вибігають вперед і намагаються оволодіти м'ячем. Той, кому це вдалося, робить передачу останньому гравцю своєї команди, який передає його по шерензі далі (з рук в руки або ударом об землю). Гравець, який не зумів оволодіти м'ячем, оббігає гравців своєї шеренги з лівого боку, намагаючись обігнати м'яч, який передають гравці іншої команди.

Якщо гравець, що біжить, фінішує в кінці шеренги раніше м'яча, то очко нараховується його команді. Інша команда теж одержує очко за те, що її гравець оволодів м'ячем після кидка по щиту.

Якщо ж фініш першим перетнув м'яч, то команді зараховується 2 очки. Потім керівник викликає інші номери. Гравці, що взяли участь в боротьбі за м'яч, знову стають на свої місця. Перемагає команда, яка набрала більше очок.

Правило гри. Гравець, який втратив м'яч, повинен повернутися на місце і продовжувати передачі.