Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravoznavstvo_M_O_Ostroverkh.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

1.4.4 Центральні та місцеві органи виконавчої влади України

Система центральних органів виконавчої влади:

  1. міністерства;

  2. державні комітети (державні служби);

  3. відомства.

Міністерство – головна ланка в системі органів центральної виконавчої влади, яка створюється для організації державного управління в найбільш важливих сферах соціально-економічного і політичного життя і в більшості випадків є органом галузевого управління. Керівники (міністри) міністерств входять до складу Кабiнету Мiнiстрiв України.

Державні комітети – це центральні органи виконавчої влади, які вносять пропозиції щодо формування державної політики відповідним членам Кабінету Міністрів України та забезпечують їх реалізацію у визначеній сфері діяльності, здійснюють управління в цій сфері, а також міжгалузеву координацію та функціональне регулювання питань, віднесених до їх відання. Державний комітет (державну службу) очолює його голова.

Відомства (агентства, бюро, управління, комісії) – це центральні органи виконавчої влади, що реалізують функції управління у тих сферах, які не є об’єктами сфери впливу з боку міністерств і комітетів.

Компетенція міністерств, комітетів і відомств реалізується через накази, інструкції та інші нормативно-правові акти, які відповідно до статті 117 Конституції України підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 118 КУ виконавчу владу в областях i районах, мiстах Києвi та Севастополi здiйснюють мiсцевi державнi адмiнiстрацiї.

Склад мiсцевих державних адмiнiстрацiй формують голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй.

Голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй призначаються на посаду i звiльняються з посади Президентом України за поданням Кабiнету Мiнiстрiв України.

Голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй при здiйсненні своїх повноважень вiдповiдальнi перед Президентом України i Кабiнетом Мiнiстрiв України, пiдзвiтнi та пiдконтрольнi органам виконавчої влади вищого рiвня.

Мiсцевi державнi адмiнiстрацiї пiдзвiтнi i пiдконтрольнi радам у частині повноважень, делегованих їм вiдповiдними районними чи обласними радами.

Мiсцевi державнi адмiнiстрацiї пiдзвiтнi i пiдконтрольнi органам виконавчої влади вищого рiвня.

Рiшення голiв мiсцевих державних адмiнiстрацiй, що суперечать Конституцiї та законам України, iншим актам законодавства України, можуть бути вiдповiдно до закону скасованi Президентом України, або головою мiсцевої державної адмiнiстрацiї вищого рiвня.

Обласна чи районна рада може висловити недовiру головi вiдповiдної мiсцевої державної адмiнiстрацiї, на пiдставi чого Президент України приймає рiшення i дає обгрунтовану вiдповiдь.

Якщо недовiру головi районної чи обласної державної адмiнiстрацiї висловили двi третини депутатiв вiд складу вiдповiдної ради, Президент України приймає рiшення про вiдставку голови мiсцевої державної адмiнiстрацiї.

Згідно зі ст. 119 КУ мiсцевi державнi адмiнiстрацiї на вiдповiднiй територiї забезпечують:

  1. виконання Конституцiї та законiв України, актiв Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, iнших органiв виконавчої влади;

  2. законнiсть i правопорядок; додержання прав i свобод громадян;

  3. виконання державних i регiональних програм соцiально-економiчного та культурного розвитку, програм охорони довкiлля, а в мiсцях компактного проживання корiнних народiв i нацiональних меншин – також програм їх нацiонально-культурного розвитку;

  4. пiдготовку та виконання вiдповiдних обласних i районних бюджетiв;

  5. звiт про виконання вiдповiдних бюджетiв та програм;

  6. взаємодiю з органами мiсцевого самоврядування;

  7. реалiзацiю iнших наданих державою, а також делегованих вiдповiдними радами повноважень.

Згідно зі ст. 120 КУ керiвники центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади не мають права сумiщати свою службову дiяльнiсть з iншою роботою, крiм викладацької, наукової та творчої у позаробочий час, входити до складу керiвного органу чи наглядової ради підприємства, що має на метi одержання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]