Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рухливі ігри.doc
Скачиваний:
327
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

«Заєць без лігва»

Місце проведення: спортивний зал.

Інвентар: волейбольний м'яч, ковпак.

Підготовка до гри. Граючі, за винятком тих, що двох гравців, які водять, розділяються на групи по 3-5 чоловік. З цією метою краще всього побудувати їх в коло і розрахувати по три або по п'ять, залежно від кількості граючих. Групи утворюють кухлі і розміщуються в різних місцях майданчика на відстані 2-4 м. В кожному кружку - «лігві»- перший номер встає в середині і зображує зайця. Один з тих, що водить - «мисливець», інший - «заєць», який не має лігва «бездомний». Ті гравці, які водять встають в стороні від кружків.

Опис гри. Керівник дає команду для початку гри: «Раз, два, три!» На «раз» заєць, який водить, починає тікати, а на «три» мисливець починає його ловити. Заєць, рятуючись від мисливця може забігти в будь-яке лігво (коло), в якому гравці тримаються за руки. Тоді заєць, який знаходився там, вибігає, а мисливець починає переслідувати вже його. Якщо мисливець піймає зайця, то вони міняються ролями. Після того, як перші номери зайців побігали, керівник зупиняє гру і пропонує стати зайцями другим номерам, а першим зайняти місця в колах. Потім стають зайцями треті номери і т.д. Можна мінятися ролями і таким чином: кожного разу, коли заєць забіжить в лігво, він міняється місцем з черговим гравцем, який стоїть в колі. По закінченню гри наголошуються зайці, жодного разу не упіймані.

Правила гри. 1. Мисливець може ловити зайця тільки ззовні лігва. 2. Пробігати зайцям через лігво не можна. Якщо заєць вбіг в лігво, він повинен там залишитися. 3. Як тільки заєць вбіг в лігво, де знаходиться гравець, то повинен негайно вибігти. 4. Гравці, створюючи кружок, не повинні заважати зайцям вбігати і тікати.

Якщо граючих мало, то коло утворюють 2-3 дітей. В даному випадку вбігаючий заєць встає спиною до будь-якого з граючих. Гравець, який виявився позаду нього тікає.

Індивідуальна робота 1

Завдання: оволодіти навичками проведення рухливих ігор для дітей в позаурочний час та поза школою.

Знати: перелік рухливих ігор для проведення в позаурочний час та поза школою і їх зміст.

Вміти: Самостійно проводити рухливі ігри для дітей в позаурочний час та поза школою . Готувати місце для проведення ігор, необхідний інвентар і обладнання. Правильно підібрати місце при поясненні ігор і в процесі їх проведення. Організувати граючих для проведення гри. Подавати розпорядження і команди. Пояснювати і показувати ігрові моменти і гру в цілому. Виявляти помилки і знаходити засоби їх усунення. Оцінювати дії як окремих граючих так і всього колективу. Аналізувати проведені ігри.

Зміст: практичне проведення рухливих ігор для дітей в позаурочний час та поза школою, які вони готували під час самостійної роботи. Участь у рухливих іграх.

Контрольні питання

1-й варіант:

  1. Доведіть, що рухливі ігри є складовою позаурочної оздоровчо-виховної роботи з учнями.

  2. Розкрийте методику проведення змагань з рухливих ігор у школі.

  3. Опишіть рухливу гру: “Два стули і мотузка”.

2-й варіант:

  1. Назвіть вимоги до проведення рухливих ігор на перерві.

  2. Розкрийте методику проведення змагань з рухливих ігор в оздоровчому таборі.

  3. Опишіть рухливу гру “Посадка картоплі”.

3-й варіант:

  1. Назвіть вимоги до проведення рухливих ігор на шкільному святі.

  2. Чим відрізняються ігри на місцевості та ігри на майданчику? Наведіть декілька прикладів ігор.

  3. Опишіть рухливу гру “Шишки, жолуді, горіхи”.

4-й варіант:

  1. Назвіть вимоги до проведення рухливих ігор в групах подовженого дня.

  2. Доведіть, що рухливі ігри є складовою позашкільної роботи з учнями.

  3. Опишіть рухливу гру “Третій зайвий”.

5-й варіант:

  1. Обґрунтуйте місце рухливих ігор під час відпочинку в оздоровчому таборі.

  2. Що таке ігри-атракціони? Які ігри-атракціони ви знаєте?

  3. Опишіть рухливу гру “Ловці в колі”.

Практичне заняття 3

Тема: Рухливі ігри в заняттях спортом.

Завдання: Ознайомлення студентів з рухливими іграми для занять легкою атлетикою. Ознайомлення з методикою їх проведення

На практичному занятті студенти беруть безпосередню участь в іграх: “Ривок за м’ячем”, “Змогти наздогнати”, “Човник”, “Зміна місць”, “Гонка з вибуванням”, “Хто вище?”, “Від щита у поле”.

Знати: зміст рухливих ігор для занять легкою атлетикою та методику їх проведення.

«Ривок за м'ячем»

Місце проведення: спортивний майданчик.

Інвентар: волейбольний м'яч.

Підготовка до гри. Гравці діляться на 2 рівні команди, які шикуються в шеренгу на одній стороні майданчика. Кожна команда розраховується по порядку номерів. Перед командами проводиться стартова межа. Керівник з м'ячем в руках встає між командами.

Опис гри. Називаючи будь-який номер, керівник кидає м'яч вперед якнайдалі. Гравці, які мають цей номер, біжать до м'яча. Хто раніше торкнеться м'яча рукою, той приносить команді очко. Після цього м'яч повертається керівнику, який знову кидає його, викликаючи новий номер, і т.д. Грають встановлений час. Команда, яка набрала більше очок, вважається переможницею.

Правила гри. 1. Починати біг можна з високого або низького старту (за домовленістю). 2. Якщо 2 гравці торкнулися м'яча одночасно, кожна команда одержує по очку.